۷ نتیجه برای منصوری
خانم عاطفه سادات محمدی، آقای محمود خلیلی، خانم مهین منصوری اصفهانی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
گرانیتوئیدهای منطقهی ده نو، واقع در حدود ۲۰ کیلومتری شمال شرقی الیگودرز یکی از چهار تودهی مجزای پلوتونیکهای الیگودرز است که در پهنهی سنندج - سیرجان رخنمون دارد. این سنگها که شامل گرانودیوریت و تونالیت است با آرنهای گرانیتی پوشیده شدهاند. بیشتر کانیهای این سنگها را پلاژیوکلاز، کوارتز، بیوتیت و مسکویت همراه با کانیهای فرعی اسفن، آپاتیت، اپیدوت، زیرکن، روتیل و کانیهای تیره تشکیل میدهند. با استفاده از معادلهی%change = [(RW –RP)/RP]۱۰۰، درصد تغییرات عناصر در نمونههای تازه و هوازده تعیین و سپس با یکدیگر مقایسه شدند. بر اساس این معادله در سنگ هوازده عناصری همچون Si, Al, Na, K, P, Ba, Rb, Zr, Ta, Fe۳+, Nb, Y, U در مقایسه با سنگ مادر کاهش یافته است ولی میزان Mg افزایش یافته و عناصر Sr, Fe۲+, Ca روند متغیری را نشان میدهند. عناصری همچون Hf و سپس Yو Taدر عمق نوسان چندانی از خود نشان نمیدهند. در الگوی بهنجار شده عناصر نادر به کندریت شیبی نزولی وجود دارد و مقادیر LREE's نسبت به HREE's غنی شدگی نشان میدهد. غلظت کل این عناصر در فراوردههای هوازده بیشتر از سنگ بستر است که دلیل آن را میتوان به فرایند جذب سطحی با کانیهای رسی نسبت داد. در نمونههای منطقهی مورد بررسی Eu تهیشدگی و Ce آنومالی مثبت اندکی نشان میدهد. تهیشدگی در Eu میتواند در نتیجهی دگرسانی فلدسپاتها ایجاد شود.
خانم مهین منصوری اصفهانی، آقای محمود خلیلی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
گرانیتوئیدهای روستای ملاطالب به سن ژوراسیک میانی در پهنهی سنندج-سیرجان رخنمون دارد. این توده که در شمال غرب اصفهان واقع شده است بیشتر از دیوریتها، تونالیتها و گرانودیوریتهای پرآلومینه دو میکایی تشکیل شده و شیلها و اسلیتهای ژوراسیک (لیاس-دوگر) را قطع کرده است. تورمالین وگارنت در شمار کانیهای فرعی آشکار گرانودیوریتهای این منطقه است . تورمالین ها نیمه شکل دار تا بدون شکل با چند رنگی قهوهای تا سبز و گاهی آبی در بین دیگر کانیهای این سنگها به مقدار نادر پراکندهاند. بر پایهی دادهها و نمودارهای ژئوشیمیایی، تورمالین های مورد سخن دارای منطقهبندی ضعیف شیمیایی و طبیعت دراویت هستند که میزان Mg آنها تا اندازهای افزون بر محتوای Fe است. مقادیر سایر اعضای انتهایی تورمالینها (شورلیت، اوویت، فوئیت) ناچیز است. تورمالینهای Mg دار معمولاً درارتباط با مجموعههای دگرگونی یا دگرنهاد است. خاستگاه نخستین این گونه تورمالینها را می توان به سنگهای متا-رسوبی از قبیل متا-پلیتها و متا-پسامیتهای همزیست با یک فاز اشباع از Al نسبت داد. گارنتها بی شکل و با رگچههایی از بلورهای کوچک بیوتیت و یا مسکویت قطع و یا احاطه شدهاند که در مواردی ادخالهای بسیار کوچک این دو کانی را تشکیل میدهند. همچنین، به طور جزئی بلورهایی از کلریت در حواشی گارنتها مشاهده میشود. ترکیب شیمیایی این کانیها بیشتر از آلماندین است که در حاشیه از اسپسارتین نسبتاً غنی و از پیروپ تا حدودی تهی است. این منطقه بندی معکوس، ویژگی چشمگیر گارنت های دگرگونی با درجهی بالاست و به تبلور این کانی در یک رژیم فشار با پایین اشاره دارد که غلظت بالای Mn در مایعات پسمانده از ماگمای در حال تبلور موجب پایداری آن شده است. بر پایهی دادههای فوق، نهشتههای پلیتی وابسته به ژوراسیک زیرین در اعماق نسبتاً کم تحت تأثیر دگرگونی ناحیهای پیشرونده (رخساره آمفیبولیت بالایی- گرانولیت زیرین) قرار گرفته که ذوب بخشی گسترده ی متاپلیتها را به همراه داشته است. گارنتهای مورد بررسی از جمله فازهای فرومنیزین دار است که در و یا نزدیک به اوج دگرگونی تشکیل شده است.
خانم مریم ویسکرمی، خانم مهین منصوری اصفهانی، آقای مهدی نصیری سروی،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
با توجه به گستردگی کاربرد کانیهای رس و اهمیت آنها در صنایع مختلف، شناخت کافی کانیهای در برگیرنده و روش شناسایی آنها نیز بسیار حائز اهمیت است. تولید و استفاده از ویژگیهای نانومقیاس رسها قابلیت آنها را در زمینههای پیشرفتهای همچون نانوکامپوزیتهای پلیمری و نانوداروها در پی داشته است. در این راستا خالصسازی مونت موریلونیت برای تولید نانورس اهمیت دو چندان یافته است هر چند روشهای رایج بهصورت مدون برای مشخصهیابی نانورسها توسعه داده نشده است. در این پژوهش مونت موریلونیت با استفاده از روشهای مختلف برای تولید نانورس خالص شدند و ویژگیهای آنها با روشهای مختلف پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی (SEM/EDX)، طیفسنجی تبدیل فوریه (FTIR)، بررسی توزین گرمایی (TG/DTA) و ظرفیت تبادل یونی (CEC) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از روشهای مشخصهیابی یادشده در شناخت ویژگیهای نانورس نشان داد که کاربرد ترکیبی این روشها میتواند در شناخت کانی رسی، نوع ناخالصیهای همراه، بررسی مقدار نیمه کمی کانیهای همراه کانی رسی، تغییر در فاصله بین صفحات مونت موریلونیت و تغییر در ظرفیت تبادل یونی بهدلیل تغییر میزان مونت موریلونیت به کار آید. ترکیب نتایج XRD و SEM/EDX میتواند در شناخت نوع ناخالصیهای همراه مونت موریلونیت و ریختشناسی این کانیها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین میزان ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC) ویژگی مهم دیگری در ارزیابی میزان خلوص نانورس تولیدی و نوع رس با مقایسه با نتایج XRD نمونههای تیمار شده به دست میدهد. علاوه بر این ترکیب نتایج TG و XRD نمونههای تیمار شده میتواند تقریب خوبی از ترکیب انواع مختلف کانیهای رسی موجود در نمونه و احتمال وجود ناخالصیهای آلی موجود به دست دهد.
خانم شیرین فتاحی، آقای علی اصغر کلاگری، آقای علی عابدینی، آقای سید حسن طباطبایی، خانم مهین منصوری اصفهانی،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
ذخایر کائولن نیوشت و کبود کمر، در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال باختر ساوه، استان مرکزی واقع گردیدهاند. مشاهدات صحرایی و بررسیهای سنگنگاری نشان میدهند که این ذخایر از نظر ژنتیکی محصول دگرسانی سنگهای آذرینی مثل آندزی- بازالت، تراکیآندزیت و توف آندزیتی به سن ائوسن بالایی هستند. در این پژوهش، خواص فیزیکی، شیمیایی و کانیشناسی ذخایر کائولن نیوشت و کبود کمر از نظر کاربردهای صنعتی مورد بررسی قرار گرفتهاند. بر اساس بررسیهای کانیشناسی، کوارتز، کائولینیت، هالویزیت، موسکوویت- ایلیت، مونتموریلونیت، پیروفیلیت، پلاژیوکلاز، هماتیت، گوتیت، آناتاز، آکرمانیت، آلونیت و یا ناتروآلونیت و تالک کانیهای تشکیل دهنده این دو ذخیره هستند. بررسیهای بیشتر در مناطق مورد بررسی نشان داد که خاکهای رس کائولینیتی این دو گستره بیشتر دارای رنگ پخت در گستره طوسی تا سفید شیری هستند. بررسی پارامترهایی نظیر قدرت جذب آب، مقاومت خشک، انقباض پخت، بازده پائین دمایی و مقادیر اکسیدهای اصلی آشکار میکنند که کائولنهای نیوشت و کبودکمر شرایط استاندارد مناسبی را برای استفاده در صنایع سرامیک (کف و دیواره) دارا بوده هر چند کاربرد آنها در سایر صنایع، نیاز به فرآوری بیشتر دارد.
آقای محمدعلی مکیزاده، خانم خدیجه مری، خانم مهین منصوری اصفهانی، خانم شیرین فتاحی،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
ذخیره کائولن رحمتآباد در فاصله ۲۵ کیلومتری جنوب غربی نایین واقع است. این ذخیره فرآورده دگرسانی سنگهای آتشفشانی و واحدهای آذرآواری به سن ائوسن است. بررسیهای کانیشناسی نشان میدهند که کائولینیت، ژاروسیت، هماتیت، کوارتز، کلسیت، آنورتیت، آلونیت، دیاسپور، کلریت، مونتموریلونیت، ایلیت، آلبیت، اورتوکلاز، هالیت، سانیدین، گوتیت، مالاکیت، آزوریت و سرسیت از کانیهای سنگساز این ذخیره هستند. بر اساس نتایج گرماسنجی روی کلریتهای حاصل از دگرسانی، دمای سیالات مسوول دگرسانی از ۲۵/۹۸ تا ۰۴/۳۲۱ درجه سانتیگراد بوده است. بر پایه بررسیهای زمینشیمیایی، فرایند تبدیل سنگهای آتشفشانی و آذرآواری به کائولن با غنیشدگی Rb، Cs، Ba، Sr، Nb، Hf، Zr، Y، Th، Al و U، شستشو-تثبیت Si، Ca، Ti، Na و P و تهیشدگی Fe، K، Mn، Mg، K، Cr، Ni و REEs همراه بوده است. از سیماهای زمینشیمیایی مشخص دیگر میتوان به نسبتهای بالای (La/Lu)N و بالا بودن مقادیر Ba و Sr نسبت به مقادیر La، Ce و Y اشاره نمود. همچنین در ناحیه مورد بررسی، تغییرات بیهنجاریهای Eu و Ce به ترتیب توسط درجه دگرسانی فلدسپارها و تغییر درجه اکسایش محیط کنترل شدهاند. به نظر میرسد که توسعه ذخیره کائولن در رحمتآباد توسط همپوشی فرآیند درونزاد توسط فرآیند برونزاد در منطقه حاصل شده است. اختلاف در میزان شدت دگرسانی مواد منشاء، شیمی محلولهای دگرسان کننده، جذب سطحی، ترکیب در ساختار بلوری، اختلاف در درجه کمپلکسشدن با لیگندهای سولفاتی، کلریدی و فلوریدی و تفاوت در میزان پایداری کانیهای اولیه در برابر دگرسانی شش عامل مهم کنترل کننده تحرک، توزیع، و تمرکز عناصر در ذخیره کائولن منطقه رحمتآباد هستند.
خانم زهرا اعلمینیا، خانم مهین منصوری اصفهانی، اقای سیدحسن طباطبایی، خانم نگار ماهرو بختیاری،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
در نقشه یکصد هزار زمینشناسی، نطنز در شمال شرق اصفهان و در پهنه ساختاری ارومیه-دختر قرار دارد. این چهارگوش، پنجره مناسبی برای کانیسازی مس، سرب و روی است. در این پژوهش، توزیع فضایی ناهنجاری های زمین شیمیایی عناصر کانی ساز و عناصر همراه به کمک روش آماری بررسی شدند. در این راستا، حوضه آبریز در محیط سامانه GIS، رسم و پس از رقیق کردن، با روش فرکتال عیار-مساحت، حدآستانه عناصر شناسایی و ناهنجاری ها مشخص شدند. نتایج نمایانگر توزیع مناسب عناصر سرب، روی، آرسنیک و آنتیموان در نزدیکی نشانههای معدنی مس موجود در منطقه مورد بررسی هستند. علاوه بر این، ناهنجاریهای بخش جنوبی نقشه، میتواند مکان جدیدی را برای پی جویی های اکتشافی آینده معرفی کند.
خانم طاهره محمودی، اقای مسعود منصوری،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، لایههای نازک اکسید روی با ناخالصی آلومینیم به روش افشانه گرمایی بر زیرلایههای شیشهای نشانده شدند. نخست ساختار بلوری لایهها با استفاده از پراش پرتو ایکس بررسی شد و سپس ویژگیهای نوری آنها با استفاده از طیف عبوری بررسی گردید. افزون بر این، به منظور شناخت اثر ناخالصی آلومینیم بر ساختار الکترونی اکسید روی، ساختار نواری هر دو ماده اکسید روی و اکسید روی آلاییده با آلومینیم با استفاده از محاسبات ابتدا به ساکن در چارچوب نظریه تابعی چگالی محاسبه شد. نتایج بررسیها نشانگر آن است که لایهها باساختار ششگوشی ورتسایت به صورت بسبلور رشد کردهاند و اندازه بلورکها در راستای (۰۰۲) برابر با ۴۱/۲۵ نانومتر و میزان گذردهی در ناحیه مرئی بیش از ۸۰ درصد است. همچنین انتقال انرژی فرمی به داخل نوار رسانش نشان میدهد که آلومینیم در افزایش رسانش الکتریکی و تغییر آستانه گذردهی نوری لایهها بسیار موثر است.