جستجو در مقالات منتشر شده


۱۴ نتیجه برای امامی

آقای قدرت ترابی، آقای مسیب سبزه‌یی، آقای شوجی آرایی، آقای احمد حسن احمد، آقای محمد هاشم امامی، آقای محمد محجل،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۳ )
چکیده

در شمال منطقه انارک در درون سنگ‌های افیولیتی پروتروزوئیک بالایی، رودینگیت‌ها و سنگ‌های رودینگیتی به دو صورت توده‌ای و رگه‌ای وجود دارند. در این مجموعه افیولیتی، دو نسل از رودینگیت‌های رگه‌ای را می‌توان مشاهده کرد. رودینگیت‌های توده‌ای یا استاتیک مربوط به زمان گسترش پوسته اقیانوسی و تشکیل افیولیت، رودینگیت‌های رگه‌ای یا دینامیک مربوط به زمان جایگیری افیولیت شمال انارک، یا فعالیت‌های زمین‌ساختی می‌باشند. کانیهای موجود در رودینگیت‌های توده‌ای به ترتیب فراوانی عبارتند از: گارنت (آندرادیت کرم‌دار)، ایدوکراز، کلریت، دیوپسید، پرهنیت، و اپیدوت. در حالی که ترتیب فراوانی کانیهای موجود در رودینگیت‌های رگه‌ای نسل اول به صورت دیوپسید، کلریت، ایدوکراز، و گارنت (آندرادیت تیتان دار)، و در رودینگیت‌های رگه‌ای نسل دوم به ‌صورت دیوپسید، کلریت، و گارنت (آندرادیت) است. بررسی‌های سنگ‌شناسی، و ژئوشیمی کانی‌ها نشان می‌دهد که در زمان تشکیل رودینگیت‌های توده‌ای، فعالیت یون‌های کلسیم، آهن، و کرم، و در زمان تشکیل رودینگیت‌های رگه‌ای نسل اول فعالیت یون‌های کلسیم، سیلیسیم، منیزیم، آلومینیوم، تیتانیوم، و OH- بالاتر بوده است. در مورد رودینگیت‌های رگه‌ای نسل دوم نیز می‌توان گفت که شبیه رودینگیت‌های رگه‌ای نسل اول بوده و تنها به دلیل عدم وجود ایدوکراز، و نبود Ti در ساختار آندرادیت، فعالیت یون‌های Ti ,Fe و Al نسبت به رودینگیت‌های رگه‌ای نسل اول کمتر است. به‌ طور کلی رودینگیت‌های توده‌ای نسبت به رودینگیت‌های رگه‌ای تنوع کانی‌شناسی بیشتری دارند.


آقای غلامعلی معاف پوریان، آقای سید محمد پورمعافی، آقای منصور وثوقی عابدینی، آقای محمد هاشم امامی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده

بر اساس مشاهدات سنگ­شناختی و مجموعه­ای از داده­ها که حاصل تجزیه نقطه­ای کانی­های اصلی و فرعی در سنگ­های الترامافیک - مافیک خاور فریمان با گرایش کوماتی ایتی تا پیکریتی - توله­ایتی بوده به بررسی برخی از ویژگی­های ماگماهای میزبان و شرایط تبلور کانی­ها در این سنگ­ها پرداخته­ایم. بافت­های نامتعادل مشاهده شده در سنگ­های الترامافیک، شامل الیوین­های توخالی کشیده و نوک تیز، پیروکسن­های تار مانند، سوزنی، اسکلتی و توخالی، و در سنگ­های مافیک شامل اشکال شاخه­ای از هم رشدی کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز بوده و نمایانگر رشد سریع بلورها تحت تاثیر فروتافت یک مذاب است. محتوای بالای Fo در بلورهای الیوین مستلزم تعادل این بلورها با یک مذاب سرشار از MgO با دمای بالا بوده است. بر اساس بالاترین میزان Fo در بلور الیوین مشاهده شده در یک نمونه کوماتی­ایتی، مقدار MgO و دمای ماگمای والد را به ترتیب در حدود ۷۴/۲۳% و۱۴۷۰ تا ۱۵۳۵ درجه سانتی­گراد برآورد کرده­ایم که همراه با شواهد دیگر، مانند محتوای بالای TiO۲ در ترکیب پیروکسن­ها و اسپینل­ها، نشان از وجود مذاب ریشه گرفته از خاستگاه گوشته­ای زایا نظیر خاستگاه­های گوشته­ای OIB و / یاLIP  داشته و بر نقش احتمالی یک زبانه گوشته­ای در این سنگ­زایی­ها دلالت دارد. 


آقای محمدحسین یوسف‌زاده، آقای سیدمحمد پورمعافی، آقای مسیب سبزه‌ئی، آقای منصور وثوقی عابدینی، آقای محمد هاشم امامی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

سنگ­های آتشفشانی ترشیری شمال و باختر بیرجند شامل داسیت، آندزیت، آندزیت بازالتی، تراکی آندزیتی و ریولیت بوده و به سری ماگمائی آهکی- قلیایی تعلق دارند. شواهد کانی شناسی، سنگ شناسی و ژئو شیمیائی نشان می دهد که محل تشکیل این سنگ­ها با حاشیه فعال قاره­ای مطابقت دارد. آندزیت­ها و داسیت­ها غالباً به صورت گنبدهای آتشفشانی و یا به صورت دایکی، سنگ­های قدیم تر منطقه، شامل افیولیت ملانژ اواخر کرتاسه و فلیش­های اواخر کرتاسه و پالئوسن را قطع می­کند. یکی از بارزترین ویژگی­های این سنگ­ها حضور برونبوم­های متفاوت در آن­هاست. این برونبوم­ها شامل انواع زینولیتی و اتولیتی می­شوند. زینولیت­ها شامل هورنفلس­های پلیتی، آمفیبولیتی و گنیس­های تونالیتی و اتولیت­ها از نوع آندزیتی (دیوریتی) و داسیتی (تونالیتی) می­شوند. زینولیت­ها قطعات کنده شده از واحدهای افیولیت ملانژ و فلیشی کرتاسه است که حین صعود ماگما به درون آن سقوط کرده و حداقل دستخوش دو نوع دگرگونی شده­اند. دگرگونی اول از نوع گرما جنبشی بوده که به جایگیری افیولیت­ها بر پوسته قاره­ای وابسته است. طی این دگرگونی، واحدهای فلیشی به اسلیت، فیلیت و میکاشیست ؛ واحدهای بازیک مجموعه افیولیتی به آمفیبولیت و واحدهای اسیدی آن به گنیس تونالیتی تبدیل شده است. دگرگونی دوم از نوع مجاورتی و ناشی از تاثیر گرمای ماگمای مادر گدازه­ها بر برونبوم­ها بوده، به طوری که آن­ها را تا درجات متوسط و شدید دگرگون کرده است


سید نعیم امامی، محمود خلیلی، موسی نقره‌ئیان،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

بر اساس نتایج حاصل از گرما- فشارسنجی آمفیبول­های موجود در سنگ­های آتشفشانی و نیمه عمیق حاصل از آتشفشانی ژوراسیک فوقانی در بخش مرکزی زون سنندج - سیرجان، واقع در شمال شهرکرد به روش­های هاماراستروم، اشمیت، جانسون - رادرفورد و هالیستر، این کانی­ها در دما­هایی بین ۶۳۵ تا ۷۱۵ درجه سانتیگراد و فشارهای ۵۲/۳ تا ۵/۷ کیلوبار و معادل ۲۰ تا ۲۵ کیلومتر عمق تشکیل شده­اند. نتایج محاسبات به دست آمده در تعیین فشار حاکم بر تشکیل آمفیبول­ها از دقت متوسطی برخوردار بوده­اند. پائین بودن میزان Fet/(Fet + Mg) در آمفیبول­های یاد شده و به طور کلی پائین بودن نرخ افزایش پارامتر مورد نظر از ویژگی­های بارز مجموعه­های ماگمایی آهکی- قلیایی است. دما، فشار و عمق به دست آمده برای آمفیبول­های مورد بررسی که غالباً هستنگزیت تا منیزیو هستنگزیت­اند، با شرایط پایداری هورنبلند سبز سازگار بوده و موید شکل­گیری این گروه از آمفیبول­ها در یک زون فرورانش همراه با ماگماتیسم آهکی- قلیایی است، به طوری که عمق بیشینه­ی تشکیل آمفیبول­ها روی قطعه­ی فرورانده، ۲۵ کیلومتر و با توجه به فاصله­ی مجموعه سنگ­های آتشفشانی و نیمه عمیق در بردارنده این کانی­ها تا گسل زاگرس که حدود ۳۵ کیلومتر است، زاویه­ی فرورانش کمتر از ۴۵ درجه ارزیابی می­شود. با توجه به مقادیر ۵/۱<Aliv در آمفیبول­های مورد بررسی، سنگ­های حامل این کانی­ها در قلمرو جزائر قوسی قرار می­گیرند. این مجموعه سنگ­های آذرین یکی از جزایر قوسی ژوراسیک مورد انتظار و گمنامی است که  در کمربند کوهزاد زاگرس حضور آن پیش بینی شده است


خانم زهرا الیاسی، آقای سید نعیم امامی، آقای علی خان نصر اصفهانی، آقای بابک وهابی مقدم،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده

سنگ­های نیمه عمیق شمال شهرکرد واقع در جنوب غربی ایران، در پهنه­ی زمین­ساختی سنندج- سیرجان به صورت دایک­های بازی رخنمون یافته­اند. ترکیب این سنگ­ها دولریتی بوده و دارای بافت­های ویژه­ای همچون اینترگرانولار، اینتر سرتال، افیتیک و پوئی کلیتیک هستند. کانی­های اصلی تشکیل دهنده­ی دولریت­ها عبارتند از پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن و دیگر کانی­های موجود در آن­ها از کانی­های ثانویه از جمله سریسیت، کلریت، کلسیت و به میزان کمتر اپیدوت، زوئیزیت، اسفن و کانی­های فرعی مثل آپاتیت، مگنتیت، تیتانومگنتیت و ایلمنیت تشکیل شده­اند. کلینوپیروکسن­های موجود در دولریت­ها، شامل اوژیت و دیوپسید به صورت فازهای کانیایی جداگانه و یا تنوع ترکیبی از اوژیت در مرکز تا دیوپسید در حاشیه­ی یک فاز دیده می­شوند. شواهد ژئوشیمیایی و کانی شناسی دلالت بر ماهیت تولئیتی دایک­های منطقه دارد. بر اساس نمودارهای جدایشی محیط­های ژئوتکتونیکی مبتنی بر شیمی کانی کلینو پیروکسن، سنگ­های نیمه عمیق مورد بررسی در یک محیط کشش متعاقب فرورانش تشکیل شده­اند. براین اساس، می­توان ماگماتیسم مورد بررسی در این منطقه را به فاز کوهزایی سیمرین میانی تا فوقانی به سن ژوراسیک فوقانی تا کرتاسه تحتانی نسبت داد که سنگ­های نیمه عمیق به مراحل انتهایی این رخداد وابسته­اند.


خانم خاطره خاکی، آقای محمد هاشم امامی، آقای سید سعید محمدی، آقای علیخان نصراصفهانی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده

سنگ­های آذرین ترشیری در جنوب‌غربی بیرجند درون نهشته‌های فلیشی کرتاسه برونزد دارند. این توده‌ها بر اساس بررسی­های سنگ­نگاری و نتایج تجزیه­ی شیمیایی عبارتند از میکروکوارتزمونزودیوریت، تراکی‌آندزیت، آندزیت و داسیت. بافت غالب آن­ها پورفیری با زمینه ریزدانه است. فنوکریست­های آن از پلاژیوکلاز، هورنبلند و بیوتیت تشکیل شده­اند. پلاژیوکلازها دارای منطقه‌بندی­اند. پیروکسن، کوارتز و کانی‌های کدر نیز در زمینه مشاهده می­شود. در اغلب نمونه‌ها، هورنبلند دارای حاشیه سوخته است. سرشت ماگمایی این سنگ­ها از نوع آهکی-قلیایی به حاشیه فعال قاره‌ای وابسته­اند. این سنگ­ها از عناصر نادر خاکی سبک و عناصر لیتوفیل بزرگ یون غنی‌شدگی و از عناصر نادر خاکی سنگین تهی‌شدگی  نشان می‌دهند. بی‌‌هنجاری منفی نیوبیوم و غنی‌شدگی از عناصر لیتوفیل بزرگ یون دلیلی بر خاستگاه ماگمای به وجود آورنده‌ی این سنگ­ها از ذوب‌بخشی با درجه­ی پائین یک گوشته‌ی غنی شده در بالای یک زون فرورانش یا ورقه اقیانوسی فرورونده است که طی صعود دستخوش آلایش پوسته‌ای شده‌ است.


خانم مریم هنرمند، آقای نعمت اله رشیدنژاد عمران، آقای محمد هاشم امامی، آقای قاسم نباتیان،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

مجموعه­ی گرانیتوئیدی نیاسر با سن میوسن میانی، در غرب کاشان و در کمربند ماگمایی ارومیه- دختر بیرون زدگی دارد. بر اساس بررسی­های سنگ­شناسی، مجموعه­ی نیاسر شامل توده­های با ترکیب تونالیت، کوارتزدیوریت و دیوریت است. کانی­های اصلی تشکیل دهنده­ی سنگ­های منطقه شامل کوارتز، پلاژیوکلاز، آمفیبول، بیوتیت و فلدسپار است. آمفیبول­ها از نوع کلسیک بوده و ترکیب آن­ها از مگنزیوهورنبلند تا اکتینولیت تغییر می­کند و نشان دهنده­ی نوع I بودن توده­های مورد بررسی است. ترکیب پلاژیوکلازها در توده­های تونالیتی الیگوکلاز تا بیتونیت، در توده­ی کوارتزدیوریتی آلبیت تا آندزین و در توده­ی دیوریتی الیگوکلاز تا بیتونیت است. بررسی­های زمین فشارسنجی حاکی از آن است که فشار در زمان تبلور هورنبلند، در توده­های مورد بررسی، در حدود ۱ تا ۲ کیلوبار بوده که معادل با اعماق ۸/۳ تا ۵/۷ کیلومتری است. بر اساس دماسنجی زوج کانی هورنبلند – پلاژیوکلاز و فلدسپارها، دماهای ۷۰۶ تا ۷۵۶ درجه­ی سانتیگراد، برای توده­های نفوذی نیاسر، ارزیابی شد. ارزیابی گریزندگی اکسیژن این توده­ها نشان دهنده اکسنده بودن ماگماهای مولد توده­های نیاسر است و شاهدی برای تشکیل آن­ها در مرز ورقه­های همگراست.


خانم سمیه نوغانی، آقای سید محمدامین امامی،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

تاثیر شرایط پخت بر ترکیب کانی­های تشکیل دهنده بافت در سرامیک­های رسی در این مقاله بررسی شده است. پخت نمونه­ها در جو اکسایش و در دماهای ۸۵۰، ۹۰۰، ۹۵۰، ۱۰۰۰ و ۱۰۵۰ درجه سانتی­گراد صورت گرفت و با توجه به مقدار CaO موجود در مواد اولیه (با میانگین ۷۶/۱۸ %)، این نمونه­ها در دسته رس غنی از کلسیم رده­بندی می­شوند. به­منظور بررسی ترکیب شیمیایی، تحلیل ساختاری و کانی­شناسی بافت نمونه­ها، تحلیل فلورسانس پرتو ایکس (XRF) بررسی مقاطع نازک با میکروسکوپ قطبشی، تحلیل پراش پرتو ایکس (XRD) همراه با روش محاسباتی ریتفلد، بررسی گرماوزن سنجی (TGA) و تخلخل­سنجی جیوه انجام شد. این پژوهش نشان داد که مقدار فاز کوارتز و همچنین درصد تخلخل نمونه­ها با افزایش دمای پخت، کاهش یافته است. در دمای AWT IMAGE۸۵۰، حضور فازهای گلنیت، دیوپسید، آئوژیت، ولاستونیت و فاسائیت (از دمای AWT IMAGE۹۵۰)، شکل­گیری فراورده­های فرایند پخت را نشان می­دهد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مطالعه آهنگ تغییرات مقادیر این فازها و بررسی همزمانی و یا عدم همزمانی حضور آنها در بافت با استفاده از روش­های تحلیل کمّی، و در نمونه­های آزمایشگاهی، می­تواند الگویی مناسب برای برآورد دمای پخت و فناوری تولید سفالینه­های تاریخی فراهم آورد.      
آقای احمد امیرآبادی‌زاده، آقای سید امیرعباس امامی، آقای سید مجتبی علوی صدر،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

ویژگی­های ساختاری، ریخت­شناسی و مغناطیسی لایه­های نازک Co۰/۵Zn۰/۵Fe۲O۴ به روش تحلیل پراش پرتوX ، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی(FE-SEM)  و مغناطیس­سنج نمونه­ی نوسانی(VSM)  بررسی شد. لایه­های نازک به روش افشانه آتشکافت (پایرولیز) لایه­نشانی، سپس در دماهای °C۵۰۰ و °C۶۰۰ تکلیس شدند. نتایج پراش پرتو X نشان داد که نمونه­های تکلیس شده، تک فازند و اندازه بلورک و ثابت شبکه، با افزایش دمای تکلیس زیاد می­شود. تصاویر FE-SEM از سطح نمونه­های تکلیس شده، توزیع همگنی از ذرات را نشان می­دهد. اندازه­ی ذرات بدست آمده نمونه­های تکلیس شده در دمای °C ۵۰۰ و °C ۶۰۰ به ترتیب حدوداً nm۲۰ وnm  ۳۵ است. اندازه­گیری­های مغناطیسی در دمای اتاق برای دو حالت موازی و عمود بر سطح لایه نازک نشان می­دهد که با افزایش دمای تکلیس مغناطش و وادارندگی لایه­ها افزایش می­یابد که این می­تواند به دلیل مهاجرت یون­های غیرمغناطیسی Zn۲+ از جایگاه هشت­وجهی به چاروجهی باشد.    
آقای رحمان بیکس، خانم مرضیه السادات امامی، خانم آننا کوزاکییویچ،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

ترکیب ۱-فنیل-۱ و ۲-اتان­دی­اُل از واکنش آب کافت اپوکسی­استایرن در محیط آبی تهیه شد. ترکیب مورد نظر با استفاده از طیف­سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR) و تشدید مغناطیسی هسته (NMR) شناسایی شد و ساختار بلوری آن به روش پراش پرتو ایکس تعیین شد. اطلاعات بلورشناسی این ترکیب در دمای ۲۹۳ کلوین جمع آوری شدند. این ترکیب در سیستم بلوری سه میل و گروه فضایی متبلور شده است. پارامترهای یاخته یکه آن عبارتند از °(۱۴)۰۴۷/۹۰ = γ، °(۱۳)۳۲۲/۹۹ = β، °(۱۴)۵۸۴/۱۱۷ = α، Å (۲)۳۴۵/۱۷= c، Å (۲)۲۰۴/۱۶= b و Å (۱۰)۰۲۷۴/۶ = a. واحد بی­تقارن ساختار بلوری این ترکیب شامل چهار مولکول ۱-فنیل-۱ و ۲-اتان­دی­اُل است که از طریق برهم­کنش­های پیوند هیدروژنی قوی و برهم­کنش­های C-H∙∙∙π باهم در ارتباط هستند. پیوندهای هیدروژنی بین مولکولی O-H∙∙∙O و C-H∙∙∙O در ساختار این ترکیب موجب ایجاد یک شبکه فراذره­ای شده است.    
خانم سحر طربی، آقای سروش مدبری، آقای محمد هاشم امامی، آقای سید جمال شیخ ذکریایی،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

 منطقه معدنی مؤمن ‌آباد بخشی از پهنه بنتونیتی شرق ایران است که در واحدهای آتشفشانی ائوسن – الیگوسن تشکیل شده است. اسمکتیت و کریستوبالیت به عنوان فاز کانیایی اصلی و پلاژیوکلاز، ‌فلدسپار قلیایی، پاراگونیت، زئولیت (هولاندیت و کلینوپتیولیت)، میکا- ایلیت و کوارتز نیز به عنوان فازهای فرعی در بنتونیت­ها حضور دارند. تصویربرداری الکترونی از ذره‌های صفحه‌ای بنتونیت، انبوهه‌هایی را با ظاهری لخته شده و به صورت کروی و زاویه‌دار با بافت دانه‌ذرتی نشان می‌دهند. طیف‌سنجی پراکنش انرژی پرتو ایکس (EDX) نشان می‌دهد که بنتونیت‌ها از نوع مونت‌موریلونیت سدیم هستند. نتایج آزمون­های رئولوژی نشان می­دهد که گرانروی ظاهری، گرانروی ناکشسان، نقطه تسلیم و استحکام ژله­ای در نمونه­های بنتونیتی ساده با وزن ۴/۳۰ گرم بیشتر از نمونه­های با وزن ۸/۱۰ و ۴/۲۲ گرم است و نمونه­های B۰۷ و B۰۴ با استاندارد API همخوانی نداشته، اما نمونه B۰۲ با ویژگی­های رئولوژی بهتر، قابلیت استفاده در صنعت حفاری را دارد. ویژگی­های رئولوژی و استحکام ژله­ای در نمونه­های فعال­شده بهتر از نمونه­های ساده است و سیال­های دربردارنده کربوکسی‌متیل‌سلولز به علت ویژگی یونی بالای ذرات نسبت به دیگر پلیمرها، بهترین افزایش‌دهنده ویژگی­های رئولوژی هستند (نمونه‌های B۰۲ و B۰۴). اما نمونه B۰۷با استفاده از همه افزودنی‌ها با استاندارد API همخوانی ندارد و نمی‌توان از آن­ در صنعت حفاری استفاده کرد. بنتونیتی، از نظر ویژگی‌های رئولوژی مانند گرانروی ظاهری، گرانروی ناکشسان، نقطه تسلیم و استحکام ژله­ای در ۱۰ ثانیه و ۱۰ دقیقه از میان سه نمونه ساده B۰۲ با وزن ۴/۳۰ گرم به ترتیب با ۵/۸، ۵، ۷، ۵ و ۵ و همچنین با حضور پلیمر کربوکسی‌متیل‌سلولز به ترتیب با ۲۵، ۹، ۳۲، ۱۴ و ۱۱ بهترین ویژگی‌ها را بر اساس استاندارد API برای کاربرد در صنعت حفاری دارند.     
خانم الهه حسینی‌نسب، آقای محمد هاشم ‌امامی، آقای منصور وثوقی عابدینی، آقای غلامرضا تاجبخش، آقای سیدجمال شیخ ذکریایی،
دوره ۲۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

توده­های نفوذی الیگوسن-میوسن شمال ساردوئیه در پهنه ارومیه-دختر قرار دارد. ترکیب سنگ­شناسی گرانیتوئیدها شامل کوارتزدیوریت، تونالیت، گرانودیوریت، گرانیت و گرانوفیر است، بررسی شیمی کانی­ها در این منطقه نشان می­دهد که آمفیبول‌ها در گستره آمفیبول­های کلسیمی و از نوع اکتینولیت تا منیزیوهورنبلند قرار دارند. براساس همه تمامی روش­های به کار رفته برای دما - فشارسنجی، این توده­ها در دمای ۷۰۰ تا ۷۵۰ درجه سانتیگراد با گریزندگی اکسیژن ۵۷/۱۳- تا ۷۶/۱۵- و فشار پایین ۱ تا ۳ کیلوبار در عمق ۲۰ کیلومتری تشکیل شده­اند، این آمفیبول­ها وابسته به محیط فرورانش هستند که با ویژگی­های زمین­ساختی ماگمایی پیشنهادی برای این توده ها، یعنی محیط کرانه فعال قاره­ای وابسته به فرورانش، همخوانی دارد.
خانم نسیم عسکری، آقای رضا زارعی سهامیه، آقای سید جعفر عمرانی، آقای محمدهاشم امامی، آقای پاتریزیا فیاناکا،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

گرانیتویید زرین در قطعه یزد و ایران مرکزی جای دارد. سنگ‌های گرانیتوییدی زرین ویژگی پروتومیلونیتی تا میلونیتی نشان می‌دهند. در گرانینویید زرین، ریزساختارهایی چون الگوی خاموشی شطرنجی در کوارتز و شکستگی‌های شبه ماگمایی در پلاژیوکلاز گویای دگرشکلی در دمای بالا (۶۵۰ درجه سانتی‌گراد) و در حضور مذاب هستند. ریزساختارهایی چون برآمدگی فلدسپار، مهاجرت مرز خرده دانه، بازتبلور و چرخش مرز خرده دانه‌های کوارتز و فلدسپار بیانگر دگرشکلی در دمای بیش از ۴۵۰ درجه سانتی‌گراد و ریزساختارهایی مانند برآمدگی کوارتز، میکای شکن شده، ماکل دگرشکلی و خمش فلدسپار نیز نشانگر دگرشکلی در دمای کمتر از ۴۵۰ درجه سانتی‌گراد هستند. توالی ریزساختارها در کانی‌های توده نفوذی زرین از شرایط شبه‌ ماگمایی تا حالت جامد دما-پایین نشان دهنده گسترش دگرشکلی‌های برشی طی سرد شدن ماگما در زمان­ها و اعماق مختلف است. همچنین قرارگیری ریزساختارهای حالت جامد دما-پایین بر ریزساختارهای شبه ماگمایی و دما-بالا نشان می­دهد که گرانیت زرین ویژگی دگرشکلی را هم در زمان تبلور و در حضور مذاب با وجود ریزساختارهای شبه ماگمایی و هم در زمان سرد شدن و تبلور کامل با وجود ریزساختارهای دماپایین در خود ثبت کرده‌است.     
آقای علی مرادپور، آقای احمد احمدی خلجی، آقای رضا زارعی سهامیه، آقای رامین ساریخانی، آقای محمدرضا امامی میبدی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

افیولیت­های صحنه، هرسین – نورآباد (استان کرمانشاه) واقع در کمربند افیولیتی بیرونی زاگرس، بخشی از نوار افیولیتی کرتاسه هستند که به عنوان بازمانده­­های شاخه جنوبی اقیانوس از عمان تا شمال غرب سوریه، قبرس و آنتالیا بر سپر عربی- تائوریک فرا­رانده شده­اند. محاسبه ضریب جدایش نسبت  Fe/Mgبرای کانی الیوین بیانگر خاستگاه گوشته­ای این کانی است. شواهد بافتی موجود در سنگ­های فرامافیک نشان از سرد شدن همزمان با کاهش فشار، ذوب بخشی و واکنش مذاب/سنگ دارند. نمودار­های تعیین کننده محیط زمین­ساختی ماگمایی افزون بر نمایش نمونه­ها در میدان آرایش گوشته­ای الیوین- اسپینل بیانگر قرارگیری آن­ها در میدان پریدوتیت­های منطقه ابر فرورانش (SSZ) است. بر اساس محاسبات انجام شده با واسنجی­های مختلف، دما و فشار تبلور سنگ­های هارزبورژیتی و لرزولیتی ۱۱۰۰ تا ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد و ۱۲ تا ۱۸ کیلوبار و برای نمونه ورلیتی ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ سانتیگراد و ۲۱ تا ۲۳ کیلوبار است که با محیط تشکیل SSZ همخوانی دارد.    

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb