۴ نتیجه برای نصف
آقای محمد رهگشای، آقای ایمان منصف، آقای هادی شفائی مقدم،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۴ )
چکیده
آقای غلامرضا تاج بخش، خانم مهناز خدامی، آقای رضا منصف،
دوره ۳۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
دایکهای مافیک بسیاری با سن پالئوزوئیک پیشین در توده گرانیتوئیدی زریگان و واحدهای رسوبی میزبان آن در شمال شرق شهر بافق نفوذ کردهاند. این دایکها از نظر سنگشناسی، قلیایی گابرو تا مونزوگابرو با بافتهای دانه متوسط تا ریز بین دانهای تا دانهای هستند. کانیهای اصلی کلینوپیروکسن، آمفیبول و پلاژیوکلاز به همراه مقادیر کمتری بیوتیت، الیوین، فلدسپار قلیایی و نفلین در این سنگها دیده میشوند. آمفیبولها از گروه کلسیمی و از نوع کرسوتیت - کرسوتیت پتاسیمی هستند. محاسبات زمین دما-فشارسنجی بر پایه این کانی، فشار و دمای تبلور کرسوتیت را ۲/۸-۳/۶ کیلوبار و ۱۱۱۳-۱۰۴۰ درجه سانتیگراد مشخص کردهاند. براساس ترکیب زمین شیمیایی، کرسوتیتها در گستره آمفیبولهای قلیایی، برآمده از گوشته و مربوط به محیطهای زمینساختی کشش درون قارهای قرار دارند. با توجه به شواهد، این کانیها در ماگماهای برآمده از خیز سست کرهای آغاز کافت پالئوتتیس به همراه عملکردهای کششی گسلهای بنیادی قطعه پشت بادام متبلور شدهاند.
خانم افسانه ناصری اسفندقه، آقای محمد رهگشای، آقای ساسان باقری، آقای ایمان نصف،
دوره ۳۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
مجموعه افیولیتی فاریاب در منطقه گلاشکرد در بخش جنوب شرقی سنندج- سیرجان قرار دارد. این مجموعه بیشتر دربردارنده بخش گوشتهای افیولیت شامل دونیت، ورلیت و پیروکسنیت و همچنین کرومیتیت و سرپانتینیت بوده که بر یک بستر دگرگونی از مجموعه باجگان رانده شده است. دونیتها به صورت تودهای دیده میشوند و گاهی دربردارنده لایههای نازکی از کرومیتیت هستند. ورلیتها و پیروکسنیتها نیز به صورت دایک در بخشهای مختلفی رخنمون داشته و فراوانی کمی دارند. بافتهای اصلی موجود در مجموعه ورلیت و دونیت دانه ای و تنش آواری هستند. در کرومیتیتهای منطقه نیز، بافتهای لایهای و تودهای دیده میشوند. شواهد میکروسکوپی بیانگر وجود جهت یابی ترجیحی در کانیها بوده که با بازتبلور دانهها در دمای بالای گوشتهای همراه شده است. شیمی کانیهای موجود در پریدوتیتها نشان میدهد که این سنگها شامل کانیهای فورستریت با کروم کم و نیکل بالا، دیوپسید و کروم اسپینل منیزیم دار همراه با مقادیر کمی ارتوپیروکسن وابسته به گوشته بالایی هستند و دچار بیش از ۳۵ تا ۴۰ درصد ذوب بخشی شدهاند. براساس نمودارهای تشخیص محیط زمین ساختی، مجموعه پریدوتیتهای مجموعه فاریاب بخشی از سنگ کره اقیانوسی هستند که در بالای یک منطقه فرورانش قرار دارند، دستخوش دگرگونیهای ذوب بخشی شده و سپس به صورت زمین ساختی و به شکل بخشی از افیولیت در پوسته جایگزین شدهاند.
ایوب ویسی نیا، دکتر محمد رهگشای، دکتر ایمان منصف، دکتر بهمن رحیم زاده،
دوره ۳۱۰۰، شماره ۱۰۰۰ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
مجموعه افیولیتی- دگرگونی دالامپر بخش ناشناختهای از افیولیت نئوتتیس است و در جنوب شهرستان ارومیه، شمال غرب ایران در داخل کمربند دگرگونی سنندج - سیرجان واقع شده است. این مجموعه شامل انواع سنگهای دگرگونی چون شیست، گنیس، آمفیبولیت به همراه قطعههایی از سرپانتینیت و برشهای زمینساختی گابرو، دونیت، مرمر و دیاباز است. این واحدهای سنگی در بیشتر نقاط بهصورت تکتونیکی و آمیزه رنگین در هم آمیختهشدهاند. آمفیبولیتها به صورت تودههای لنزی شکل و دایک در منطقه پراکندگی دارند و گاهی شواهد از دگرشکلی نظیر خطواره و برگوارگی را به نمایش میگذارند.کانیهای اصلی تشکیلدهندهی آمفیبولیتها شامل هورنبلند و پلاژیوکلاز می باشد. شواهد ژئوشیمیایی نشان میدهد که این آمفیبولیتها دارای منشاء آذرین هستند. سنگ مادر این آمفیبولیتها بازالت (یا گابرو) با ماهیت سابآلکالن و تولئیتی میباشد. در نمودار به هنجار شده به کندریت غنیشدگی از LREE ها نسبت به HREE ها مشاهده میشود. همچنین در نمودار به هنجار شده به گوشته اولیه HFSE ها و HREE ها تهیشدگی نشان دادهاند. بر اساس نمودارهای تفکیک محیط های تکتونیکی، یک ماگما با ویژگی جزایر قوسی و تا اندازه ای پشته میان اقیانوسی برای تشکیل ماگمای سازنده آمفیبولیت ها همخوانی دارد.