دکتر اعظم انتظاری هرسینی
دکتر اعظم انتظاری هرسینی،دکتر رحیم معصومی،دکتر توحید نوری
بیوتیت معمولا به عنوان یک کانی سنگساز در محدوده وسیعی از سنگهای نفوذی فلسیک تا حدواسط تشکیل میشود و بعلت ساختای بلوری پیچیده ناشی از جانشینی عناصر مختلف میتواند شرایط فیزیکوشمیایی ماگمای مادر را ثبت کند. بیوتیتهای سنگهای آذرین بررسی شده در منطقه هراران بر اساس تقسیمبندی شیمیایی میکاها در حد فاصل قطب فلوگوپیت و انیت قرار میگیرند و منیزیم دار هستند کـه نشاندهنده تشکیل آنها در شرایط فوگاسیته بالای اکسیژن است و با توجه به مقادیر اکسیدهای Mg،TiO2 و FeO از نوع اولیه به حساب میآیند. این بیوتیتها وابسته به سری ماگمایی کالکآلکالن هستند که در محیط فرورانش تشکیل شدهاند. بر اساس شیمی بیوتیتها، فوگاسیته اکسیژن در ماگمای مادر گرانیتوئیدهای لالهزار در محدوده اکسیدهای آهن قرار دارد که نشاندهنده فوگاسیته زیاد اکسیژن در زمان تشکیل آنهاست و زمیندما سنجی بیوتیتهای منطقه دمای تشکیل آنها را بین680 تا 780 درجه و فشار را کمتر از دوکیلو بار (1 تا 2 کیلوبار) بدست میدهد.
سلیمه دهقانی دشتابی
سلیمه دهقانی دشتابی، محمد رهگشای، شهریار محمودی
آمفیبولیتهای مورد بررسی در نزدیکی دهستان هشتبندی از توابع شهرستان میناب قرار دارند. این آمفیبولیتها بخشی از سنگهای دگرگونی کمربند افیولیتی مکران شمالی را تشکیل میدهند که به دو صورت جهتیافته و تودهای یافت میشوند. بر اساس کانیهای شاخص، این سنگها شامل آمفیبولیت، اپیدوت-گارنت- پیروکسن آمفیبولیت و گارنت-پیروکسن آمفیبولیت هستند. کانیهای اصلی تشکیلدهنده آنها شامل آمفیبول، گارنت، پلاژیوکلاز، پیروکسن، اپیدوت، کوارتز و اسفن است. بر اساس شیمی کانی، کلینوپیروکسن در اپیدوت-گارنت- پیروکسن آمفیبولیتها و گارنت-پیروکسن آمفیبولیتها از نوع کلسیک بوده و بیشتر در محدوده دیوپسید قرار می گیرند. این پیروکسنها اغلب ماهیت ماگمایی دارند و از Si غنی شده و در زمینه سنگهای سابآلکالن (تولئیتی و کالکآلکالن) قرار میگیرند. کلینوپیروکسنهای مورد مطالعه محیطهای مرتبط با کمان آتشفشانی را نشان میدهند و بر اساس محاسبات تعیین دما -فشار، در گسترهی دمایی بین 1070 تا 1130درجه سانتیگراد و فشار 5 تا 10 کیلوبار تشکیل شدهاند که حاکی از تشکیل این کانیها در دمای بالا و فشار متوسط-بالا میباشد. همچنین میزان آهن فریک در کلینوپیروکسنها، نشان دهندهی گریزندگی پایین اکسیژن محل تشکیل آنهاست.
دکتر اجمد احمدی خلجی
خانم مریم سوری،دکتر اجمد احمدی خلجی،دکتر جیامین وانگ،دکتر رسول اسمعیلی،دکتر محمد ابراهیمی
کانسار باریت امینآباد، در 30 کیلومتری شرق بوئینمیاندشت و در بخش میانی پهنه ماگمائی-دگرگونی سنندج-سیرجان واقع است. واحدهای سنگی موجود، شامل تراکیآندزیتهای سبزرنگ، ماسه سنگآهکی، آهک تا آهک دولومیتی، کنگلومرا، آهکهای ماسهای متعلق به ژوراسیک-کرتاسه و آبرفتهای عهد حاضر میباشند. این کانسار شامل دو بخش استرینگر و چینهسان است. بخش استرینگر شامل تراکیآندزیت است که توسط رگه و رگچههای باریتی-کوارتز سولفیددار قطع شده است. بخش چینهسان به شکل توده عدسی بر روی بخش استرینگر قرار گرفته و از باریت تودهای همراه با مقادیر اندکی کانه سولفیدی تشکیل شده است. شوری کم سیالات میتواند نشاندهنده منشأ آب دریا باشد که همراه با دمای همگنشدگی متوسط بیانگر چرخش و حرکت رو به بالای سیالات در اثر گرم شدن توسط یک منبع گرمابی و در پایان سرد و نهشته شدن سولفید و سولفات در اثر اختلاط با آب دریا است و با کانسارهای سولفیدی نوع کروکو شباهت دارد.
سیدوحید شاهرخی
زینب امیری، سیدوحید شاهرخی
کمپلکس بوئین - میاندشت در بخش مرکزی پهنه سنندج - سیرجان، از سنگهای دگرگونی و تودههای گرانیتوئیدی، گابرو و گابرو-دیوریت تشکیل شده است. مطالعات پتروگرافی بر روی سنگهای دیوریتی منطقه نشان دهندهی کانیهای اصلی، شامل پلاژیوکلاز، آمفیبول و بیوتیت به همراه کانیهای فرعی کوارتز، آپاتیت، زیرکن و اسـفن است. بافتهای اینترگرانولار، وآپلیتی به همراه بافت اسفرولیتی (شعاعی، فیبری) دیده میشود. اسفرولیتها مجموعهای شعاعی و یا شاخه شعاعی متحدالمرکز مشاهده میشود. ابعاد اسفرولیتها به طور متوسط تا 2/0 میلیمتر میرسد و از نظر مورفولوژی اشکال مختلفی از جمله بادبزنی، پلوم و کروی مشاهده شد. وجود بافت اسفرولیتی در این سنگها بیانگر حاکم بودن شرایط ناپایدار و نامتعادل و همچنین سردشدگی سریع در هنگام تبلور ماگما میباشد. طی برخاست منطقه و متعاقب آن ایجاد فرآیند ذوب شدگی توام با دگرشکلی و اختلاط ماگماهای مافیک با ماگمای فلسیک سبب ایجاد این بافت اسفرولیتی در این سنگهای نیمه عمیق شده است.
دکتر ناهید شبانیان
خانم فرزانه علیخانی،دکتر ناهید شبانیان،دکتر علیرضا داودیان
مجموعه افیولیتهای خوی در شمالغرب ایران، بخشی از کمربند افیولیتی نئوتتیس است که دارای کانهزاییهای متعدد کرومیت از جمله کانسار قشلاق است. کرومیتهای قشلاق با ضخامتهای مختلف و ژئومتری عدسی شکل و بافتهای تودهای، دانه پراکنده، پوست پلنگی، رگه- رگچهای و برشی در داخل واحدهای دونیت و هارزبورژیت سرپانتینیتی شده روی داده است. کرومیت به همراه فروکرومیت و مقادیر کم کانیهای سولفیدی مهمترین کانیهای کانسار قشلاق را تشکیل میدهند. شیمی کانیهای کرومیت قشلاق بیانگر عدد کروم پایین، عدد منیزیم بالا، مقادیر بالای Al2O3، همراه با مقادیر پایین TiO2 در آنها است. دادههای ژئوشیمیایی سنگهای هارزبورژیتی و دونیتی کانسار قشلاق با مقادیر پایینی از SiO2، Al2O3 و CaO، بیانگر نرخ بالای تهیشدگی این عناصر در نمونههای مورد مطالعه است. روند توزیع عناصر نادر خاکی در کرومیتها و سنگ میزبان آنها مشابه هم بوده و الگوی U شکل را نشان میدهند. دادههای ژئوشیمیایی، علاوه بر تأکید بر ارتباط کرومیتها و سنگهای میزبان آنها با گوشته عمیق و درجه ذوب بخشی حداکثر 20%، برهمکنش سنگهای پریدوتیتی با مذابها و سیالات غنی شده در محیط فرورانش را نشان میدهند. با توجه به موارد ذکر شده، موقعیت تکتونیکی مجموعه افیولیتی قشلاق با یک محیط پشت قوس همخوانی بیشتری دارد.
قاسم نباتیان
عاطفه عظیمی، قاسم نباتیان، مریم هنرمند، محمد ابراهیمی، آئو سونجیان
ذخیره کائولن ساریتپه در فاصله 10 کیلومتری شمالشرق مرند، استان آذربایجان، شمالغرب ایران واقع بوده و توسط سنگهای آذرین آتشفشانی (داسیت - آندزیت) الیگوسن میزبانی میشود. کائولینیت، کوارتز، آلونیت، هالویزیت، روتیل و پیریت کانیهای بخش مرکزی ذخیره هستند. این در حالی است که بخش بیرونی ذخیره مشتمل بر کانیهای کائولینیت، کوارتز، اسمکتیت، ایلیت، کلریت، گوتیت و پلاژیوکلاز میباشد. همبستگیهای منفی بین Al2O3-SiO2، SiO2-LOI و Al2O3-K2O آشکار میکنند که کائولینیتیشدن در ذخیره ساریتپه در اثر عملکرد فرآیندهای گرمابی توسعه یافته است. افزایش در نسبتهای (La/Yb)N و (LREE/HREE)N از مرکز به سمت بیرون ذخیره و تغییرات کانیشناسی دلیلی بر افزایش pH محلولهای گرمابی در اثر واکنش با سنگهای درونگیر و جذب ترجیحی LREE توسط رسها (کائولینیت، اسمکتیت و ایلیت) و گوتیت میباشد. نقش موثر فرآیندهای درونزاد و سیالات دما بالا در طی توسعه ذخیره کائولن با بیهنجاریهای منفی Ce و Eu، و همبستگیهای مثبت و قوی بین P2O5 با (La/Lu)N و (LREE/HREE)N قابل استنباط است. افزون بر این، مقادیر شاخصهای ژئوشیمیایی نظیر TiO2+Fe2O3 و La+Ce+Y همپوشی محدود فرآیندهای برونزاد بر روی فرآیندهای درونزاد در طی توسعه و تکوین ذخیره کائولن ساریتپه را پیشنهاد مینمایند. تلفیق نتایج به دست آمده از مطالعات کانیشناسی و ژئوشیمیایی نشان میدهند که محلولهای اسیدسولفاتی نقش مهمی در تشکیل ذخیره ایفا نمودهاند.
علی عابدینی
علی عابدینی، مریم خسروی
لایههای نازک اکسید قلع آلاییده با فلوئور (FTO) با استفاده از روش اسپری پیرولیز رو لام شیشهای رشد داده شدند. میزان آلایش فلوئور (نسبت اتمی [F]/[Sn]) در محلول پیشماده به ترتیب برابر مقادیر 0، 20، 30 و %at.40 در نظر گرفته شد. با ورود آلایش F به ساختار SnO2، بافت لایههای نازک حاصل دچار تغییراتی شد. این تغییرات عامل اصلی بهبهود تحرک حاملهای بار تشخیص داده شد. بهبود تحرک حاملهای بار در کنار افزایش غلظت حاملهای بار در نتیجه جایگزینی O2- با F-، باعث افزایش قابل توجه رسانندگی در لایههای آلاییده شد. آلایش F همچنین باعث افزایش میزان شفافیت و جابجایی لبه جذب لایههای نازک FTO به سمت طول موجهای پایینتر گردید. در نهایت لایه نازک FTO دارای میزان آلایش %at.30 مقاومت ویژه Ω.cm 10-4×09/8، مقاومت سطحی Ω/sq 16 و متوسط میزان عبور %47/87 را فراهم آورد که در نتیجه آن شاخص شایستگی 1-Ω 10-2×65/1 برای آن محاسبه گردید.
دکتر حسن زارع اصل
دکتر حسن زارع اصل،دکتر سیدمحمد روضاتی
کانسار آهن کورکورا 2 و شهرک 2 از کانسارهای محدوده اسکارنی شهرک بوده که در پهنه تکاب قرار گرفته است. جایگیری تودههای نفوذی دیوریتی تا گرانودیوریتی و کوارتزدیوریتی در سنگهای آتشفشانی و کربناته، موجب ایجاد دگرگونی همبری و اسکارنزایی آهن شده است. مگنتیت تودهای کانه اکسیدی غالب در اسکارن آهن کورکورا 2 و شهرک 2 است. کانیهای باطله اسکارنی به ترتیب فراوانی، شامل فلوگوپیت، کلسیت، کانیهای رسی، اکتینولیت و کلریت است. پیریت و به مقدار کمتر پیروتیت، کانههای سولفیدی اصلی در کانسارهای مورد مطالعه را تشکیل میدهند. مطالعات شیمی کانی مگنتیت در کانسارهای کورکورا 2 و شهرک 2، نشان داد که این مگنتیتها در محدوده گرمابی و اسکارن قرار میگیرند. مطالعات شیمی مگنتیت، نقش فرآیندهای گرمابی و نسبت بالای سیال/سنگ در کانهزایی مگنتیت کورکورا 2 و شهرک 2 را در مقایسه با کورکورا 1 و سراب 3 نشان میدهد. شواهد کانیشناسی و ژئوشیمیایی کانسنگ، گواه بر منشأ اسکارنی کانهزایی آهن در کانسار کورکورا 2 و شهرک 2 است.
دکتر مجید قاسمی سیانی
دکتر مجید قاسمی سیانی،آقای امیر پناهی،اقای حامد ابراهیمی فرد،دکتر بهروز کریمی شهرکی
ذخیره مس پرداد به عنوان بخشی از نوار ماگمایی ائوسن داورزن - عباس آباد، در لبه شمال شرقی زون ساختاری ایران مرکزی واقع شده است. کانی سازی مس در منطقه به صورت رگه-رگچه ای، پرکننده فضاهای خالی، دانه پراکنده، جانشینی و به حالت استوک ورک (برش های گرمابی)، بیشتر در سنگ های آتشفشانی شامل بورنیت، کالکوسیت، کالکوپیریت، کوولیت، مالاکیت، آزوریت و مس طبیعی (به مقدار کم) صورت گرفته است. سنگ میزبان متعلق به مناطق قوس های آتشفشانی با ترکیب کالک آلکالن بوده و با غنی شدگی از عناصر لیتوفیل درشت یون (LILE: Cs, Rb, K, Sr)، نسبت به عناصر با شدت میدان بالا (HFSE: Nb, Ti, Y, Ce, Zr)، و عناصر نادر خاکی سبک (LREE) نسبت به عناصر نادر خاکی سنگین (HREE) مشخص می شود. مقادیر منفی 34S δ (بین 1/10- تا 7/12- پرمیل) نمونه های کالکوسیت، بیانگر فرآیند احیایی باکتریایی است. ایزوتوپ های کربن 13Cδ اندازه گیری شده در کلسیت های همراه با کانه زایی دارای مقادیر منفی 06/9- تا 57/9- می باشند. ذخیره مس پرداد براساس ویژگی های کانی شناسی، سنگ شناسی، ساخت و بافت ماده معدنی، پاراژنز کانیایی و داده های حاصل از مطالعه ایزوتوپ پایدار، مشابه با ذخایر تیپ مانتو در شیلی قلمداد می شود.
کمال سیاه چشم
سعید مشتاق، کمال سیاه چشم، محمدرضا حسین زاده
کوهزایی زاگرس در طی فرایند باز شدن پوسته اقیانوسی نئوتتیس، فرورانش و در نهایت بسته شدن اقیانوس با برخورد پوسته عربی با خرده قاره ایران مرکزی تشکیل شده است زون سنندج سیرجان کمربند دگرگونی و ماگماتیسم کوهزایی زاگرس و بخشی از کوهزایی آلپ می باشد. در زون سنندج-سیرجان توده های نفوذی گسترده ای گزارش شده است که در نتیجه فرورانش اقیانوس نئوتتیس تشکیل شده است. این مقاله شیمی کانی های آمفیبول و فلدسپات توده های آپینیتی – گرانیتی رخنمون یافته در جنوب غرب نقده را مورد بررسی قرار داده است.
توده های آپینیتی مجموعه ای از سنگ های هم سن می باشند ترکیب اولترامافیک تا اسیدی دارند و کانیهای هورنبلند و فلدسپات کانی اصلی و غالب می باشد و به دو صورت، بلورهای بسیار درشت و ریز دانه تشکیل شده است. ترکیب کانیهای آمفیبول و فلدسپات موجود در سنگ های آپینیتی حدواسط-گرانیتی مشابه هستند. ترکیب آمفیبول کلسیمی و از نوع منیزیو هورنبلند و فلدسپات از نوع اورتوکلاز می باشد. سنگ های آپینیتی حدواسط و توده های گرانیتی هر دو ویژگی ماگمایی کالک آلکالن مرتبط با جایگاه تکتونیکی قوس قارهای نشان می دهند. هر دو گروه سنگی از منشا گوشته ای با آغشتگی سنگ های پوسته ای و فوگاسیته بالای اکسیژن حاصل شده اند. سنگ های آپینیتی حدواسط و توده های گرانیتی هم سن نمی باشند. داده های ترموبارومتری هورنبلند شرایط تبلوری ماگمای سنگ های آپینیتی را در محدوه فشاری 3-1 کیلوبار (عمق کم پوسته ای) و برای سنگ های گرانیتی 3-5 کیلوبار (عمق زیاد پوسته ای) مشخص کرده است. بنابراین می توان گفت ماگمای آپینیتی از ذوب بخشی گوشته لیتوسفری متاسوماتیزه شده با فلوئیدها در عمق کم، در طول شکستن لیتوسفر اقیانوسی (Slab breackoff) تولید شده است. معمولا ماگماهای بازالتی آبدار نمی توانند از پوسته قاره ای عبور کنند بنابراین به زیر لیتوسفر اضافه شده و حرارت و آب کافی برای تسهیل ذوب پوسته و تولید گرانیت های همراه شده با آپینیت ها تامین می کنند.
مریم یزدانی
مریم یزدانی
ذخیره مس قشلاق در کمربند فلززایی طارم-هشتجین (THMB)، شمالغرب ایران واقع شده است. کانهزایی با میزبانی سنگهای آتشفشانی و آتشفشانیآواری سازند کرج در موقعیت کمان ماگمایی صورت گرفته است. ژئوشیمی سنگ میزبان موقعیت ماگمای حاصل از فرورانش و ترکیب آندزیت-بازالتی با کانیشناسی غالب پلاژیوکلاز-پیروکسن را نشان داد. همبستگی بین آلومینیوم، آهن، کلسیم و منیزیم را میتوان به این مجموعه کانیها مرتبط دانست. همچنین به علت کانهزایی غالب سولفیدها، همبستگی قوی بین عناصر کالکوفیل مانند سرب، روی، گوگرد، نقره و مس دیده شد. با استفاده از نتایج کانیشناسی و روابط پاراژنزی چهار مرحله اصلی کانیسازی تشخیص داده شد: مرحله اول با تشکیل پیریت تحت شرایط کاهیده در محیط تدفینی کف دریا و دگرسانی پروپلیتیک همراه است. این دگرسانی در نتیجه اختلاط سیالات ماگمایی با جوی یا آب دریا ایجاد میشود که در این مطالعه با نتایج تصحیح شده ایزوتوپ اکسیژن نمونههای رگه کوارتز (در بازه 5/6 - 1/2 پرمیل) با دمای همگنشدگی 389 درجه سانتیگراد و با فرض مقادیر δ18O (10-6 پرمیل) سیال ماگمایی و مقادیر δ18O (9/0- تا 8/0- پرمیل) آب دریای ائوسن قابل تایید است. در مرحله دوم، با افزایش عمق مرحله دوم رخ میدهد که با سختشدگی و نیروی حاصل از فشار لیتوستاتیکی و فعالیت آذرین، چرخش سیالات ماگمایی و بینسازندی صورت میگیرد. سیالات غنی از مس به سمت بالا مهاجرت میکنند و با ورود به واحد بازالتی- آندزیتی پیریتدار، کاهیده میشوند و در مکانهای مطلوب بهصورت کالکوپیریت و کالکوسیت تشکیل میشود. در مرحله تدفینی عمیقتر (مرحله 3)، کانیهای برنیت و دیژنیت جانشین کانیهای قبلی میشوند. در مرحله سوپرژن (مرحله 4)، کانیهای اکسیدی (مانند هماتیت، مگنتیت) و نیز مالاکیت در حفرات و درزهها ایجاد شده است. با توجه به نتایج حاصل، میتوان کانهزایی کانسار مس قشلاق را نوع مانتو در نظر گرفت.
دکتر علیرضا جعفری راد
مهندس امید باغبانان،دکتر علیرضا جعفری راد،دکتر سید جمال شیخ ذکریایی،دکتر نیما نظافتی
دکتر الهام طحان پسر
دکتر الهام طحان پسر،خانم سیده فاطمه میرسالاری،دکتر هاله ثنایی شعار
منطقه چاهمیخ بخشی از بلوک لوت است که در 115 کیلومتری جنوب غرب بیرجند قرار دارد. سنگ های محدوده مورد مطالعه شامل آندزیت، پیروکسنآندزیت، هورنبلندآندزیت و هورنبلندپیروکسنآندزیت، دیوریت پورفیری، مونزودیوریت پورفیری و بازالت میباشند. بافت غالب تودهها پورفیریتیک است. در بخش مرکزی منطقه مورد مطالعه زونهای دگرسانی بسیار گسترده بوده و در ارتباط مستقیم با تودههای نیمهعمیق میباشند غنیشدگی عناصر نادر خاکی سبک (LREE)، تهی شدگی نسبی عناصر نادر خاکی سنگین (HREE) و ناهنجاری منفی Eu از اختصاصات آنها بوده و بیانگر ماگماتیسم متاآلومین نوع I حاشیه فعال قاره و صفحات آتشفشانی است. . کانهزایی در این محدوده، در رگه های سیلیسی- برشی ناشی از عملکرد استوک های نیمه عمیق میباشد. از لحاظ کانی شناسی، کانیهای سولفیدی اصلی موجود در منطقه عبارتند از پیریت نسلI، پیریت نسل II، کالکوپیریت، کالکوسیت و کوولیت و از میان کانیهای فاز اکسیدی می توان به مالاکیت، آزوریت، کریزوکلا، نئوتاسیت، هماتیت و گوتیت اشاره کرد.
آقا حسین ثانی قالهر
آقا حسین ثانی قالهر،آقا محمد حسین یوسف زاده،آقا امیر مهدوی
کانسارهای آهن آپاتیت چغارت و چادرملو در حاشیه غربی بلوک بافق قرار دارند و پی سنگ دگرگونی پرکامبرین به سن نئوپروتروزوییک پسین، واحدهای رسوبی آتشفشانی پرکامبرین پسین و توده های نفوذی پرکامبرین پسین- کامبرین پیشین، میزبان آنها در منطقه بافق هستند. منشاء و ارتباط سنگهایی که از دیرباز با نام متاسوماتیت شناخته میشوند، همواره با پرسش همراه بوده است. با بررسی های پتروگرافی و شیمی کانی صورت گرفته، پنج نوع دگرسانی گرمابی در این سنگ ها قابل تشخیص است. قدیمیترین آنها، دگرسانی سدیک، در فواصل دورتر از ذخایر آهن اتفاق افتاده و با حضور کانی آلبیت با بافت شطرنجی شناخته میشود. دگرسانی جوانتر سدیک-کلسیک، یک مدل متاسوماتیسمی بزرگ و دو مرحله ای است که با حضور ترمولیت اکتینولیت مشخص می شود و همزمان با کانی سازی آهن اتفاق افتاده است. دگرسانی پتاسیک بعدی، در نتیجه هجوم مایعات غنی از پتاسیم و تشکیل پتاسیم فلدسپار و بیوتیت ثانویه بوجود آمده است. دگرسانی های سیلیسی و سریسیتی، بطور تاْخیری در منطقه رخ داده اند.
سیده سمیه تیموری
سیده سمیه تیموری، منصور قربانی، سروش مدبری
محدوده مطالعاتی کمر-گوو، در جنوب شهرستان هشتجین، در استان اردبیل (شمالغرب ایران) واقع میباشد. واحدهای زمینشناسی محدوده شامل گدازهها (با ترکیب تراکی آندزیت بازالتی تا ریولیتی)، نفوذیهای نیمه عمیق (به شکل دایک و استوک با ترکیب تراکی آندزیت و تراکیت پورفیری) و کریستال، ویتریک (لیتیک) توف (با ترکیب حدواسط و اسیدی) هستند. پهنههای وسیع دگرسانیهای سیلیسی، سریسیتی-آرژیلیکی، آرژیلیک پیشرفته و کلریتی، در این سنگها گسترده شدهاند. پیریت، کانی فلزی شایع در محدوده است که تقریبا" در تمام واحدهای سنگی توسعه یافته است. علاوه بر پیریت، کالکوپیریت، کالکوسیت، گالن، اسفالریت، مگنتیت و هماتیت نیز وجود دارند. کانههای برونزاد شامل کوولیت، دیژنیت و گوتیت میباشند. کانهها به شکل رگچه، افشان، افشان-لایهای و درون رگه-رگچههای سیلیسی در کریستال، ویتریک توفهای تراکی آندزیتی و ریولیت تشکیل شدهاند. در کانیهای کوارتز رگههای سیلیسی حاوی کانیسازی فلزی و همراه با کانیسازی فلزی افشان در متن سنگ، سه نوع میانبار سیال اولیه شامل دو فازی غنی از مایع، دو فازی غنی از بخار و سه فازی اشباع از نمک (فازهای مایع، بخار و هالیت + سیلویت) وجود دارند. آنالیز ریز دماسنجی این میانبارها، دامنه شوری در میانبارهای سیال غنی از مایع را بین 05/1 تا 14 درصد وزنی معادل نمک طعام و بیشترین فراوانی دماهای همگن شدن فازی را بین 200 تا 300 درجه نشان میدهند. تیپ کانهسازی در محدوده بر اساس ویژگیهایی مانند شکل رگه- رگچهای کانیسازی، توسعه بافتهای نواربندی متقارن و کلوفرمی، رخداد کانیسازی فلزات پایه، وجود مجموعه کانیایی کائولینیت- موسکویت – پیریت ± اسفالریت، شوری و حرارت متوسط سیال کانهساز و تأثیر احتمالی فرآیند جوشش، مشابه کانسارهای اپیترمال سولفیداسیون حدواسط میباشد.
ربابه معصومی
ربابه معصومی، یوسف رحیم سوری، حمایت جمالی، علی عابدینی
محدوده اکتشافی زردکوه در استان سیستان و بلوچستان و در جنوبشرق ایرانشهر قراردارد. این محدوده در مرز حوضه پیشکمانی مکران با زون فلیش شرق ایران واقع شده است. زمینشناسی منطقه عمدتا شامل سنگهای آتشفشانی-رسوبی کرتاسه بالایی است که توده پیروکسندیوریتی تا مونزودیوریتی در آنها نفوذ کرده است. توده دیوریتی حاوی رگچههای کوارتز- سولفید فراوان با سیمای به شدت دگرسان شده است. کانیسازی در این محدوده بیشتر همراه با دگرسانی سیلیسی و آرژیلیک همراه با زون وسیع گوسان دیده میشود که توسط دگرسانی پروپلیتیک احاطه شدهاست. کانیهای اولیه شامل پیریت و کالکوپیریت و کانیهای ثانویه شامل گوتیت، هماتیت، لیمونیت، ژاروسیت، کالکوسیت، کوولیت، مالاکیت و آزوریت است که در قالب بافت رگچهای، افشان، کلوفرم و جانشینی دیده میشود. حداکثر مقدار طلا 1/1گرم بر تن، مس 5 درصد، نقره 4 گرم در تن، آرسنیک بیش از 100 گرم برتن و روی 759 گرم برتن اندازه گیری شده است. بررسی سیالات درگیر در کانی کوارتز نشان میدهد دمای همگن شدن سیالات درگیر بین 188 تا 365 درجهی سانتیگراد و مقدار شوری بین 5/14 تا 2/18 درصد وزنی متغیر است. دادههای دما و شوری نقش فرآیند مخلوط شدگی سیال دما و شوری بالا (احتمالا ماگمایی) را با سیالات جوی با دما و شوری پایینتر را در تشکیل ذخیره معدنی نشان میدهد. نوع آلتراسیون و گسترش آن، بیهنجاریهای ژئوشیمیایی، محدوده دما و شوری، موقعیت زمینشناختی، سنگشناسی و کانیشناسی نشان میدهد که کانیسازی منطقه اکتشافی زردکوه میتواند نشانگر بخش بالایی یک سیستم از نوع مس- طلا پورفیری باشد.
آزاده ملکزاده شفارودی
آزاده ملکزاده شفارودی، حسین رستم پور مقدم بگلر، سعید سعادت
اسکارن علمکندی در محل تماس استوک گرانودیوریتی با آهک و دولومیتهای سازند سلطانیه و با جایگزینی کالک سیلیکات بدون آب مرحله پیشرونده اسکارنی (گارنت، دیوپسید، ولاستونیت) با مجموعه کانیهای سیلیکاتهای آبدار (سرپانتین، اپیدوت، ترمولیت-اکتینولیت) بهمراه کوارتز و کلسیت پدید آمده است. این رویداد باعث ایجاد لنزهای مگنتیتی (±هماتیتی و پیریتی) با بافت تودهای، نواری، دانه پراکنده و رگهای در حاشیۀ تودۀ نفوذی و زون برخورد شده است. طبق یافته های این پژوهش؛ زمینشیمی عناصر کمیاب مگنتیت، تحت تأثیر مراحل پیشرونده و پسرونده اسکارن زایی و ترکیب سنگ دیواره، متغیر بوده ولی بخوبی با شاخصهای تشکیل مگنتیت در محیط اسکارن (منیزیمی) در انطباق می باشد. از آن جمله می توان به فاکتورهایی مانند: 1) غلظت بالای Mg (1 تا 1/5 درصدوزنی)، مقادیر پایین Cr (ppm 10<)، Ti (01/0< درصد) و ناچیز عناصر ناسازگار مانند Ag (ppm 5/1<)، Rb (ppm 1<)، Sb (ppm 1<) و Na (کمتر از 1/0 درصد) در مگنتیت؛ 2) همبستگی مثبت معنی دار بین Ti و V و موقعیت نمونه ها در نمودارهای Ti+V در مقابل Ca+Al+Mn و Ni/(Cr+Mn) اشاره داشت. مگنتیت های رگچه ای دما بالای مرحله پیشرونده، کبالت بیشتری نسبت به مگنتیت های جانشینی همزمان با ته نشینی سولفیدها (مرحله پسرونده) داشته و حاکی از آنست که در سیستم اسکارنی علم کندی، تغلیظ کبالت در مگنتیت تحت کنترل فراوانی نهشت کانیهای سولفیدی است.
کمال سیاه چشم
کمال سیاه چشم، آمنه امیریان
دایکهای لامپروفیری به همراه انواع دایکهای بازانیتی و آندزیتی با ابعاد مختلف در جنوب و جنوبشرق شهرستان کلیبر با روند شمالغرب –جنوبشرق در داخل نهشتههای فیلیشگونه و آتشفشانی کرتاسه-پالئوسن جایگزین شدهاند. دایکهای لامپروفیری بافت پورفیری و درشتبلورهای بیوتیت و پسدومورف بلورهای پیروکسن را دارند. براساس ویژگیهای کانیشناسی و ژئوشیمیایی، لامپروفیرهای مورد مطالعه از نوع کالکآلکالن و مینت محسوب می شوند. در دیاگرامهای عناصر نادر خاکی و عنکبوتی، لامپروفیرهای مورد مطالعه غنیشدگی از عناصر LREE و LILE و تهیشدگی از عناصر HFSE را نشان میدهند. ویژگیهای ژئوشیمیایی دایکهای لامپروفیری دلالت بر تشکیل آنها از ذوببخشی 1-3 درصدی گوشته گارنتلرزولیتی حاوی رگ و رگچههای فلوگوپیت دارد که قبلا توسط مذابهای ناشی از فرورانش متاسوماتیسم شده است. براساس سنسنجی Ar-Ar بلورهای بیوتیت، دایکهای لامپروفیری مورد مطالعه31-32 میلیون سال قبل (الیگوسنمیانی) در یک محیط قوس آتشفشانی جایگزین شدهاند.
زهرا بدرزاده
زهرا بدرزاده، مهراج آقازاده، مریم فیاض