۶ نتیجه برای افیولیت ملانژ
آقای محمد حسین زرین کوب، آقای علی اصغر کلا گری، خانم بهناز برقی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
پهنه کانیزایی کمرتلار در منطقه گزیک در درون افیولیت ملانژهای زون جوش خورده سیستان، در خاور ایران قرار گرفته است. تودههای معدنی منگنزدار کمر تلار به شکل رخنمونهای ناپیوسته همراه با چرتهای رادیولاریتی و سنگهای متااسپیلیتی هستند. شواهد صحرایی و بررسی ترانشههای حفر شده در محل، نشان از کانهزایی منگنز تا عمق کم و بدون گسترش جانبی پیوسته دارد. کانیهای منگنزدار آن براونایت، بیکسبیایت و پیرولوزایت، و باطله اصلی آن سیلیس است. کانههای منگنز اغلب به صورت رگهای و رگچهای و نیامیاند که شاهدی بر تحرک دوباره منگنز طی عملکرد محلولهای گرمابی است. در این شاخص سه سیمای کانیزایی همزادی، درونزادی و روزادی منگنز تشخیص داده شدند. این کانیزایی در یک محیط تهنشستی طی فرایندهای برون دمی در بستر اقیانوس رخ داده است.
محمدحسین زرین کوب، حمید گرانیان،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
منطقهی مورد بررسی در جنوب استان خراسان جنوبی، جنوب نهبندان واقع شده است. سه زون کانیزایی بهصورت سه رگه در این منطقه وجود دارند که رگهی شمارهی دو از آنتیموان بهصورت استیبنیت غنی است و دارای بیهنجاری طلا و جیوه است. این زون از یک مجموعهی سیلیسی _ کربناتی همراه با استیبنیت، پیریت، کالکوپیریت و هیدروکسید آهن تشکیل شده است. بافتهای این رگهها، پر کنندهی فضای خالی، برشی و کلوئیدی است. کانیزایی در درون گسلهای عمیق ریشه در کنگلومرای کرم رنگ پالئوسن رخ داده است. این کنگلومرا دارای قاعدهای از تهنشستهای گونهی فلیشی و قطعاتی از افیولیت ملانژ است. گسلهای کانیزایی شده دارای روند شمال باختری جنوب خاوریاند. فعالیت آتشفشانی جوان با ترکیب داسیت و آندزیت رخ داده است. بر اساس شواهد زمینشناسی صحرایی، بررسیهای میکروسکوپی و دادههای تجزیهی، کانیزایی در یک سیستم وراگرمایی رخ داده است. تجزیهی شیمیایی، ناهنجاریهای آنتیموان، طلا و جیوه را در این پهنهها نشان میدهد. عیار آنتیموان بین ۱۴ گرم درتن تا ۴۸/۳۲ درصد، طلا بین ۲/۱ تا ۴۷۲ گرم در هزار تن و جیوه بین ۱۵۰ گرم در تن تا ۸/۱ درصد تغییر میکنند.
آقای محمدحسین زرینکوب، آقای سون لین چانگ، آقای محمدمهدی خطیب، آقای سیدسعید محمدی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
تودههای نفوذی کم عمق منطقهی رچ در جنوب باختری بیرجند به درون مجموعهی افیولیت ملانژی کرتاسه فوقانی نفوذ کردهاند. این سنگها که دارای بافت غالب پورفیری با زمینهای ریزدانهایاند، در گسترهی دیوریت و مونزونیت پورفیری قرار میگیرند. فنوکریستها حدود ۷۰ درصد سنگ را میسازند و شامل پلاژیوکلاز و هورنبلند سبزند. پلاژیوکلازها از نوع آندزین، حاوی ماکلهای آلبیتی، کارلسباد و دارای منطقهبندی مشخصی هستند که در بخشهای مرکزی به کربنات کلسیم دگرسان شدهاند. فنوکریستهای هورنبلند بهصورت موضعی به بیوتیت دگرسان شدهاند و دگرسانی پتاسیک ضعیفی را نشان میدهند. میانگین نسبت Ce/Yb در این سنگها برابر ۴۰/۲۵ است و نشان دهندهی وابستگی نمونهها به یک کمان ماگمایی حاشیه قارهای است. بیهنجاری منفی در عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) نظیر Nb, P و Ti که از ویژگیهای ژئوشیمیایی کمانهای ماگمایی است نیز در این سنگها مشاهده میشود. بالا بودن نسبتهای LREE/HREE، و Sr/Y با میانگین ۱۴/۳۸، و مقدار SiO۲ همراه با نبود بیهنجاری فقدان آنومالی منفیEu نشان میدهند که این سنگها شباهت زیادی به آداکیتهای غنی از سیلیس دارند. افزایش نسبت Sr/Y ناشی از ذوب عمیق و در گسترهی ناپایدار شدن پلاژیوکلاز و پایداری گارنت تعبیر میشود. این ماگما میتواند از یک خاستگاه اکلوژیتی یا گارنت آمفیبولیتی، حاصل از دگرگونی ورقهی اقیانوسی فرورانده شدهی خاور ایران، سرچشمه گرفته باشد. سن این رخداد ماگمایی به روش زیرکن اورانیم _ سرب ، ۷/. ± ۱/۳۹ میلیون سال (اواخرائوسن) برآورد شده است.
خانم سمیه فلاحتی، خانم معصومه سعیدی، خانم رضوان محوری، آقای موسی نقرهئیان، آقای محمود خلیلی، آقای قدرت ترابی،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
سنگ مادر دایکهای رودنژیتی شده در منطقهی نائین، بهصورت آذرین (گابروهای پگماتوئیدی، میکروگابروها، دلریتها) و به میزان بسیار کمتر، دگرگون (آمفیبولیت) شکل گرفتهاند. بافت و ضخامت از پارامترهای تأثیر گذار بر رودنژیتی شدن این دایکها به شمار میآیند. بهطوری که دایکهای گابروئی پگماتیتوئیدی و میکرو گابروهای کم ضخامت بیشر تحت تأثیر رودنژیتی شدن قرار گرفتهاند و مراحل ابتدائی تا پیشرفته رودنژیتی شدن ایستا (بهعلت حضور کانیهای جانشینی اپیدوت، پرهنیت، هیدروگراسولار، زنوتلیت، کلریت منیزیومدار، ترمولیت و دیوپسید ثانویه) و نیز رودنژیتی شدن دینامیکی (بهعلت حضور کانیهای رگهای زنوتلیت، پرهنیت و پکتولیت) را طی کردهاند. در صورتی که دایکهای دلریتی و آمفیبولیتی شده بهدلیل دارا بودن بافت متراکم، تنها مراحل ابتدائی رودنژیتی شدن استایی (بهدلیل وجود کانیهای جانشینی اپیدوت، پرهنیت و هیدروگراسولار) را تحمل کردهاند.
خانم ثمینه رجبی، آقای قدرت ترابی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
افیولیت ملانژ سورک در حاشیهی جنوبغربی ایران مرکزی و در راستای گسل نائین - دهشیر - بافت قرار گرفته است. در دنبالهی سنگشناسی، پریدوتیتها پایینترین واحد سنگی را به خود اختصاص دادهاند، پس از آنها گابروها و در نهایت سنگهای آتشفشانی قرار دارند. اغلب پریدوتیتهای این منطقه از نوع هارزبورگیت هستند. لرزولیت که سنگ اولیهی گوشته است، دارای کانی اصلی الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن و کانیهای فرعی کروم اسپینل و آمفیبول (پارگاسیت) است. ویژگیهای سنگنگاری و شیمی کانیهای این پریدوتیتها چگونگی سنگشناسی از لرزولیت به سمت هارزبورگیت و در نهایت دونیت را نشان میدهند. میانگین مقدار SiO۲ و Na۲O سنگهای آتشفشانی در این افیولیت ملانژ به ترتیب ۷۰ و ۵ درصد وزنی اندازهگیری شده است. بررسیهای سنگشناسی و نیز ردهبندی این آتشفشانیها بر اساس عناصر اصلی، کمیاب و محاسبات نورماتیو نشان میدهند که این سنگها داسیت هستند. نمودارهای REE بهنجار شده به کندریت در این آتشفشانها الگویی مسطح تا روند صعودی نشان میدهند ، LREEs نسبت به HREEs تهی شدگی دارند و نسبت La/Yb آنها کمتر از ۱ است که نشان دهندهی تولئیتی بودن ماگمای مولد آنها است. همچنین مقدار Hf/Zr، U و Pb این سنگها نسبت به گوشتهی اولیه بیشتر و مقدار Sr، Ti و Y آنها کمتر است. این اختلافها به تاثیر شارههای آزاد شده از لیتوسفر اقیانوسی فرورونده بر پریدوتیتهای گوشته نسبت داده میشوند. واکنشهای گدازه/ سنگ سبب میشوند که پس از ذوب کلینوپیروکسن لرزولیتها، ذوب نامتجانس ارتوپیروکسن آغاز شود که منجر به تشکیل الیوینهای واکنشی و افزایش SiO۲ گداخته شده است. همهی این ویژگیها باعث شده تا افیولیت ملانژ سورک به افیولیتهای HOT (Harzburgite Ophiolitic Type) بالای زون فرورانش (حوضهی پشت کمان) نسبت داده شود.
خانم زهره سلیمی، آقای محمدحسین زرین کوب، آقای سیدسعید محمدی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
منطقهی مورد بررسی در شمال غربی بیرجند، بخش شمالی زون جوش خوردهی سیستان، در شرق ایران واقع شده است. رخنمونهایی وابسته به یک مجموعهی افیولیت ملانژ در این منطقه وجود دارد. اجزای سازندهی این مجموعه شامل هارزبورژیت، گابرو و بازالت اسپیلیتی به همراه سنگهای نوع فلیشاند. نتایج بررسیهای ریز پردازش الکترونی در هارزبورژیتها بیانگر این است که الیوین از نوع فورستریت (Fo۹۰,۱۵-Fo۹۰,۷۵)، ارتوپیروکسن از نوع انستاتیت (Mg# = ۹۱,۵۸) ، کلینوپیروکسن از نوع اوژیت دیوپسیدی (Mg# = ۹۵,۸) و اسپینل (با عدد کروم ۴۱) از نوع آلومینیوم کرومدارند. ترموبارومتری کانیهای کلینوپیروکسن و اورتوپیروکسن، دمای تبلور پریدوتیت ها را ۱۰۰± ۱۰۱۶ درجهی سانتی گراد در فشار ۲۵ کیلوبار نشان میدهد.