۶ نتیجه برای ناصری
آقای ناصر ناصری، آقای محمدحسین محمودی قرائی، آقای صالح اشرفی، آقای محمدتقی بحرینی طوسی، آقای فرزین قائمی، آقای اختای جهانبخش،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
مواد معدنی موجود در پوستهی زمین بسته به ترکیب و خواستگاهی که دارند حاوی مقادیری از رادیونوکولئیدهای پرتوزا هستند. حضور این رادیونوکلوئیدها پیوسته بر میزان دوز دریافتی انسان از محیط تأثیر گذاشته و میتواند در سطوح بالا خطر زا باشند. بوکسیت بهعنوان مادهی معدنی خام تولید آلومینیوم حاوی مقادیر نسبتاً بالایی از این رادیونوکلوئیدها است. فرآیند برداشت بوکسیت میتواند باعث تمرکز بیشتر این رادیونوکلوئیدها در باطلهی آن یعنی گل قرمز شود. برای کاهش مخاطرات زیست محیطی گل قرمز و نیز به خاطر دارا بودن مقادیر بالای اکسیدهای آهن، از گل قرمز در صنایع سیمان و آجر سازی استفاده میشود. به لحاظ بالا بودن سطح پرتوزایی گل قرمز، باید پیش از استفاده در صنایع، سطح پرتوزایی آن از نظر شاخصها و استانداردهای وابسته مورد ارزیابی قرار گیرد. از این رو در این پژوهش پرتوزایی نمونههای بوکسیتی و گل قرمز معدن بوکسیت جاجرم را که بزرگترین ذخیرهی بوکسیت ایران است و سالانه حدود ۱۰۰۰۰۰۰ تن گل قرمز تولید میکند، از نظر شاخصهای زیست محیطی مورد بررسی قرار دادهایم. در نهایت با توجه به میانگین سطح پرتوزایی اندازه گیری شده گل قرمز، نسبت اختلاط گل قرمز با خاک رس برای ساخت مصالح ساختمانی با سطح پرتوزایی پایینتر از حد مجاز مورد محاسبه قرار گرفت
اقای ساسان باقری، آقای حبیب بیابانگرد، خانم افسانه ناصری اسفندقه، خانم اعظم زاهدی، اقای کازیو ناکاشیما،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
بررسی سنگهای فرومنیزین از جمله متاپریدوتیتها و متابازیتها و انواع کلسیمدار مثل کالکسیلیکاتها در بخشهای مختلف همبافت دگرگون دهسلم در شرق ایران منجر به شناسایی تشکیل دوگانهی سنگ های آمفیبولدار مختلفی شدهاست. بررسیهای دقیقتر این مجموعهها با به روش ریزپردازش الکترونی، آمفیبولهایی با ترکیبهای مختلف و شرایط فیزیکی پایدار متنوع را آشکار ساختهاست. مهمترین آمفیبولهای سازندهی متاپریدوتیتها را میتوان به انواع منیزیمدار شامل آنتوفیلیت و انواع کلسیمدار شامل هورنبلند ترمولیتی، هورنبلند منیزیمدار و ترمولیت اشاره نمود. در حالی که مهمترین آمفیبولهای سازندهی متابازیت، از جمله در سنگهای آمفیبولیت عبارتند از پارگازیت و چرماکیت. این تفاوت در ترکیب شیمیایی کانی آمفیبول میتواند ناشی از نقش دو عامل شیمیایی سنگ مادر و شرایط فیزیکی دگرگونی باشد. به روش دما- فشار سنجی کانی آمفیبول، میانگین دما و فشار به دست آمده برای متابازیتهای گلوگاه را به ترتیب برابر با ۸/۵۲۷ درجهی سانتیگراد و ۲۴/۶ کیلوبار و برای متابازیتهای دهسلم ۷/۷۰۷ درجهی سانتیگراد و ۸۶/۵ کیلوبار نشان داد. شرایط مذکورخاطرنشان میسازد که بخش شرقی کمپلکس دهسلم که در تماس مستقیم با نفوذیهای اسیدی و پهنههای میگماتیتزایی ژوراسیک فوقانی بوده، بالا آمدگی بیشتری نسبت به بخشهای سردتر غربی داشته است. این بالا آمدگی ممکن است به سبب صعود پلوتون عظیم شاهکوه و فعالیت مرتبط گسلهای شمالی-جنوبی منطقه مثل گسل کهور باشد.
خانم افسانه ناصری اسفندقه، آقای محمد رهگشای، آقای ساسان باقری، آقای ایمان نصف،
دوره ۳۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
مجموعه افیولیتی فاریاب در منطقه گلاشکرد در بخش جنوب شرقی سنندج- سیرجان قرار دارد. این مجموعه بیشتر دربردارنده بخش گوشتهای افیولیت شامل دونیت، ورلیت و پیروکسنیت و همچنین کرومیتیت و سرپانتینیت بوده که بر یک بستر دگرگونی از مجموعه باجگان رانده شده است. دونیتها به صورت تودهای دیده میشوند و گاهی دربردارنده لایههای نازکی از کرومیتیت هستند. ورلیتها و پیروکسنیتها نیز به صورت دایک در بخشهای مختلفی رخنمون داشته و فراوانی کمی دارند. بافتهای اصلی موجود در مجموعه ورلیت و دونیت دانه ای و تنش آواری هستند. در کرومیتیتهای منطقه نیز، بافتهای لایهای و تودهای دیده میشوند. شواهد میکروسکوپی بیانگر وجود جهت یابی ترجیحی در کانیها بوده که با بازتبلور دانهها در دمای بالای گوشتهای همراه شده است. شیمی کانیهای موجود در پریدوتیتها نشان میدهد که این سنگها شامل کانیهای فورستریت با کروم کم و نیکل بالا، دیوپسید و کروم اسپینل منیزیم دار همراه با مقادیر کمی ارتوپیروکسن وابسته به گوشته بالایی هستند و دچار بیش از ۳۵ تا ۴۰ درصد ذوب بخشی شدهاند. براساس نمودارهای تشخیص محیط زمین ساختی، مجموعه پریدوتیتهای مجموعه فاریاب بخشی از سنگ کره اقیانوسی هستند که در بالای یک منطقه فرورانش قرار دارند، دستخوش دگرگونیهای ذوب بخشی شده و سپس به صورت زمین ساختی و به شکل بخشی از افیولیت در پوسته جایگزین شدهاند.
خانم افسانه ناصری اسفندقه، دکتر محمد رهگشای، دکتر ساسان باقری،
دوره ۳۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
سنگهای دگرگونی مجموعه فاریاب بخشی از دگرگونههای مجموعه باجگان با سن کرتاسه پسین هستند که در جنوب شرق پهنه سنندج-سیرجان، منطقه جنوب اسفندقه برونزد دارند. سنگهای دگرگونی مجموعه فاریاب که در رخسارههای شیست سبز و آمفیبولیت دگرگون شده اند، شامل گارنت میکا شیست، اپیدوت شیست، اپیدوت آمفیبول شیست، آمفیبول شیست، اپیدوت-آمفیبولیت، آمفیبولیت و گارنت آمفیبولیت هستند. کانیهای تشکیلدهنده آمفیبولیتها گارنت، آمفیبول، اپیدوت، پلاژیوکلاز، کوارتز و کانیهای ثانویه چون کلریت و اسفن و کانیهای فرعی تیتانیت و مگنتیت هستند. ترکیب بلورهای آمفیبول در آمفیبولیت و اپیدوت آمفیبولیتهای منطقه از نوع کلسیمی و شیمی آنها از مگنزیو هورنبلند و در برخی از آمفیبولیتها، فروچرماکیت-هورنبلند و همچنین در گروه فروپاراگاسیت هورنبلند، فروادنیت هورنبلند و فروادنیت متغیر است. شیمی ترکیب پلاژیوکلاز در گستره آلبیت تا الیگوکلاز قرار دارد. سنگ مادر بیشتر آمفیبولیتها و اپیدوت آمفیبولیتهای مجموعه فاریاب با رخداد کانیهای شاخص در متابازیتها تعریف شده و به صورت بازالت و گابرو در نظر گرفته میشود. روشهای مختلف دما-فشار سنجی بیشترین دما (T) و فشار (P) را برای آمفیبولیتهای کنار پریدوتیتها نشان میدهند که در بخش شمالی مجموعه قرار دارند و ۷۰۰ درجه سانتی گراد و ۷/۹ کیلوبار هستند. با دور شدن از مرز پریدوتیتها در واحدهای ساختاری پایینتر و در بخش جنوبی مجموعه فاریاب، دما و فشار در سنگ های آمفیبولیت و اپیدوت آمفیبولیت به طور میانگین تا ۵۱۰ درجه سانتی گراد و ۳۴/۴ کیلوبار کاهش مییابد که نشانگر شروع رخساره آمفیبولیت تا گستره آمفیبولیت میانی است. مسیرهای P-T همراه با خطوط همدرجه نزدیک به هم بیانگر شیب زمین گرمایی بالا حتی در ابتدای دگرگونی است. شیمی کانی و نتایج دمافشارسنجی در کنار جایگاه زمین ساختی مجموعه فاریاب در پهنه سنندج-سیرجان میتوانند گویای یک مجموعه افزایشی-فرورانشی در یک پهنه فرورانشی نئوتتیس در زمان کرتاسه پسین باشند که شیبی به سمت شمال دارد و باعث شده است که سنگهای با دما و فشار بالاتر روی انواع کم عمقتر قرار گیرند.
خانم ناهید ناصری، آقای رضا زارعی سهامیه، آقای متیو لیبورن، آقای آندرسون کاستادوس سانتوس، آقای احمد احمدی خلجی،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
توده نفوذی پرگه در شمال شرق قزوین واقع شده است. سنگهای نفوذی این توده بیشتر شامل مونزوگابرو و الیوین گابرو بوده که از نظر کانیشناسی در بردارنده الیوین، کلینوپیروکسن، پلاژیوکلاز، بیوتیت و فلدسپار قلیایی هستند. از نظر زمین شیمیایی، این سنگها دارای ویژگی ماگماهای قلیایی پتاسیمی با غنیشدگی در عناصر سنگ دوست بزرگ یون ( Ba،U ،Pb ، Sr LILE:) و تهی شدگی در عناصر با شدت میدان بالا (HFSE: Nb, Ti, Zr) بوده که از این نظر شبیه فعالیت ماگمایی منطقه فرورانش و ماگماهای برآمده از گوشته هستند. الگوهای خاکی نادر (REE) بهنجار شده با کندریت غنی شدگی در عناصر خاکی نادر سبکLREE) )، با (La/Yb)N در گستره ۵۸/۸-۴۳/۴، و ناهنجاریهای منفی جزئی (Eu/Eu* = ۰,۸۲-۰.۹۹) Eu را نشان میدهند. سنگهای گابرویی مورد بررسی برآمده از جدایش ماگمای اولیه ای هستند که از ذوب بخشی گوشته سنگ کره ای تهی شده با ترکیب اسپینل-پریدوتیت تشکیل شدهاند. نسبتهای اولیه ۸۷Sr/۸۶Sr و ۱۴۳Nd/۱۴۴Nd به ترتیب، (۷۰۴۹۳/۰- ۷۰۵۲۵/۰ و ۵۱۲۷۲/۰-۵۱۲۶۹/۰) با تشکیل ماگمای مادر در گوه گوشتهای همخوانی دارند. مقادیرɛNd(i) (۴۷/۱تا ۹۲/۱) در گستره مذابهای برآمده از گوشته قرار دارند. بر پایه نتایج این پژوهش، پیشنهاد میشود که سنگهای نفوذی پرگه بخشی از کمربند ماگمایی البرز هستند که براساس دادههای زمین شیمیایی، محیط تشکیل آنها با یک محیط کششی پس از برخورد و پشت کمان همخوانی دارد.
آقای حسین ناصری، آقای علی اصغر کلاگری، آقای سید غفور علوی، آقای سید مهران حیدری،
دوره ۳۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
منطقه آلچهقشلاق در شمال شهر ورزقان و جنوب معدن سونگون در پهنه فلززایی ارسباران واقع است. سنگهای آتشفشانی مورد بررسی با سن ائوسن شامل آندزیت و تراکیآندزیت، داسیت، داسیتآندزیت و ریوداسیت هستند که با دایکهای ریولیتی و داسیتآندزیتی قطع شدهاند. حضور رگههای سیلیسی و باریتی همراه با دگرسانیهای گسترده فیلیک، آرژیلیک و پروپیلیتی از سیماهای کانیسازی در این منطقه است. کانیهای اسفالریت، کالکوپیریت، گالن و پیریت همراه کانیهای رسی، سریسیت، کربناتی و کلریتی از ویژگیهای کانیزایی هستند. ماگمای سازنده این سنگها دارای سرشت آهکی قلیایی پتاسیم بالا تا شوشونیتی است. نمودار عنکبوتی عناصر کمیاب بهنجار شده به کندریت نشانگر غنیشدگی عناصر سنگ دوست درشت یون (LILE) نسبت به عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) و ناهنجاری مثبت عناصر K، Rb و Th و ناهنجاری منفی عناصر Nb و Ti و در نتیجه بیانگر فعالیت ماگمایی کمانهای آتشفشانی کرانه قارهای و فرورانش است. نمودار عناصر خاکی نادر (REE) نیز نشان دهنده غنیشدگی عناصر خاکی نادر سبک (LREE) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و میانه (MREE) بوده که از ویژگیهای سنگهای آتشفشانی سری آهکی قلیایی وابسته به کمان ماگمایی است. این نتایج نشانگر غنیشدگی گوشته با فرایند فرورانش هستند. بررسی نمودارهای مختلف سنگشناسی، محیط زمین ساختی پهنههای فرورانش کرانه فعال قارهای را نشان میدهد.