دوره 12، شماره 2 - ( 7-1383 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 158-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alteration of sulfide minerals in the Ardakan barite - chalcopyrite ore deposits. www.ijcm.ir 2004; 12 (2) :143-158
URL: http://ijcm.ir/article-1-738-fa.html
شکاری فرد علی، رحیم پور بناب حسین، روح شهباز جمشید. دگرسانی کانی‌های سولفیدی درکانسار باریت-کالکوپیریت اردکان . مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران. 1383; 12 (2) :143-158

URL: http://ijcm.ir/article-1-738-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی اردکان.
2- دانشگاه تهران.
چکیده:   (3761 مشاهده)

در کانسار باریت اردکان، همراه با رگه­های معدنی باریت دو گروه کانی­های مس­دار شناسایی شده‌اند. کانیهای هیپوژن مس‌دار عبارتند از کالکوپیریت و کالکوزیت که پیریت آن را همراهی می‌کند، و کانیهای سوپرژن عمدتاً شامل سولفیدهای ثانوی مس (از قبیل کوولیت، یاروویت و آنیلیت) کربنات‌های مس‌دار (مالاکیت و آزوریت) و اکسیدهای مس (کوپریت) هستند. کالکوپیریت مهم‌ترین کانی مس‌دار است که به کانیهای سوپرژن مس‌دار دگرسان شده است. پدیده تارنیش (کدر شدگی) به‌صورت هاله و رگچه‌هایی در طول درزها، شکستگی‌ها و مرز دانه‌های کالکوپیریت دیده می‌شود. این پدیده با رنگهای آبی پررنگ، آبی کم­رنگ، صورتی، زرد و خاکستری تیره بر روی کالکوپیریت قابل مشاهده است. فازهای تشکیل دهنده تارنیش در کالکوپیریت به طریق SEM-EDXA مورد مطالعه قرار گرفته است. توالی دگرسانی کالکوپیریت طی فرآیند اکسایش به­صورت زیر است: کالکوپیریت (2CuFeS)، کوولیت (CuSیاروویت (8S9Cu اسپیونکوپیت (28S39Cuگیریت (S6/1Cu) و آنیلیت (S75/1Cu). یعنی هوازدگی و اکسایش سبب ایجاد یک سری تغییرات از کالکوپیریت تا آنیلیت شده است. این تغییرات شامل تغییر کلی در نسبت Cu/Fe و نسبت Cu/S است که نتیجه نهایی این تعییرات تشکیل کانیهای فقیر از آهن و گوگرد و غنی از مس است. طی هوازدگی کالکوپیریت به کوولیت، به طور هم آهنگ از میزان آهن کاسته شده و بر میزان مس افزوده شده است. با ادامه هوازدگی نسبت Cu/S از 9/0 در کوولیت به 12/1 در یاروویت، 45/1 در اسپیونکوپیت، 64/1 در گیریت و به 77/1 در آنیلیت افزایش یافته است. هوازدگی کالکوپیریت در کانسار باریت اردکان عمدتاً به علت عملکرد واکنشهای پیلی است.

متن کامل [PDF 4242 kb]   (1291 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb