جستجو در مقالات منتشر شده


۱۹ نتیجه برای زئولیت

آقای محمدعلی زنجانچی، آقای سعید کشاورز، آقای علی اکبر هاشمی پژند،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۷ )
چکیده

زئولیت ها کاتالیزورهای مهمی هستند که در صنایع شیمیایی و پتروشیمیایی کاربرد دارند. کائولن ترکیب آلومینوسیلیکاتی مناسبی است که می تواند در شرایط ویژه به ساختار سه بعدب زئولیتی با مساحت سطح بالا تبدیل شود. کائولنهای زنوز اذربایجان، رخ سفید خراسان و سمیرم اصفهان برای تبدیل .....


آقای حسین فقیهیان، آقای حسین کاظمیان، آقای علی نظام زاده اژیه،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۷ )
چکیده

بررسی رفتار گرمایی زئولیت ها از دیدگاه های مختلف از جمله شناسایی و کاربرد آنان اهمیت ویژه ای دارد و این ویژگی عمدتا مربوط به وجود ملکولهای آب در ساختار بلوری آنهاست. امروزه معلوم شده است که زئولیت ها در اثر گرما آب از دست می دهند.


آقای حمیدرضا آقابزرگ، آقای محمدرضا قاسمی، آقای فتح اله صالحی راد، آقای محمد علی عطار نژاد،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۷۹ )
چکیده

اندازه و ریخت شناسی دانه های زئولیت NaA نقشی تعیین کننده در کاربردهای ویژه آن دارد. لذا بررسی عاملهای موثر در اندازه و ریخت شناسی دانه های بلوری در حین سنتز این ترکیب از اهمیت زیادی برخوردار است.


آقای حمیدرضا آقابزرگ، آقای محمدرضا قاسمی، آقای فتح اله صالحی راد، آقای محمدعلی عطارد نژاد،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۰ )
چکیده

ریخت و اندازه دانه های بلوری زئولیت Na-A به دلیل نقش مهمی که در کاربردهای ویژه این ترکیب دارند، بسیار حائز اهمیت است. در این راستا عاملهای موثر در اندازه و ریخت دانه های بلوری ....


آقای حمیدرضا آقابزرگ، آقای فتح اله صالحی راد، آقای حسین آقابزرگ، خانم محبوبه السادات شریف،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۰ )
چکیده

تلاشهای تحقیقاتی آکادمیک و صنعتی در مورد زئولیتها حاکی از اهمیت این ترکیبهای معدنی از نظر ساختار شیمیایی و کاربرد صنعتی است. هر چند پاره ای از زئولیت ها در طبیعت یافت می شوند اما به علت همراه بودن با ناخالصی سنتز آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.


آقای حسین فقیهیان، آقای محمدعلی مکی‎زاده،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۱ )
چکیده

زئولیت‌ها آلومینوسلیکاتهای آبدار فلزات قلیائی و قلیائی خاکی هستند که شبکه سه بعدی آنها متشکل از چهار وجهی های [AlO۴]۵-  و [SiO۴]۴- است. سه خاصیت عمده زئولیت‌ها شامل توانایی جذب گازها، بخاراها و آبگونها، دارا بودن خاصیت تبادل یونی و توانائیهای مناسب در واکنش‌های کاتالیزوری، کاربردهای صنعتی متفاوتی را برای آنها ایجاد کرده است. عواملی همچون فراوانی و قابلیت دسترسی و ارزان بودن قیمت آنها زمینه‌های کاربرد تجاری و صنعتی فراوانی برای زئولیتهای طبیعی فراهم آورده است. متأسفانه در کشور ما گونه‌های طبیعی زئولیتی به درستی شناسایی نشده‌اند و شناسنامه دقیقی درمورد پراکندگی و فراوانی این کانی‌های با ارزش وجود ندارد. در این کار تحقیقاتی تلاش شده است تا رخدادهای متفاوتی از زئولیت‎ها که در مناطق مختلف کشور یافت شده‌اند مورد شناسایی قرارگیرند. روش اصلی شناسایی در این پژوهش روش گرانی‌سنجی گرمایی Thermogravimetry,TG)) یا گرانی سنجی گرمایی مشتقی (Derivative Thermogrativemetry DTG)  و روش پراش پرتو (XRD) X  است.


خانم بتول تقی پور، آقای موسی نقره‌ئیان، آقای محمدعلی مکی زاده، آقای علی قاسمی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۳ )
چکیده

بخش فوقانی سازند کرج در محدوده دماوند- فیروزکوه مطالعه شده است. بررسی‌های صحرایی نشان می‌دهد که توفیتهای سبز سازند کرج در مناطق کیلان، حصاربن، و زرین‌دشت به صورت نامنظم دگرسان و در طی این دگرسانی به زئولیت همراه با بنتونیت تبدیل شده‌اند. مطالعات سنگ‌شناسی نشان می‌دهد که بخش اعظم توفیت‌ها در زمینه تیغه‌های شیشه‌ای
(
Glass Shard) تشکیل شده است، به‌طوری که این تیغه‌ها نیز از حاشیه دگرسان شده‌اند. مطالعات میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز تبدیل تیغه‌های شیشه‌ای از حاشیه به زئولیت و کانیهای رسی را تأیید می‌کند. آزمایشات منحنیهای گرمایی TG)، (DTG وجود کانی زئولیتی کلینوپتیلولیت و ناخالصی کربنات را در توفیتهای شیشه‌ای نشان می‌دهد. همچنین فازهای اصلی کلینوپتیلولیت، کریستوبالیت و فازهای فرعی مسکویت و مونت موریلونیت با آزمایشهای پراش پرتو X (XRD) در توفیتهای شیشه‌ای شناسایی شده‌اند. مطالعات ژئوشیمی انجام شده بر پایه داده‌هایICP و XRF ترکیب شیمیایی توفیتهای زئولیتی را داسیت تا ریوداسیت تأیید می‌کند که با ترکیب شیمیایی توفیتهای نادگرسان این منطقه تفاوتی ندارد. همچنین بر پایه این مطالعات ماگمای سازنده توفیتها از نوع کالکوآلکالن است. نمودارهای بهنجار شده نیز غنی‌شدگی از عناصر Th ,Ba ,Rb ,K را نشان می‌دهد که ویژگی ماگمای کمانها یا قوسهای آتشفشانی است.


آقای کمال الدین بازرگانی گیلانی، آقای محمد صادق ربّانی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۳ )
چکیده

بنتونیتهای متورم شونده شمال افتر، به ضخامت متوسط ۱۵ متر و طول حدود ۱۰کیلومتر در یک توالی آذرآواری، سازند سمنان را در محیطی کم عمق تشکیل داده است. بر مبنای مطالعات میدانی، دادههای پراش پرتو ایکس، مطالعات میکروسکوپیکی و میکروسکوپ الکترونی روبشی، و شیمی، لایههای بنتونیتی حاوی زئولیتهای کلینوپتیلولیت و موردنیت، ژیپس، کلسیت، دولومیت، سلستین، اوپال، کوارتز، کریستوبالیت و آراگونیت همراه کانیهای رسی است. دادههای پراش پرتو ایکس کانیهای رسی در شرایط هوای‌ خشک، اتیلن گلیکولی، و در دمای °C۵۵۰، نشان میدهد که این کانیها عمدتاً از گروه رسهای متورم شونده (اسمکتیتها) و دو هشت وجهی، هستند. طیف فروسرخ FTIR، در توافق با دادههای تجزیه شیمیایی نشان میدهد که اسمکتیتهای مورد مطالعه از نوع مونتموریونیت وایومینگ (Swy-۲) اند. واحد فرمول شیمیایی کانی رسی شاخص منطقه، بر مبنای ۱۱ اکسیژن به صورت
۲(OH)(۱۰O۰۱۵/۴Si)(۰۱۰/۰Ti۱۰۹/۰Fe۳۱۳/۰Mg۵۱۵/۱Al)(۰۳۰/۰K۲۷۰/۰Na۰۵۷/۰Ca) است.

بر مبنای ترکیب توف و بنتونیتها، به نظر میرسد که بنتونیتها از تبدیل توفهای اسیدی (ریولیتی تا داسیتی) با سن ائوسن در محیط تقریبا قلیایی تشکیل شده است. اسمکتیت و زئولیتهای نسبتاً پایدار از طریق انحلال شیشه ناپایدار موجود در توفها به صورت درون‌زادی با تغییر شرایط در محیط قلیایی صورت گرفته است.


آقای حسین کاظمیان، خانم طناز غفاری کاشانی، آقای سیدمهدی نوریان،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده

در این پژوهش، خاکستر فرار (fly ash) کارخانه فروسیلیس ایران )که به عنوان ضایعات و یک ماده تقریباً بی ارزش و از پسماندهای جامد صنعتی محسوب می­شود( با فرایند هیدروترمال به زئولیت A تبدیل شده است. نوع و کیفیت زئولیت سنتز شده به ترکیب شیمیایی خاکستر فرار (FA)، غلظت محلول سدیم هیدروکسید، و پارامترهای مختلفی نظیر دما، زمان واکنش، و نسبت مایع به جامد بستگی دارد. خاکستر فرار با سدیم هیدروکسید در دمای °C۵۵۰ به مدت یک ساعت ذوب می­شود و پس از حل کردن آن در آب و در شرایط گرمابی ایجاد شده در دمای °C۹۰، به زئولیت A تبدیل می­شود. ظرفیت تبادل یونی (CEC) زئولیت سنتز شده نیز به منظور ارزیابی خواص تبادل یون آن، اندازه­گیری شد.


خانم معصومه خاتمیان اسکوئی، خانم رقیه قنبرپور،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده

زئولیت X مورد استفاده در این کار پژوهشی از کائولن زنوز تهیه شده که پس از مبادله یون در محلول سولفات وانادیل، زئولیت از نوع VOX به دست آمد. لیگاند Salen حاصل واکنش تراکمی سالیسیل آلدهید با اتیلن دی آمین، و کمپلکس کپسوله شده VO (salen) در منافذ زئولیت در اثر واکنش لیگاند salen با زئولیت VOX در اتانول، در یک فرایند بازروانی، به دست آمد. محصول به دست آمده به روشهای FT-IR، XRD، SEM (EDX) مورد شناسایی قرار گرفت.


آقای فرامرز طوطی، خانم سیما یزدانی، آقای کمال‌الدین بازرگانی گیلانی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

آنالسیم به­همراه زئولیت­هایی نظیر تتراناترولیت‏، ‏ناترولیت، مزولیت‏، کلسیم - هیولندیت، اسکولسیت، کلسیم – استیلبیت و لوین،‏ در حفره­های و رگه­های سنگ­های آتشفشانی حدواسط و بازی جنوب کهریزک مشاهده می­شود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM) بلورهای آنالسیم نشانگر آن است که سطوح [۲۱۱] منظم و بافت­های نازک ناشی از فازهای مختلف رشد بلوری تحت تأثیر گرمابی­ها قرار گرفته­اند. بررسی­های XRD نشان می­دهد که این کانی دارای تقارن شبه مکعبی بوده و مقادیر (۵۱)۱۳,۶۹۷۴، (۱۲۴)۱۳.۶۸۷۴، (۳۱۱)۱۳.۶۶۳۷ آنگسترم به­ترتیب برای ابعاد یاخته­ی یکه­ی a، b، c و ۲۵۶۱,۶۹۵ آنگسترم مکعب برای حجم آن محاسبه شدند. طیف رامان بسامد ارتعاشی مولکول­های H۲O موجود در ساختار آنالسیم را در بسامد حدود cm۳۵۰۰ نشان می­دهد.


آقای قادر حسین‌زاده، آقای محسن مؤید، آقای اسلام مقدمی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

منطقه­ی مورد بررسی در ۲۰ کیلومتری شمال‌غربی هشجین، جنوب‌غربی استان اردبیل واقع شده و جزئی از زون دگرسانی کجل- شمس­آباد در کمربند آتشفشانی طارم - هشتجین است. زئولیت و کانی‌های همراه آن مانند کوارتز و کلسیت در درز و شکستگی­های سنگ‌ میزبان تراکی­‌آندزیتی تشکیل شده­اند. در زون­های دگرسان زئولیتی مورد بررسی، استیلبیت کانی اصلی بوده و کانی­های ایلیت، سانیدین، کلریت، کلسیت و کوارتز به عنوان کانی فرعی حضور دارند. بر اساس مشاهدات سنگ نگاری، کانی‌های اصلی سنگ‌های میزبان شامل پلاژیوکلاز، فلدسپار پتاسیم و اوژیت همراه با شیشه‌های آتشفشانی بوده و بافت پورفیری نشان می­دهند. بررسی­های ژئوشیمیایی و محاسبات تغییرات جرم عناصر اصلی و فرعی نشان می‌دهد که عناصری مانند Na، K، Ca، Mg، Fe و Mn در سنگ­های دگرسان شده نسبت به سنگ اولیه تراکی­آندزیتی تهی شده و Al و Si غنی شده­اند، عناصر نادر خاکی بجز Eu و عناصر با میدان پایداری بالا (HFSE) دارای رفتار نسبتاً مشابهی بوده و با افزایش شدت دگرسانی غنی شده‌اند در حالیکه عناصر لیتوفیل درشت یون (LILE) الگوی توزیع متفاوتی در سنگ­های دگرسان و نادگرسان نشان می­دهند. خاستگاه گرمابی زئولیت­ها با شواهدی نظیر بلورهای خودشکل، بافت پرکننده ی فضای خالی و بادامکی و نبود کانی­های شاخص دگرگونی تدفینی پشتیبانی می­شود. گستره­ی پایداری زئولیت در اثر فعالیت سیلیس محلول و دما کنترل می­شود. استیلبیت در لگاریتم فعالیت سیلیس محلول ۱/۴- پایدار بوده و در دمای زیر ˚C ۱۰۰ و pH حدود ۸ تا ۹ تشکیل می‌شود.


خانم عذرا علافر، آقای علی احمدی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده

تامسونیت به همراه زئولیت­هایی نظیر ناترولیت، مزولیت، آنالسیم و به ندرت استلریت در حفره­ها و رگه­های گدازه­های مافیک قلیایی منطقه­ی حرمک، شمال زاهدان، شرق ایران، به سه شکل بلوکی، تیغه­ای و مومی تشکیل شده است. ترکیب شیمیایی متوسط تامسونیت در حرمک به ترکیب شیمیایی تامسونیت­های دیگر در منابع علمی مختلف نزدیک است. نسبت Si/Al در تامسونیت
منطقه­ی حرمک به طور متوسط ۱۶/۱ است. میزان استرانسیم در اغلب نمونه­های تامسونیت حرمک بالا بوده و به ۹۴/۲ اتم در واحد فرمولی می­رسد. سدیم و کلسیم کاتیون­های فراشبکه­ای اصلی در این کانی هستند که به ترتیب مقادیر متوسط ۷۳/۴ و ۰۱/۶ را نشان می­دهند. عنصر کلسیم به احتمال زیاد از دگرسانی ترکیب­های زمینه و یا انحلال کلسیت ثانویه و عنصر سدیم، بیشتر از آب­های شور و قلیایی دریاچه­ای وابسته به محیط بیرون­ریخته­ی گدازه­ها تأمین شده است. تامسونیت حرمک در دمای پایین، در گستره­ی ۴۰ ± ۱۰۰ درجه­ی سانتیگراد تشکیل شده است.


خانم سحر کوه فر، اقای امیرعلی طبّاخ‌شعبانی، اقای کمال‌الدّین بازرگانی‌گیلانی، اقای مرتضی دلاوری‌کوشان،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

بخش شمال­غربی مجموعه­ی آتشفشانی- رسوبی کوه دوازده امام، در شمال ایران مرکزی و در ۱۳۵ کیلومتری جنوب شرق تهران واقع است. گدازه­ها و دایک­های حدّواسط­- بازی و بیشتر بازی ائوسن و الیگوسن این مجموعه در اثر سیّال­های ­گرمابی، احتمالاً همراه با مشارکت آب­های جوّی دستخوش درجات مختلفی از دگرسانی شده­اند. این دگرسانی­ها در دو مرحله سبب تشکیل زئولیت و دیگر کانی­های ثانویه گردیده است. فعّالیّت سیّال گرمابی در مرحله­ی نخست، سبب ته­نشینی فیلوسیلیکات­های مافیک (سلادونیت، لایه­های ترکیبی سلادونیت- نانترونیت، اسمکتیت)، کلسیت و زئولیت­های سدیمی (آنالسیم، تتراناترولیت، ناترولیت و شابازیت­- Ca) شده است؛ در مرحله­ی دوّم، فعّالیّت سیّال­های گرمابی احتمالاً همراه با مشارکت آب جوّی شرایط را جهت شکل­گیری زئولیت­های کلسیمی-­ سدیمی و در نتیجه نهشته شدن استیلبیت­- Ca، مزولیت و تامسونیت فراهم کرده است. تغییر در دما، pH، مقادیر CO۲ و H۲O، نسبت Si/Al و نوع سنگ بستر، عواملی هستند که سبب تنوّع کانی­زایی طیّ این دو مرحله شده­اند. بالاترین و پایین­ترین دمای زئولیت­زایی مرحله­ی نخست را می­توان حدود °C ۱۴۵ برای آنالسیم و °C ۹۰ برای شابازیت­- Ca و برای مرحله­ی دوّم، حدود  °C۷۵ برای استیلبیت­- Ca و °C ۶۵ برای تامسونیت در نظر گرفت.     
اقای مهرجی خسروان، خانم زهرا وثوقی رهبری،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

در این پژوهش، زئولیت­های EU-۱ و موردنیت سنتز شده، توسط روش آلومینیوم­زدایی با اسید نیتریک، اصلاح شدند و تغییر ویژگی­های آن­ها از جمله مساحت سطح، قطر، حجم حفره­ها و نسبت سیلیسیوم/آلومینیوم بررسی شد. عملکرد کاتالیزوری این دو زئولیت در فرآیند ایزومری شدن زایلن در یک رآکتور بستر ثابت بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد که در اثر اصلاح کاتالیزورها با اسید، بعلت حذف بسیاری از اتم­­های آلومینیوم از شبکه زئولیت­ها، نسبت سیلیسیوم/آلومینیوم و مساحت سطح زئولیت­ها افزایش یافته است که در نتیجه، فعالیت و گزینش­پذیری آن­ها در فرآیند ایزومری­شدن زایلن افزایش می­یابد. چنان که انتظار می­رفت، در فرآیند ایزومری شدن زایلن، زئولیت های اصلاح شده دارای نسبت پارا زایلن/اورتو زایلن، پارا زایلن/زایلن و نیز درصد تبدیل متازایلن بسیار بیشتری بودند.    
خانم زینب محمدی چقامارانی، آقای امیرعلی طبّاخ شعبانی، آقای کمال الدّین بازرگانی گیلانی، آقای مرتضی دلاوری کوشان،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

مجموعه آتشفشانی ائوسن منطقه پرندک در ۳۰ کیلومتری شمال شرق ساوه میزبان گونه­های مختلف زئولیت به صورت پرکننده حفره­ها، بادامک­ها و شکستگی­هاست. عناصر سازای آنها از دگرسانی­ خمیره شیشه­ای سنگ و کانی­های اولیه ماگمایی تأمین شده است. این زئولیت­ها به ترتیب فراوانی عبارتند از ناترولیت، مزولیت، تتراناترولیت، اسکولسیت، تامسونیت، شابازیت، آنالسیم، استیلبیت و اپی­استیلبیت. دیگر کانی­های ثانویه در ارتباط با آنها شامل کلریت/ اسمکتیت، کلسیت­های نسل I و II، کوارتز و کلسدونی هستند. تشکیل زئولیت­ها در بازالت­های منطقه مورد بررسی با نسبت Si/Al کم با زئولیت­های سدیم­­دار شروع و به تدریج با افزایش مقدار کلسیم و نسبت Si/Al با زئولیت­های کلسیم­دار بیشتر پایان می­یابد. به نظر می­رسد که زئولیت­ها طی دو مرحله فعالیت محلول­های گرمابی شکل گرفته باشند، در مرحله نخست تتراناترولیت، ناترولیت، آنالسیم، مزولیت و در مرحله دوم تامسونیت، شابازیت، اسکولسیت، استیلبیت و اپی استیلبیت. دمای تشکیل این زئولیت­ها کمتر از ۱۵۰ درجه سانتیگراد برآورد می­شود.     
خانم سارا پولادیان، آقای علی کنعانیان، آقای علیرضا بدیعی،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

در این پژوهش، سنتز گرمابی زئولیت­های مرلینوییت و ژیسموندین از ماده اولیه پرلیت، به عنوان تامین کننده سیلیس و آلومینیوم مورد نیاز واکنش، در شرایط قلیایی و در دمای ثابت ۱۵۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳ روز بررسی شده است. در همه آزمایش­ها از یک نمونه پودر پرلیت بدون انجام هیچ گونه پالایشی استفاده شده و همه واکنش­ها در اتوکلاوهای گرمابی تفلونی انجام شد. برای شناسایی فرآورده­های تغییر فاز یافته، از پراش سنج پرتو ایکس (xrd) و برای بررسی ریختار فرآورده­های واکنشی از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. نتایج نشان می­دهد که در غلظت ۲۵/۰ مول بر لیتر LiOH، تنها مرلینوییت به عنوان اولین فاز شروع به تبلور می­کند. با افزایش غلظتLiOH  به ۵/۰ مول بر لیتر، ژیسموندین نیز در کنار مرلینوییت تشکیل
می­شود و در صورتی که غلظت
LiOH  به ۳ مول بر لیتر برسد، تولید ژیسموندین بر تولید مرلینوییت غلبه می­یابد.    
خانم فاطمه صفرپور فیضی، آقای احمد احمدی خلجی، آقای رضا زارعی‌سهامیه، آقای مسعود کیانی، خانم زینب محمدی چغامارانی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

گدازه­های بالشی و دایک­های دیابازی منطقه جنوب غرب الشتر میزبان گونه­های مختلف از زئولیت­ها و کانی­های ثانوی هستند. زئولیت­ها به صورت بادامکی و رگه­ای و از تجزیه کانی­های اولیه تشکیل شده­اند. براساس بررسی­های صحرایی، پراش پرتوی ایکس (XRD) و تجزیه ریزکاو الکترونی، زئولیت­های ناترولیت (فراوان­ترین زئولیت)، مزولیت، اسکولسیت و آنالسیم در گدازه­های بالشی و دایک­های دیابازی منطقه مورد بررسی شناسایی شدند. میانگین نسبت  Si/Al برای ناترولیت، مزولیت، اسکولسیت و آنالسیم به ترتیب ۴۶/۱، ۴۹/۱، ۶۲/۱ و ۲۹/۲ محاسبه شد. این زئولیت­ها طی دو مرحله از سیال­های گرمابی دگرگونی در طول شکستگی­ها و در حفره­های سنگ میزبان در دمای کمتر از ۲۵۰ درجه سانتی­گراد تشکیل شده­اند. بررسی ویژگی­های زمین­شیمیایی سنگ میزبان زئولیت­ها نشان می­دهد که نوع ماگمای تشکیل دهنده آنها آهکی قلیایی تا تولئیتی و محیط زمین­ساختی آنها وابسته به محیط­های درون صفحه­ای و مورب است.      
خانم فاطمه شکفته، استاد هادی عربی، استاد شعبان رضا قربانی، دکتر نسرین آزاد،
دوره ۳۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده

در این پژوهش، دو بلورNiCo-ZIF  و MgCo-ZIF با افزودن عناصر نیکل و منیزیم به چارچوب­ فلزی-آلی ایمیدازولات زئولیتی ZIF-۶۷، به روش حلال­گرمایی در دمای اتاق و با مقادیر مختلف ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی­لیتر از حلال متانول تهیه شدند. اثر مقدار حلال بر ساختار، اندازه ذره و ریخت­شناسی نمونه­ها با روش‌های مختلف مشخصه­یابی بررسی شد. تحلیل پراش پرتو ایکس نشان داد که با افزایش مقدار حلال از ۵۰ به ۱۰۰ میلی­لیتر، شدت قلّه­ها کاهش و با ۱۵۰ میلی­لیتر، شدت قلّه­ها افزایش می­یابد. این روند ناشی از تغییر در بلورینگی ذرات به علت رقیق شدن محیط واکنش از یک سو و افزایش سرعت هسته­زایی از سوی دیگر است. بر پایه تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) از نمونه­های­ NiCo-ZIF تهیه شده  ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی­لیتر با حلال، میانگین اندازه ذرات به ترتیب از ۸۴۵ به ۵۵۰ و ۳۹۱ نانومتر کاهش می­یابد. این رفتار کاهشی برای نمونه­های­ MgCo-ZIF با مقادیر ۶۵۶، ۴۱۱ و ۲۹۹ نانومتر به دست آمد. علت این امر، افزایش تعداد مکان­های فعال در مرحله هسته­زایی بلور است. نتایج طیف­سنجی های پراکندگی انرژی بلوری پرتوی X (EDX) و تبدیل فوریه فروسرخ (FTIR) نشان داد که قابلیت اتصال متفاوت یون­های فلزی Co۲+،Ni۲+  و  Mg۲+به لیگاند آلی، باعث تفاوت مقدار این عناصر در نمونه­ها می­شود. نتیجه این پژوهش نشان می­دهد که مقدار حلال یکی از عوامل مهم در ساخت بلورهای ZIF است که کنترل آن می­تواند به دستیابی به ذرات با اندازه و ریخت­شناسی مطلوب کمک کند.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb