دوره 17، شماره 4 - ( 10-1388 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 578-551 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

The evolution mechanism’s of Zahedan granitoidic batholith, southeast Iran . www.ijcm.ir 2010; 17 (4) :551-578
URL: http://ijcm.ir/article-1-551-fa.html
قاسمی حبیب ا...، صادقیان محمود، کرد مالک، خانعلی زاده علیرضا. سازوکار شکل‌گیری باتولیت گرانیتوئیدی زاهدان، جنوب‌شرق ایران. مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران. 1388; 17 (4) :551-578

URL: http://ijcm.ir/article-1-551-fa.html


1- دانشگاه صنعتی شاهرود
چکیده:   (3972 مشاهده)

:  باتولیت گرانیتوئیدی عظیم و بیضی شکل زاهدان، در جنوب این شهر و با روند شمال غربی- جنوب شرقی در فلیش­های کمی دگرگون­شده ائوسن (زون فلیش شرق ایران) رخنمون دارد. حجم اصلی این باتولیت را یک مجموعه گسترده حدواسط- اسید با خاستگاه آذرین (I) متشکل از طیف ترکیبی دیوریت- گرانودیوریت و یک مجموعه کم وسعت اسیدی با خاستگاه پوسته­ای و اختلاطی (H) با ترکیب غالب بیوتیت­گرانیتی تشکیل داده است. مجموعه حدواسط- اسید نوع I دارای ماهیت آهکی- قلیایی و متاآلومین، غنی شده از LREE و LILE، فقیرشده از HREE و HFSE است. بی­هنجاری منفی از HFSE و بی­هنجاری مثبت از LREE، LILE و به ویژه Pb بیانگر، خاستگاه آذرین گوشته‌ای و به ویژه نقش پوسته اقیانوسی فرورفته سیستان و گوه گوشته­ای روی آن در تشکیل ماگمای سازنده این توده و نقش پوسته قاره­ای (ته نشست­های فلیشی و گریوکی دگرگون شده) در آلایش ماگمای آن است. به علاوه، همین شواهد حاکی از ماهیت آهکی- قلیایی، پرآلومین و خاستگاه پوسته­ای (ذوب فلیش­ها و گریوک­ها) و اختلاطی (اختلاط بخش جدا شده ماگمای نوع I با اسید آناتکتیک پوسته­ای مذاب) برای بخش اسیدی بیوتیت گرانیتی است. مقادیر فعلی نسبت­هایAWT IMAGEسه نمونه از سنگ­های سازنده این توده از 7049/0 تا 7065/0 و نسبت­هایAWT IMAGEآغازین آن­ها از 7045/0 تا 7047/0 با میانگین 7046/0متغیّر است. این داده‌ها مؤیّد خاستگاه ماگمایی نوع I (گوشته­ای یا ذوب سنگ­های آذرین پوسته تحتانی) برای دیوریت­ها-گرانودیوریت­هاست. نمودار­های مختلف تفریقی محیط­های زمین­ساختی نیز جایگاه گرانیتوئیدهای قوس­های [کمان­های] آتشفشانی (VAG)  را برای تشکیل این توده تأیید می­کنند. دایک­هایی با ترکیب آندزیت تا داسیت و دقیقاً معادل ترکیب طیف حدواسط- اسید نوع  Iدر این توده و دگرگونه­های میزبان آن دیده می­شوند. این دایک­ها دارای خاستگاه ماگمایی مشترک با بخش I توده بوده و همزمان با رخداد تشکیل و جایگیری آن، به شکل­های همزمان تا کمی پس از نفوذ جایگزین ­شده­اند.

واژه‌های کلیدی: گرانیتوئید، باتولیت، زاهدان، ایران
متن کامل [PDF 5356 kb]   (1314 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb