۳۵ نتیجه برای دماسنجی
آقای محمد حسن کریم پور، آقای خین زاو،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۹ )
چکیده
معدن مس قلعه زری بزرگترین معدن می رگه ای ایران، در ۱۸۲ کیلومتری جنوب بیرجند واقع شده است. عیار مس بین ۵/۰ تا ۸ درصد، نقره ۲۰ تا ۱۵۰ گرم در تن و طلا ۵/۰ تا ۱۵ گرم در تن است.
آقای قاسم قربانی، آقای منصور وثوقی عابدینی، آقای حبیب الله قاسمی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۴ )
چکیده
تودههای گرانیتوئیدی جنوب دامغان، با روند شمالشرقی- جنوبغربی در نهشتههای آتشفشانی و آتشفشانآواری ائوسن و نهشتههای کربناتی کرتاسه جایگیری کردهاند. مطالعات اخیر معلوم کرده است که میزان Al هورنبلند در گرانیتوئیدهای کالکوآلکالن بهطور خطی با فشار تبلور تغییر میکند، لذا وسیلهای را برای تعیین عمق جایگیری پلوتون فراهم مینماید. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه ریزگمانه الکترونی، کانیهای آمفیبول موجود در این تودهها بر اساس تقسیمبندی لیک در قلمرو کلسیک واقع شده و از نوع اکتینولیت، اکتینولیت - هورنبلند و مگنزیوهورنبلند هستند. فشارِ جایگیری این تودهها با استفاده از میزان Al هورنبلند در حدود ۵۱/۰ تا ۹۸/۰ کیلوبار ( در عمق تقریبی ۸/۱ تا ۵/۳ کیلومتری ) تغییر میکند. دمای تعادل کانیها، با دماسنجهای مختلف محاسبه شد و از ۶۱۳ تا ۷۷۲ درجه سانتیگراد تغییر میکند.
آقای علی اصغر سپاهی، آقای آرون کاووزی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
رگههای کوارتز - آلومینوسیلیکات منطقه همدان از کوارتز همراه با یک، دو، و یا سه سیلیکات آلومینیم (۵SiO۲Al) چندریخت شامل آندالوزیت، کیانیت و سیلیمانیت تشکیل یافتهاند. در برخی از این رگهها، کانیهای فرعی دیگری مانند پلاژیوکلاز، گارنت، کلریت، بیوتیت، استارولیت و مسکویت دیده میشوند. سنگزایی این رگهها و سنگهای در برگیرنده آنها قبلاً مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین در این مطالعه نسبتهای ایزوتوپی اکسیژن در کوارتز و آلومینوسیلیکات همزیست را برای برآورد شرایط تشکیل و خاستگاه این رگهها اندازهگرفتیم. مقدار O۱۶/O۱۸δ در کوارتز حدود ۸/۱۶+ تا ۱/۱۷+‰، در آندالوزیت ۲/۱۴+ تا ۵/۱۴+‰ ، در کیانیت ۱/۱۴+‰ و در سیلیمانیت ۶/۱۴+‰ است. این دادهها نشان میدهند که آبگونهای مسئول ایجاد رگهها دارای خاستگاه دگرگونی هستند و خاستگاه ماگمایی در مورد آنها بعید به نظر میرسد. دمای تشکیل رگهها بین ۴۸۰ تا oC ۵۵۰ تخمین زده شده است، که این گستره دمایی با مطالعات سنگشناسی رگهها، و نتایج دماسنجی پیشین روی سنگهای میزبان رگهها هماهنگی دارد.
آقای قدرت ترابی، آقای ایرج نوربهشت، خانم نرگس شیردشت زاده، خانم تهمینه پیرنیا،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
ز سنگ های دگرگون موجود در افیولیت ملانژ نایین می توان به اسکارن ها اشاره کرد. اسکارن ها حاصل دگرگونی مجاورتی توده های نفوذی تونالیتی با سنگ های آهکی مجاور و بخش های کربناته چرت های نواری هستند. به این ترتیب بخش های آهکی به اسکارن و بخش های نواری که شامل لایه های آهک و لایه های چرت است، به متاچرت های نواری تبدیل شده اند. اسکارن ها حاوی کانی های کربنات )کلسیت(، کلینوپیروکسن )دیوپسید(، گارنت )گروسولار - آندرادیت(، ولاستونیت، اسفن و اپیدوت اند. کانی های موجود در تونالیت ها نیز شامل کوارتز، پلاژیوکلاز )آلبیت - الیگوکلاز(، فلدسپات پتاسیک )ارتوکلاز(، گارنت )آلماندین - اسپسارتین(، پرهنیت است. با توجه به مجموعه کانی های موجود در اسکارن ها و با استفاده از زمین دماسنج گارنت - کلینوپیروکسن، با سنجه بندی های مختلف، دمای تشکیل این اسکارن ها در حدود ۴۴۰oC تا ۶۵۰oC رخداد این دگرگونی در حد رخساره هورنبلند هورنفلس تا بخش هایی از رخساره پیروکسن هورنفلس بوده است.
آقای علی کنعانیان، آقای جمشید احمدیان، خانم فاطمه سرجوقیان،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
توده گرانیتوئیدی کوه دم، واقع در شمال شرق اردستان، بیشتر از گرانودیوریت و کمی دیوریت تشکیل شده است. بخشهای گرانودیوریتی این مجموعه به وسیله دایکهایی بازی متعدد قطع شدهاند. کانیهای اصلی تشکیل دهنده سنگهای منطقه شامل پلاژیوکلاز، آلکالیفلدسپار، کوارتز، بیوتیت، آمفیبول، و پیروکسناند. نتایج ریز پردازش آنها نشان میدهد که بیوتیتهای گرانودیوریت و دیوریت از نوع منیزیمدار و متعلق به سری کالکآلکالن کوهزایی هستند. آمفیبولهای این مجموعه، کلسیک و ترکیب آنها از منیزیوهورنبلند تا اکتینولیت در گرانودیوریتها و از اکتینولیتهورنبلند تا اکتینولیت در دیوریتها و دایکهای بازیک تغییر میکند. ترکیب پلاژیوکلازها در گرانودیوریتها از الیگوکلاز تا آندزین و در دیوریتها و دایکهای بازیک از آندزین تا لابرادوریت متغیر است. مطالعات زمین دما-فشارسنجی گرانودیوریتها حاکی از آن است که میانگین فشار و دمای حاکم بر توده هنگام جایگزینی به ترتیب در حدود ۵/۱ کیلوبار و ۷۰۰ درجه سانتیگراد بوده است. این فشار با توجه به میانگین چگالی سنگهای پوسته، با عمق در حدود ۵/۵ کیلومتری همخوانی دارد.
آقای محمد سیاری، آقای ایرج نوربهشت، آقای قدرت ترابی، آقای علیرضا داودیان دهکردی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
سنگهای آتشفشانی به سن ائوسن در شمال منطقه انارک به صورت پراکنده دیده میشوند. این سنگها شیستها و افیولیتهای عشین - زوار را قطع کردهاند ولی آنها را دگرگون نساختهاند. رخنمون این سنگها بیشتر از روند گسلهای منطقه پیروی میکند.
از نظر ترکیب کانیشناسی، سنگهای مورد مطالعه در گستره آندزی بازالت و آندزیت، تا داسیت قرار میگیرند. این سنگها بیشتر حاوی فنوکریستهای آمفیبول، و پلاژیوکلاز هستند که در زمینه ریزبلورین و میکرولیتی قرار دارند. سنگهای آندزیتی و آندزی بازالتی منطقه مورد مطالعه به فراوانی حاوی برونبوم آذرین بازیکی هستند که غنی از آمفیبولاند. آمفیبولها از نوع منیزیوهاستینگسیت هستند. شباهت ترکیب آمفیبولها و بیوتیتهای موجود در این سنگهای آتشفشانی با آمفیبولها و بیوتیتهای موجود در برونبومهای آنها نشان میدهد که احتمالا سنگهای آتشفشانی مورد مطالعه با برونبومهایشان هم خاستگاهند. فلدسپاتهای موجود در این سنگها عبارتند از فلدسپاتهای قلیایی، پلاژیوکلاز با ترکیب آندزین - الیگوکلاز و نیز بیتونیت که تنها در برخی برونبومها دیده میشوند. بررسیهای زمین دماسنجی زوج درشت بلور در تعادل با آمفیبول و پلاژیوکلاز نشان میدهد که دمای تبلور این درشت بلورها در حدود ۸۳۵ تا ۹۲۵ درجه سانتیگراد است.
آقای علی کنعانیان، خانم مریم امینالرعایایی یمینی، آقای جمشید احمدیان،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
سنگهای آتشفشانی زیردریایی موجود در مجموعه آتشفشانی-ته نشستی تتماج، در ۲۵ کیلومتری جنوب خاوری شهرستان کاشان، دستخوش دگرسانی پروپلیتی نا یکنواخت و گسترده شدهاند. بر پایه بررسیهای صحرائی, سنگ شناختی و نتایج آنالیزهای XRD، سه زون دگرسان کلریتی-اپیدوتی، اپیدوتی، و هماتیتی در منطقه قابل تشخیصاند. کانیهای ثانویه گرمابی در سنگهای آتشفشانی شامل آلبیت, اپیدوت، هماتیت, کلریت، کلسیت و کوارتز است. این کانیها یا به صورت سودومورف جایگزین فنوکریستهای اولیه پلاژیوکلاز، آمفیبول، و پیروکسن شدهاند و یا شکستگیها و حفرههای گدازهها را پر کردهاند. ترکیب ایزوتوپهای پایدار کلسیتهای گرمابی زون دگرسانی کلریتی-اپیدوتی نشان میدهد که دامنه تغییرات O١٨δ شاره سازنده آنها بین ‰٢/٩- تا ‰٣/١١- و C١٣δ آنها از ٠٢/٢- تا ٠٢/٦ تغییر میکند. بنابراین شاره عامل دگرسانی به استثنای زون هماتیتی آب دریا است که با نفوذ به درون گدازههای داغ و چرخش شارهها در آنها باعث شستشوی عناصری مانند آهن و منیزیم از گدازهها و اضافه شدن عناصری مانند سدیم به آنها شده است. بررسیهای زمین- دماسنجی بر روی کلریتهای دگرسان نشان میدهد که این کانیها در دمای بین C˚٢٤٠ تا C˚٣٠٠ تشکیل شدهاند. بر پایه این نتایج و با توجه به گستره دمای پایداری مجموعه کانیهای همزیست با کلریت (از قبیل اپیدوت, اکتینولیت, کلسیت و کوارتز)، به نظر میرسد که سنگهای آتشفشانی منطقه تتماج در حد رخساره شیست سبز دگرسان شدهاند.
زهرا طهماسبی، محمود خلیلی، احمد احمدی خلجی، محمد علی مکی زاده،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
نتایج تجزیه ریزگمانه الکترونی (EPMA) انواع آمفیبولها در توده گرانیتوئیدی آستانه و سنگهای نیمه آتشفشانی آن واقع در زون سنندج – سیرجان وجود چهار نوع آمفیبول را در این سنگها نشان میدهد. ترکیب آمفیبولها از منیزیوهورنبلند در تونالیت و برونبومهای کوارتزدیوریتی، اکتینولیت در گرانودیوریت و مونزوگرانیت، پارگازیت در برونبومهای داسیتی و آنتوفیلیت حاصل از تجزیه اورتوپیروکسن در یک نمونه تونالیتی متغیر است. همه این آمفیبولها در فوگاسیته بالای اکسیژن تشکیل میشوند که نشانه سری مگنتیتی ایشیهارا و I بودن نوع این گرانیتهاست. روشهای متفاوت محاسبه فشار و دمای تشکیل آمفیبولها نشان
میدهد که پارگازیت برونبومهای داسیتی در گستره فشار و دمایهای بالاتر (C° ۷۶۷ و Kbar ۶/۶) نسبت به منیزیوهورنبلند در برونبوم کوارتزدیوریتی (C° ۷۳۴ و Kbar ۸/۲) و منیزیوهورنبلند در تونالیتهای منطقه (C° ۷۰۸ و Kbar ۴/۱) تشکیل شده است.
صدیقه تقیپور، خانم بتول تقیپور،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
گنبدهای نمکی کاج-رستم آباد، دشتک و دو آب در نزدیکی روستای اردل و دهکده فارسون قرار دارد. این منطقه در تقسیمبندی زمینشناسی ایران در بلندیهای زاگرس بلند (استان چهار محال و بختیاری) قرار دارد. منطقه مورد بررسی از مجموعههای آذرین- تبخیری با ترکیب بازالت، آندزیت بازالتی، تراکیت، قطعات پیروکلاستیک، سنگهای تبخیری و واحدهای تهنشستی به سن کامبرین زیرین تشکیل شده است. سنگهای آذرین بهصورت آتشفشانی و نیمه عمیق با ترکیب کانیشناسی پیچیده رخنمون دارند. بر پایه بررسیهای کانیشناسی و سنگشناختی سنگهای آذرین گنبدهای نمکی زاگرس بلند ترکیب کانیشناسی پیچیدهای دارند. کانیهای تشکیل دهنده این سنگها به ترتیب در سه مرحله زیر تشکیل شدهاند: ۱- مرحله ماگمایی (پلاژیوکلاز، کلینوپیرکسن، آپاتیت و کرسوتیت)، ۲- مرحله تاخیری (اکتینولیت، بیوتیت، کوارتز، آلبیت، کلسیت و اسفن) و ۳- مرحله کانیزایی رگچهای (اکتینولیت، کوارتز، آلبیت، کلسیت و گارنت). آمفیبول در سنگهای یادشده با ویژگیهای CaA<۰,۵, (Na + K)A<۰,۵, CaB>۱.۵, Si = ۷.۸۷-۷.۹۳، از نوع اکتینولیت است. کانی یادشده در گستره دمائی (C˚۳۲۰-C˚۵۲۰) و در فشار کل ۲ کیلو بار پایدار است. بررسیهای شارههای درگیر بر روی رگچههای کوارتز گرمابی گنبدهای نمکی حاکی از شوری بالای شارههاست. بلورهای کوارتز دارای نفوذیهای از سوزنیهای اکتینولیت است، و نفوذیهای شاره آن دارای سه فاز جامد (هالیت)، آبگون و گازند. بر پایه بررسیهای ریز دماسنجی انجام شده، این کانی در گستره دمایی Cº ۳۳۰-º۳۱۰ و در شوری ۹۳/۴۲% تشکیل شده است. کلریتهای مورد بررسی از نوع پیکنوکلریت، اپیدوتها از نوع پیستازیت، گارنتها دارای ترکیب گروسولار-آندرادیت و ترکیب غالب پلاژیوکلازها از نوع آلبیت است. بر پایه دماسنجیهای انجام شده بر روی کانیهای دگرنهاد، این کانیها در گستره دمایی C°۳۰۰ - C°۵۰۰ پایدارند.
آقای علی امامعلی پور، آقای ایرج رساء،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
کانیهای گروه کلریت دارای دامنهی گستردهای از ترکیب شیمیایی هستند که بازتابی از شرایط فیزیکوشیمیایی تبلور آنها است. مدل محلول جامد (جانشینی کاتیونی) در شبکه بلوری کلریت بهصورت موفقیت آمیزی در تعیین دمای تبلور این کانی در محیطهای گوناگون زمینشناسی همچون نهشتههای معدنی، دگرسانیهای گرمابی، دگرگونی درجه ی پایین و دیاژنز توسط برخی از پژوهشگران بهکار رفته است. در این پژوهش، از روش زمین دماسنجی کانی کلریت در تعیین دمای دگرسانی گرمابی و کانهزایی نهشته ی سولفید تودهای ناحیه قزل داش شمال باختر شهرستان خوی استفاده شده است. برای این کار، نمونه برداری سطحی و عمقی (از مغزههای حفاری) انجام گرفت و پس از بررسیهای سنگنگاری (میکروسکوپی) و کانیشناسی به روش پرتو ایکس (XRD)، تعداد ۱۱ بلور کلریت که به بخشهای مختلف سیستم دگرسانی وابستهاند، انتخاب و تجزیه شیمیایی نقطهای با دستگاه ریزکاوالکترونی روی آنها انجام گرفت. فرمول ساختاری کلریتهای انتخابی بر مبنای تعداد ۱۴ اکسیژن محاسبه شد. کلریتها دارای تغییرات ترکیبی و جانشینیهای اتمی مشخصی هستند که بازتابی از دمای تبلور آنهاست. تشکیل کلریتهای موجود در بخشهای گوناگون سنگهای کانهدار در گسترهی دمایی ۳۱۸-۳۶۸ درجه سانتیگراد، و برای کلریتهای موجود در سنگهای دگرسان بیکانه ۲۰۲-۲۱۰ درجه سانتیگراد روی داده است. کلریتهای با دمای بالا محتوی Si کمتری نسبت به کلریتهای متبلور شده در دماهای پایین دارند.
آقای علیرضا داودیان دهکردی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
ناحیه مورد بررسی در پهنهی برشی شمال شهرکرد قرار دارد. در این منطقه تعداد زیادی پلوتون گرانیتوئیدی کوچک و متوسط به سن ژوراسیک میانی حضور دارند که در سنگهای دگرگون منطقه نفوذ کردهاند. این سنگها برگواره و خطواره میلونیتی بارزی را در نتیجهی دگرشکلی شدید نشان میدهند. اغلب این پلوتونهای گرانیتوئیدی دارای مجموعهی کوارتز + فلدسپات پتاسیم + پلاژیوکلاز + بیوتیت + هورنبلند + آلانیت + تیتانیت + مگنیت + اپیدوت ماگمایی + آپاتیت + زیرکن ± گارنت در شرایط تعادل بافتی ظاهری قرار گرفتهاند. ویژگیهای بافتی و ترکیبی اپیدوتها دلالت بر خاستگاه ماگمایی آنها دارد. این پلوتونهای گرانیتوئیدی حاوی اپیدوت ماگمایی، بایستی در فشارهای نسبتاً بالا تشکیل شده باشند. زمین فشارسنجی محتوای Al در هورنبلند مقادیر فشار ۳/۷ تا ۱/۸ کیلو بار (متوسط ۷/۷ کیلو بار) را ارایه میدهد که با عمق حدود ۲۸ کیلومتری پوسته همخوانی دارد. همچنین، زمین فشارسنجی آمفیبول – پلاژیوکلاز دماهایی از ۶۶۳ تا ۷۱۱ درجهی سانتیگراد را به دست میدهد. این نتایج زمین دما - فشارسنجی با حضور اپیدوت ماگمایی در این سنگهای گرانیتوئیدی سازگار است.
آقای فرهاد شیخی، خانم زهره اعلمی نیا، آقای امیر علی طباخ شعبانی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
تزریق تودههای گرانودیوریتی به درون آهکهای کلسیتی منطقهی قروه منجر به تشکیل مرمرهای سیلیکات قلیاییدار و انواع اسکارن شده است. اسکارنها حاوی کانیهای کلسیت، کلینوپیروکسن، گارنت، ولاستونیت، ایدوکراز و اپیدوت است. بر پایهی بررسیهای ژئوشیمیایی، دو نوع گارنت گراسولار و آندرادیت قابل تشخیصاند. کلینوپیروکسنهای موجود در این اسکارنها از نوع دیوپسیدند. با توجه به مجموعهی کانیشناسی موجود در اسکارنها و با استفاده از مدرج کردنهای گوناگون در زمین- دماسنجی گارنت ـ کلینوپیروکسن، دمای تشکیل این اسکارنها در حدود ۴۵۰ تا ۵۷۸ درجهی سانتیگراد و رخداد دگرگونی در حد رخسارهی هورنبلند هورنفلس تا بخشی از رخسارهی پیروکسن هورنفلس تعیین شده است.
خانم آزاده ملکزاده شفارودی، آقای محمدحسن کریمپور،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
منطقهی پیجویی آنتیموان سیرزار در شمال غرب تربت جام در استان خراسان رضوی واقع شده است. کانیسازی به صورت رگهای و جانشینی در سنگ میزبان کربناتی (پرمین) تشکیل شده است. کانیسازی اولیه در دو مرحله رخ داده است: ۱) گالن ± پیریت ± کالکوپیریت ± اسفالریت ± سولفوسالت± سولفید مس-آنتیموان همراه با باطلهی کوارتز و باریت و ۲) استیبنیت ± پیریت ± اسفالریت ± فولوپیت همراه با باطلههای کوارتز، باریت، دولومیت و کلسیت. کانیهای ثانویه منطقهی اکسنده نیز شامل والنتینیت، بیندهمیت، مالاکیت، آزوریت، کوولیت، آنگلزیت، سروزیت، گوتیت، هماتیت و اکسیدهای آنتیموان است. مهمترین دگرسانیهای سنگ میزبان شامل سیلیسیشدن، باریتیشدن و دولومیتیشدن است. تجزیه گالن با استفاده از SEM نشان داد که در ساختار گالن مقدار بالایی از نقره، آرسنیک و آنتیموان حضور داشته و فقیر از بیسموت است. این نشاندهندهی تشکیل این کانی در دمای پایین است. سولفوسالتهای به صورت ادخال در گالن نیز دارای آنتیموان بیشتر نسبت به بیسموت هستند که این موضوع را تایید میکند. استیبنیت نیز دارای مقادیر فرعی نقره است. بررسیهای دماسنجی روی کانیهای کوارتز، باریت و کلسیت نشان میدهد که کانیسازی مرحلهی اول در دمایی بین ۳۱۸ تا ۳۷۱ درجهی سانتیگراد به وجود آمده است، در حالیکه کانیسازی مرحلهی دوم همراه با کوارتز، باریت و دولومیت در دمایی بین ۱۸۸ تا ۲۷۵ درجه سانتیگراد و همراه با کلسیت در دمایی بین ۱۳۲ تا ۱۹۷ درجهی سانتیگراد تشکیل شده است. منطقهی کانیسازی سیرزار از نظر سنگ میزبان، چگونگی تشکیل و پاراژنز کانیایی شبیه به معدن Xikuangshan چین است. منطقهی پیجویی سیرزار به خاطر ترکیب کانیشناسی و بررسیهای دماسنجی، یک کانسار اپیترمال با دما پایین است.
آقای بهزاد حاج علیلو، آقای بهرام وثوق، آقای نوراله رضویزاده، آقای محسن مؤید،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
تودهی نفوذی گرانیت قلیایی علمکوه با سن وابسته به پلیوسن در کلاردشت چالوس (شمال ایران) دنبالهی چینهای گستردهای از پرکامبرین تا سنوزوئیک را تحت تأثیر دگرگونی گرمایی و دگرنهادی خویش قرار داده است. دگرنهادی اسکارنی مهمترین نوع دگرنهادی در منطقهی مورد بررسی است که گسترش هالههای دگرگونی آن به پهنای یک تا دو کیلومتر است. این گرانیت قلیایی به احتمال در شرایط زمینساختی همزمان و پس از کوهزایی تشکیل شده و در گروه گرانیتهای نوع A قرار میگیرد. نفوذ تودهی گرانیتی علمکوه در سنگهای درونگیر منطقه ضمن گسترش زونهای اسکارنی باعث کانیسازی اکسیدی و سولفیدی در منطقه شد که بیشتر از مگنتیت، کالکوپیریت و پیریت تشکیل شده است. بررسی میانبارهای شاری نشانگر وجود پنج نوع میانبار V + L + S، V + L، L + V، L و V در کوارتزهای همزمان با کانیسازی است. شواهد زمین-دما سنجی بیانگر تشکیل فاز اکسیدی در گسترهی دمایی C° ۴۷۸ تا C° ۴۸۸ و فاز سولفیدی در گسترهی دمایی C° ۳۶۸ تا C° ۳۷۸ است. اختلاط شارههای ماگمایی و آبهای جوی در تولید شارههای کانهساز فرآیند مهمی بوده است. مشاهدات صحرایی، میکروسکوپی و دماسنجی مؤید زایش اسکارنی کانیسازیهای فلزی موجود در حاشیهی توده نفوذی علمکوه است.
خانم آمنه اُخوت، آقای حبیب الله بیابانگرد، آقای علی احمدی، آقای محمد بومری، آقای کازیو ناکاشیما،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
تودهی گرانیتوئیدی چشمه بید در جنوب شرق زاهدان و در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. این تودهی گرانیتوئیدی از نظر ساختاری در مجموعهی فلیشی دگرگون شدهی نه، به سن ائوسن میانی دیده میشود از نظر کانیایی این گرانیتها اغلب دارای کوارتز، پلاژیوکلاز، بیوتیت و هورنبلند هستند. براساس دادههای حاصل از آنالیز ریزپردازشی، ترکیب آمفیبولها از نوع کلسیک بوده و در ردهی اکتینولیت هورنبلند و مگنزیو هورنبلند قرار میگیرند. بر اساس ردهبندی شیمیایی میکاها، این کانیها در حد فاصل بین دو قطب سیدروفیلیت و بیوتیت قرار دارند و با توجه به مقدار ۳۳/۰ < Fe/(Fe + Mg)، جزء بیوتیتها محسوب شده و از فلوگوپیتها جدا میشوند. ترکیب پلاژیوکلازها در گسترهای از آنورتیت بین ۵۶/۱۹ تا ۵۱/۳۲ است، میانگین آنورتیت ۷۸/۲۳ درصد است. با استفاده از روش فشارسنجی Al در هورنبلند، فشاری که برای تشکیل توده گرانیتوئیدی چشمه بید برآورد میشود در حدود ۸/۳ کیلوبار است. در ضمن دمای بهدست آمده برای تشکیل کانی آمفیبول نسبتاً پایین و در حدود ۷۵۱ درجهی سانتیگراد در گرانودیوریتهاست.
آقای عباداله طولابی نژاد، آقای حبیب بیابانگرد، آقای احمد احمدی خلجی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
تودهی گرانیتوئیدی سفیدکوه در باختر شهرستان نهبندان، استان خراسان جنوبی واقعشده و از دیدگاه زمینشناسی ایران در بخش خاوری پهنهی لوت قرار دارد. این توده دارای طیف ترکیبی گرانیت (مونزو- سینوگرانیت)، گرانودیوریت و تونالیت بوده و دارای برونبومهای ریزدانهی فلسیک با کانیشناسی مشابه توده اصلی است که ترکیب کانیهای اصلی آن کوارتز، پلاژیوکلاز، میکروکلین، ارتوز و بیوتیت است که به منظور تعیین شیمی کانی ها و دماسنجی با ریزپردازش الکترونی (EPMA) آنالیز شدند. پلاژیوکلازها در تودهی گرانیتوئیدی اغلب دارای ترکیب آندزینی و گاهی آلبیتی و در برونبومها بیشتر آندزینی هستند، مقدارآنورتیت پلاژیوکلازها از بخشهای مرکزی به حاشیه کاهش نشان میدهد که بیانگر منطقهبندی عادی در آنهاست. فلدسپاتهای قلیایی برونبومها در گسترهی سانیدین و در تودهی گرانیتی در گسترهی ارتوز قرار میگیرند. بیوتیتهای گرانیتها از نوع اولیه ماگمایی، آهن دار و در گریزندگی پایین اکسیژن و شرایط احیایی تشکیل شدهاند در حالی که بیوتیتهای برونبومها در گریزندگی بالای اکسیژن، شرایط اکسایش تشکیل و از نوع منیزیمدار و اولیه ماگمایی میباشند. زمیندماسنجی فلدسپاتها و بیوتیتها در دمای بین ۵۰۰ تا ۷۵۰ درجهی سانتیگراد برای واحد گرانیتی و دمای ۶۵۰ تا ۹۵۰ درجهی سانتیگراد را برای برونبومها نشان میدهند. بررسیهای شیمی کانیها نشان میدهد که گرانیتها (ماگمای پرآلومین) و برونبومها از یک ماگمای آهکی – قلیایی وابسته به حواشی فعال قارهای تشکیل شدهاند.
خانم اشرف ترکیان، خانم نفیسه صالحی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
آتشفشانهای پلیو-کواترنر در شمالشرق قروه (کردستان) در کمربند آتشفشانی قروه- تکاب، در پهنهی همدان- تبریز جایگزین شدهاند. ترکیب این سنگهای آتشفشانی بازالت تا اولیوین بازالت است. تجزیه ریز پردازش الکترونی پیروکسنها حضور یک نوع پیروکسن یعنی دیوپسید با ترکیب [۱۴/۵۳-۹۷/۴۵ Wo ۴۷/۵۰-۴۴/۴۰En ۴۲/۶-۶۵/۲Fs [ و با عدد منیزیمی ۹۸- ۸۴ را نشان میدهد. زمین دماسنجی بلورهای پیروکسن دمای ۸۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد را معلوم میدارد. توزیع Al در موقعیت چاروجهی و هشت وجهی کلینوپیروکسنها حاکی از تبلور این کانی از یک ماگمای آبدار با فشار بخارآبی کمتر از ۱۰ درصد، در فشاری متوسط تا کم و عمقی برابر ۳۰-۱۸ کیلومتری است. محتوای Fe۳+ کلینوپیروکسنها معرف بالا بودن فشار بخشی (گریزندگی) اکسیژن در محیط تبلورشان است.
خانم مریم هنرمند، آقای نعمت اله رشیدنژاد عمران، آقای محمد هاشم امامی، آقای قاسم نباتیان،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مجموعهی گرانیتوئیدی نیاسر با سن میوسن میانی، در غرب کاشان و در کمربند ماگمایی ارومیه- دختر بیرون زدگی دارد. بر اساس بررسیهای سنگشناسی، مجموعهی نیاسر شامل تودههای با ترکیب تونالیت، کوارتزدیوریت و دیوریت است. کانیهای اصلی تشکیل دهندهی سنگهای منطقه شامل کوارتز، پلاژیوکلاز، آمفیبول، بیوتیت و فلدسپار است. آمفیبولها از نوع کلسیک بوده و ترکیب آنها از مگنزیوهورنبلند تا اکتینولیت تغییر میکند و نشان دهندهی نوع I بودن تودههای مورد بررسی است. ترکیب پلاژیوکلازها در تودههای تونالیتی الیگوکلاز تا بیتونیت، در تودهی کوارتزدیوریتی آلبیت تا آندزین و در تودهی دیوریتی الیگوکلاز تا بیتونیت است. بررسیهای زمین فشارسنجی حاکی از آن است که فشار در زمان تبلور هورنبلند، در تودههای مورد بررسی، در حدود ۱ تا ۲ کیلوبار بوده که معادل با اعماق ۸/۳ تا ۵/۷ کیلومتری است. بر اساس دماسنجی زوج کانی هورنبلند – پلاژیوکلاز و فلدسپارها، دماهای ۷۰۶ تا ۷۵۶ درجهی سانتیگراد، برای تودههای نفوذی نیاسر، ارزیابی شد. ارزیابی گریزندگی اکسیژن این تودهها نشان دهنده اکسنده بودن ماگماهای مولد تودههای نیاسر است و شاهدی برای تشکیل آنها در مرز ورقههای همگراست.
خانم آرزو مرادی، خانم ناهید شبانیان بروجنی، اقای علیرضا داودیان دهکردی،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
منطقهی مورد بررسی به عنوان بخشی از ساختار سنندج – سیرجان در شمالشرق معدن سنگ تزئینی ژان در شمال درود و در استان لرستان واقع شده است و بیشتر از سنگهای دگرگون دگرشکل شده تشکیل شده است. این سنگهای دگرگون شامل سنگهای مرمر دگرشکل شده به همراه گرانیت گنایس میلونیتی و آمفیبولیت است و بافت اصلی این مرمرها، لیپیدوگرانوبلاستیک است، کانیشناسی مرمرها به ترتیب فراوانی کانیها از کلسیت و میزان اندکی کوارتز، موسکویت فنژیتی، اپیدوت، اسفن، کانیهای کدر، پلاژیوکلاز (به مقدار خیلی کم) تشکیل شده است. دانههای کلسیت دارای جهت یافتگی ترجیحی هستند که علتی بر وجود تنش و تغییرشکل پلاستیک است. بافت فلیزر در عدسیهای کوارتزی، وجود خاموشی موجی در کوارتز، ریز ساختار pining بین دانههای کلسیت و کوارتز، تبلور مجدد دینامیکی به صورت انتقال مرز دانهای بین دانههای کانیایی کلسیت و کوارتز و تجدید تبلور دینامیکی برآمده (BLG) در حاشیهی دانههای کوارتز و در راستای سطوح شکستگی، چرخش ریز دانه (SGR) و نیز ماکلهای دگرشکلی کانیهای کلسیت نوع Iو II دمای دگرشکلی این سنگهای مرمر را از ۱۵۰-۳۰۰ درجهی سانتیگراد نشان میدهند.
خانم زینب سخایی، آقای علیرضا داودیان، خانم ناهید شبانیان،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
منطقهی سرکوبه در شهرستان خمین و در بیثباتترین منطقهی زمینساختی (سنندج - سیرجان) قرار گرفته است. این منطقهی شامل انواع مختلفی از سنگهای رسوبی و آذرین از جمله سنگهای آهکی تجدید تبلور یافته، سنگهای سیلیسی و گابروها (گابرو قلیایی) هستند. کانیهای اصلی گابروها پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و کدر بوده، و کانیهای بیوتیت، آمفیبول، کوارتز، آپاتیت و زیرکن به عنوان کانی فرعی، به علاوه کلریت، پرهنیت و آمفیبول نمایندهای از کانیهای حاصل از تجزیه هستند. با توجه به بافت کانیهای تشکیلدهنده سنگ، این سنگها دگرگون در زیر رخسارهی شیست سبز تا رخسارهی شیست سبز بودهاند. بنابر بررسیهای سنگ نگاری انجام شده، بر روی کانی کلسیت از سنگهای آهکی تجدید تبلور یافته، ماکل دگرشکلی از نوع III و IV است. ماکلهای دگرشکل دینامیکی تبلور دوبارهی کلسیت را که در دمای بالاتر از C°۲۰۰ و حتی بیشتر از C°۲۵۰ رخ داده است را نشان میدهند. همچنین براساس دماسنجی صورت گرفته روی کانی کلریت، دمای تبلور این کانی از C°۲۹۷ تا C°۳۰۹ (C° ۷/۱±۱/۳۰۱) تشخیص داده شده است، که با نتایج بهدست آمده، با دمای دگرشکلی در ماکلهای کلسیت همخوانی دارد.