دوره 16، شماره 3 - ( 7-1387 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 376-363 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kuh-E-Zar Gold Deposit in Torbat-e-Heydaryeh «New Model of Gold Mineralization» . www.ijcm.ir 2008; 16 (3) :363-376
URL: http://ijcm.ir/article-1-620-fa.html
مظلومی علیرضا، کریم‌پور محمد‌حسن، رسا ایرج، رحیمی بهنام، وثوقی‌عابدینی منصور. کانسار طلای کوه‌زر تربت‌حیدریه، مدل جدیدی از کانی‌سازی طلا. مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران. 1387; 16 (3) :363-376

URL: http://ijcm.ir/article-1-620-fa.html


1- دانشگاه پیام نور مرکز مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد
3- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (4043 مشاهده)

منطقه ­­کوه­زر در بخش مرکزی کمربند ولکانیکی- پلوتونیکی خواف- بردسکن واقع در غرب تربت­حیدریه در استان خراسان رضوی قرار دارد. پی جوییهای گسترده دهه ­اخیر در کمربند یاد شده موجب شناسایی ذخایر­ مختلف مس- طلای نوع غنی از اکسید آهن (IOCG) از جمله در کوه­زر شده ­است. انواع توف­ و گدازه­های اسیدی تا حد­واسط (ترشیاری­زیرین)، در ناحیه گسترش دارند. توده­های نفوذی با ترکیب مونزونیت‌‌‍، گرانودیوریت و گرانیت در منطقه رخنمون دارند. کانی­سازی­ به­­صورت رگه­ای، داربستی، و برش­های­گرمابی در زونهای گسلی در راستای لغزشی درون سنگهای آتشفشانی و نفوذی رخ داده ­است. میانگین عیار طلا 02/3 گرم در تن و ذخیره سنگ معدن با احتساب عیار کمینه 7/0 گرم در تن، معادل 3 میلیون تن است. عیار مس در زونهای کانی­سازی درون توده­های نفوذی و پیرامون آن بین 3/0 تا 1/1 درصد است. کانیهای اصلی تشکیل ­دهنده مناطق کانی­سازی کوارتز و اسپکیولاریت (بیش از­30 درصد) بوده است ولی، انواع سولفیدها در سطح زمین اندک است. طلا به­صورت آزاد و همراه با کوارتز و اسپکیولاریت مشاهده می­شود. بر پایه بررسی ایزوتوپهای پایدار اکسیژن(AWT IMAGE) در کوارتز و سیدریت و گوگرد (AWT IMAGE) درکالکوپیریت، بررسی­های ­ژئوشیمیایی و دماسنجی، کانی­سازی طلا (± مس) از آبگون ماگمایی که سولفید آن بسیار کم و حالت فرا اکسایش داشته، صورت گرفته­ است. کانی­سازی منطقه کوه­زر به لحاظ پاراژنز، دگرسانی و ابعاد در سطح جهانی بی­نظیر است. با توجه به عدم وجود نمونه شناخته ­شده و مشابه در جهان، این کانسار نوعی جدید و متفاوت از کانسارهای مس- طلای نوع اکسید­آهن ((IOCG محسوب شده، و به نام ذخایر طلای غنی از اکسید­آهن (IOG) یا غنی از اسپکیولاریت معرفی و نام­گذاری می­شود. این کانسار، غنی­شدگی غیر­عادی طلا و عناصر کمیاب­خاکی­سبک (LREE)، و تهی­شدگی در مس دارد.

متن کامل [PDF 1297 kb]   (1229 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb