جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای سمنان.

آقای کمال الدین بازرگانی گیلانی، آقای محمد صادق ربّانی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۳ )
چکیده

بنتونیتهای متورم شونده شمال افتر، به ضخامت متوسط ۱۵ متر و طول حدود ۱۰کیلومتر در یک توالی آذرآواری، سازند سمنان را در محیطی کم عمق تشکیل داده است. بر مبنای مطالعات میدانی، دادههای پراش پرتو ایکس، مطالعات میکروسکوپیکی و میکروسکوپ الکترونی روبشی، و شیمی، لایههای بنتونیتی حاوی زئولیتهای کلینوپتیلولیت و موردنیت، ژیپس، کلسیت، دولومیت، سلستین، اوپال، کوارتز، کریستوبالیت و آراگونیت همراه کانیهای رسی است. دادههای پراش پرتو ایکس کانیهای رسی در شرایط هوای‌ خشک، اتیلن گلیکولی، و در دمای °C۵۵۰، نشان میدهد که این کانیها عمدتاً از گروه رسهای متورم شونده (اسمکتیتها) و دو هشت وجهی، هستند. طیف فروسرخ FTIR، در توافق با دادههای تجزیه شیمیایی نشان میدهد که اسمکتیتهای مورد مطالعه از نوع مونتموریونیت وایومینگ (Swy-۲) اند. واحد فرمول شیمیایی کانی رسی شاخص منطقه، بر مبنای ۱۱ اکسیژن به صورت
۲(OH)(۱۰O۰۱۵/۴Si)(۰۱۰/۰Ti۱۰۹/۰Fe۳۱۳/۰Mg۵۱۵/۱Al)(۰۳۰/۰K۲۷۰/۰Na۰۵۷/۰Ca) است.

بر مبنای ترکیب توف و بنتونیتها، به نظر میرسد که بنتونیتها از تبدیل توفهای اسیدی (ریولیتی تا داسیتی) با سن ائوسن در محیط تقریبا قلیایی تشکیل شده است. اسمکتیت و زئولیتهای نسبتاً پایدار از طریق انحلال شیشه ناپایدار موجود در توفها به صورت درون‌زادی با تغییر شرایط در محیط قلیایی صورت گرفته است.


خانم مریم حاجی بهرامی، اقای نادر تقی‌پور، اقای قاسم قربانی،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

کانسار آهن همیرد در ۷۴ کیلومتری شمال شرق سمنان و در منطقه جام واقع شده است. این منطقه در شمال پهنه ایران مرکزی قرار دارد. رخنمون­های سنگی این منطقه شامل مجموعه سنگ­های آتشفشانی با ترکیب آندزیت تا آندزیت بازالت، توف و آذرآواری­های با سن ائوسن میانی هستند که توده­های نفوذی مونزونیتی و مونزودیوریتی در آنها تزریق شده­اند. کانه­زایی آهن در محل تماس توده نفوذی با سنگ­های آتشفشانی رخ داده است. حضور گسترده هماتیت همراه با مقادیر فرعی مگنتیت، پیریت، باریت و کلسیت از ویژگی­های مهم کانی­زایی در کانسار آهن همیرد است. کانی­زایی به شکل رگه­ای و عدسی­هایی با ترکیب هماتیت و به مقدار کمتر مگنتیت است. بر اساس ویژگی­های زمین شیمیایی، ماهیت ماگمای تشکیل­دهنده توده شبه آتشفشانی همیرد، آهکی- قلیایی و آهکی- قلیایی غنی از پتاسیم بوده و از نوع متاآلومین متعلق به گرانیتوئیدهای نوع I قوس­های آتشفشانی است. غنی­شدگی عناصر LIL نسبت به عناصر HFS و بی­هنجاری منفی Nb و Ti و قرار گرفتن آن­ها در گستره VAG نشان می­دهد که توده نفوذی شبه آتشفشانی همیرد در یک محیط زمین­ساختی ماگمایی قوس آتشفشانی وابسته به فرورانش تشکیل شده است.       
اقای مهدی رضائی کهخائی، خانم آزاده قصابی فیض، اقای حبیب اله قاسمی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

سنگ­های آتشفشانی و آذرآواری ائوسن منطقه وسیعی را در گردنه آهوان در شمال­شرق سمنان پوشانده­اند. این سنگ­ها بیشتر شامل بازالت، آندزیت، تراکی آندزیت، داسیت و ریولیت با بافت­های هیالوپورفیری، پورفیری و گلومروپورفیری هستند. سنگ­های بازالتی از درشت­بلورهای پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن تشکیل شده­اند. سرسیت، کائولینیت، کلسیت و کلریت نیز کانی­های ثانویه این سنگ­ها هستند. اندازه کلینوپیروکسن­های موجود در این سنگ­ها از متوسط تا ریز متغیر است. ترکیب آن­ها از نوع آهن-منیزیم-کلسیم­دار است و در میدان ترکیبی دیوپسید قرار می­گیرند. کلینوپیروکسن­های با اندازه متوسط، منطقه­بندی معکوس نشان می­دهند و بررسی تغییرات ترکیب شیمیایی آنها بیانگر این است که زون بینابین هسته و حاشیه، از عناصر Fe، Al و Ti تهی شده است، ‌در حالیکه از Mg، Ca و Si غنی­شدگی نشان می­دهد. نمودارهای تعیین سری ماگمایی و محیط زمین­ساختی مبتنی بر پایه ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن­ها نشان دهنده تشکیل آنها از یک ماگمای قلیایی تا نیمه قلیایی و با مقدار آب ۵-۲% و گریزندگی اکسیژن بالاست. همچنین، بررسی­های دما-فشارسنجی نشان می­دهند که این کلینوپیروکسن­ها در فشارهای حدود ۱ کیلوبار و دمای ۱۲۳۰-۱۱۱۰ درجه سانتی­گراد متبلور شده­اند.    
آقای سعید کامران، آقای احمد احمدی خلجی، آقای مهدی رضائی کهخائی، خانم زهرا طهماسبی،
دوره ۲۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

توده نفوذی نوکه در شمال شهرستان سمنان رخنمون دارد. این توده با ترکیب مونزونیت-کوارتز مونزونیت و گرانیت-گرانودیوریت، درون توف­های آهکی ائوسن نفوذ کرده و براثر دگرگونی مجاورتی باعث تشکیل اسکارن آهن­دار (از نوع مگنتیت) درون آن­ها شده است. پلاژیوکلاز، ارتوکلاز، کوارتز، بیوتیت، آمفیبول و کلینوپیروکسن کانی­های سازنده توده نفوذی نوکه هستند. بافت اصلی این سنگ­ها دانه­ای است و بافت­های گرانوفیری و میرمکیتی نیز از بافت­های فرعی مهم در این سنگ­ها به شمار می­روند. از دیدگاه زمین‌شیمیایی، توده نفوذی نوکه متاآلومین تا پرآلومین بوده و از سری ماگمایی نیمه قلیایی و آهکی قلیایی و نوع I است. داده­های به دست آمده از تجزیه نقطه­ای نشان می­دهد که کلینوپیروکسن­ها از نوع دیوپسید، آمفیبول­ها از نوع ادنیت، بیوتیت­ها از نوع منیزیم­دار و پلاژیوکلازها از نوع الیگوکلاز تا لابرادوریت هستند. همچنین کلینوپیروکسن­ها در دمای حدود ۱۱۱۰ تا oC ۱۱۶۰، آمفیبول­ها در دمای حدود oC ۷۰۰، بیوتیت­ها در دمای بالای oC ۸۰۰ و پلاژیوکلازها در دمای کمتر از ۷۰۰ درجه سانتیگراد تشکیل شده­اند. ماهیت آهکی قلیایی هر سه کانی کلینوپیروکسن، آمفیبول و بیوتیت، مقدار اندک عنصر تیتانیوم و غنی­شدگی از عناصر کلسیم و سیلیسیم در ترکیب کلینوپیروکسن و تشکیل آمفیبول در یک محیط با گریزندگی اکسیژن بالا، همه نشانگر تشکیل توده نفوذی نو که در محیط زمین ساختی کمان آتشفشانی کرانه فعال قاره هستند. بر پایه نمودارهای شناسایی جایگاه زمین­ساختی، نمونه‌های توده نفوذی بررسی‌شده در گستره کمان آتش‌فشانی برآمده از فرورانش سنگ­کره اقیانوسی نئوتتیس به زیر سنگ کره قاره­ای ایران مرکزی جای گرفته­اند.     

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb