جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای زمین فشارسنجی

آقای علی کنعانیان، آقای جمشید احمدیان، خانم فاطمه سرجوقیان،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

توده گرانیتوئیدی کوه دم، واقع در شمال شرق اردستان، بیشتر از گرانودیوریت و کمی دیوریت تشکیل شده است. بخش‌های گرانودیوریتی این مجموعه به وسیله دایک‌هایی بازی متعدد قطع شده‌اند. کانی‌های اصلی تشکیل دهنده سنگ‌های منطقه شامل پلاژیوکلاز، آلکالی‌فلدسپار، کوارتز، بیوتیت، آمفیبول، و پیروکسن­اند. نتایج ریز پردازش آنها نشان می‌دهد که بیوتیت‌های گرانودیوریت‌ و دیوریت از نوع منیزیم‌دار و متعلق به سری کالک‌آلکالن کوهزایی هستند. آمفیبول‌های این مجموعه، کلسیک و ترکیب آن‌ها از منیزیوهورنبلند تا اکتینولیت در گرانودیوریت‌ها و از اکتینولیت‌هورنبلند تا اکتینولیت در دیوریت‌ها و دایک‌های بازیک تغییر می‌کند. ترکیب پلاژیوکلازها در گرانودیوریت‌ها از الیگوکلاز تا آندزین و در دیوریت‌ها و دایک‌های بازیک از آندزین تا لابرادوریت متغیر است. مطالعات زمین دما-فشارسنجی گرانودیوریت‌ها حاکی از آن است که میانگین فشار و دمای حاکم بر توده هنگام جایگزینی به ترتیب در حدود ۵/۱ کیلوبار و ۷۰۰ درجه سانتیگراد بوده است. این فشار با توجه به میانگین چگالی سنگهای پوسته‌، با عمق در حدود ۵/۵ کیلومتری همخوانی دارد.


خانم مریم هنرمند، آقای محسن مؤید، آقای احمد جهانگیری، آقای جمشید احمدیان،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده

توده­های آذرین نفوذی نطنز در شمال اصفهان و در امتداد کمربند ماگمایی ارومیه-دختر رخنمون یافته­اند. بر اساس بررسی­های سنگ­شناختی این توده­ها از گابرو، دیوریت، کوارتزدیوریت، گرانودیوریت، کوارتز مونزونیت و مونزوگرانیت تشکیل یافته­اند، و از نظر سری ماگمایی آهکی- قلیایی و از گرانیتوئیدهای نوع I هستند. داده­های حاصل از آنالیز ریزپردازشی حاکی از آن است که ترکیب الیوین موجود در گابروها در حد Fo۶۷-۷۱  است و پیروکسن­های منطقه از نوع آهن، منیزیم و کلسیم­دار (فقیر از Na) هستند. آمفیبول­ها نیز از نوع کلسیک و بیشتر در رده مگنزیوهورنبلند قرار می­گیرند. پلاژیوکلازهای منطقه در گستره­ای از ترکیبAn۱۱,۴۳   تا An ۹۲,۳۷  قرار دارند. بیوتیت­های تجزیه شده بیشتر در گستره بیوتیت­های غنی از منیزیم قرار می­گیرند. با استفاده از روش فشار سنجی Al در هورنبلند، فشاری که برای تشکیل توده­های آذرین نفوذی منطقه برآورد می­شود در حدود ۲ کیلوبار است. همچنین دمای بدست آمده برای تشکیل کانی­های آمفیبول و پیروکسن، با استفاده از روش­های مختلف، نسبتاً پایین (در حدود °C ۸۰۰، در دیوریت) است که احتمالاً دمای مربوط به برقراری دوباره تعادل بین کانی­ها در مراحل آخر ماگمایی و یا پس از ماگمایی است.


خانم آمنه اُخوت، آقای حبیب الله بیابانگرد، آقای علی احمدی، آقای محمد بومری، آقای کازیو ناکاشیما،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

 توده­ی گرانیتوئیدی چشمه بید در جنوب شرق زاهدان و در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. این توده­ی گرانیتوئیدی از نظر ساختاری در مجموعه­ی فلیشی دگرگون شده­ی نه، به سن ائوسن میانی دیده می­شود از نظر کانیایی این گرانیت­ها اغلب دارای کوارتز، پلاژیوکلاز، بیوتیت و هورنبلند هستند. براساس داده­های حاصل از آنالیز ریزپردازشی، ترکیب آمفیبول­ها از نوع کلسیک بوده و در رده­ی اکتینولیت هورنبلند و مگنزیو هورنبلند قرار می­گیرند. بر اساس رده­بندی شیمیایی میکاها، این کانی­ها در حد فاصل بین دو قطب سیدروفیلیت و بیوتیت قرار دارند و با توجه به مقدار ۳۳/۰ < Fe/(Fe + Mg)، جزء بیوتیت­ها محسوب شده و از فلوگوپیت­ها جدا می­شوند. ترکیب پلاژیوکلازها در گستره­ای از آنورتیت بین ۵۶/۱۹ تا ۵۱/۳۲ است، میانگین آنورتیت ۷۸/۲۳ درصد است. با استفاده از روش فشارسنجی Al در هورنبلند، فشاری که برای تشکیل توده گرانیتوئیدی چشمه بید برآورد می­شود در حدود ۸/۳ کیلوبار است. در ضمن دمای به­دست آمده برای تشکیل کانی آمفیبول نسبتاً پایین و در حدود ۷۵۱ درجه­ی سانتی­گراد در گرانودیوریت­هاست.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb