دوره 13، شماره 2 - ( 7-1384 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 346-337 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Determination of mineral hardness based on its physical properties. www.ijcm.ir 2005; 13 (2) :337-346
URL: http://ijcm.ir/article-1-715-fa.html
کوهساری امیر حسین، فاتحی مرجی محمد، مرشدی امین حسین. چگونگی تعیین سختی کانی‌ها بر پایه سرشتیهای فیزیکی آنها. مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران. 1384; 13 (2) :337-346

URL: http://ijcm.ir/article-1-715-fa.html


1- دانشگاه یزد
چکیده:   (3629 مشاهده)

سختی کانیها یکی از ویژگی­های مهم فیزیکی آنهاست که برای تعیین آن روشهای مختلفی ارائه شده است. متداول­ترین این روشها جدول سختی موهس است که در آن سختی کانی­ها بیشتر کیفی و بدون یکا بوده و نسبت به هم سنجیده می­شوند. در این مقاله با توجه به اهمیت تعیین دقیق­تر سختی کانی­ها و تعیین یکای آنها روش جدیدی بر پایه سرشتیهای فیزیکی کانی­ها ارائه شده است. در این روش مبنا ضریب اصطکاک کانی است که با توجه به آن، عوامل مؤثر دیگری نظیر دما، نیروی عمود بر سطح، سختی سطوح، سرعت و راستای آن نیز مورد بررسی قرار می­گیرند. نتایج آزمایش­های انجام شده در این بررسی نشان داد که سختی­های کانی ازطریق اصطکاک قابل بررسی است که به عواملی چون دما، نیروی عمودی بر سطح، سختی سطوح، سرعت و راستای سرعت بستگی دارد و سپس به رابطه مستقیم یا وارون این عوامل با ضریب اصطکاک پرداخته شده است. این روش که آن را روش سختی اصطکاک (Frictional Hardness)  FHنامیده­ایم با سه روش موجود؛ موهس، راک­ول، و نفوذی مقایسه شده است. برتریهای مهم روش FH  عبارتند از: 1- دارا بودن یکا و بعد ویژه. 2- جدا سازی بهتر سختی کانی­های مختلف. 3- اینکه تعداد زیادی از کانی­ها به علت نزدیک بودن سختی­هایشان در یک بازه سختی قرار نمی­گیرند. در این روش، دمای بیشینه دارای اهمیت ویژه­ای است که می­توان آن را هم ازطریق روابط انرژی و گرما محاسبه کرد و هم با استفاده از دماسنج­های تماسی (ترموکوپل).

متن کامل [PDF 279 kb]   (940 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb