جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای قلی‌پور

آقای محسن قلی‌پور، آقای سید احمد مظاهری، آقای مصطفی رقیمی، آقای غلامحسین شمعانیان،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده

معادن کارمزد در استان مازندران (ایران) به عنوان یکی از بزرگترین و قدیمی­ترین مناطق تولیدکننده زغال سنگ در حوزه زغالی البرز مرکزی مطرح است. در تابستان ۸۴ به منظور بررسی ویژگی­های ژئوشیمیایی و کانی­شناسی زغال­سنگ­های حوزه زغالی کارمزد، از زغال سنگ، سنگ میزبان و باطله­های زغالی، نمونه بردارهایی انجام گرفت. از نظر زمین­شناسی تمام لایه­های قابل کار زغال­سنگ در سری میانی کارمزد با سن لیاس قرار دارند که شامل تناوبی از ماسه سنگ­های درشت دانه، کنگلومرای ریز دانه، ماسه سنگ­های ریز دانه خاکستری، همراه با لایه­های شیل و آرژیلیت است. این زغال­سنگ­ها در گروه کم گوگرد و کم خاکستر رده­بندی می­شوند. بر اساس نتایج کانی­شناسی و ژئوشیمی جز اکسید فسفر P۲O۵ اکسیدهای دیگر به کانی­های موجود در زغال­سنگ وابسته­اند. نتایج ماتریس همبستگی، آنالیز خوشه­ای و آنالیز مولفه اصلی نشان می­دهد، بین درصد اکسیدهای Fe۲O۳-SO۳ و CaO-MgO-MnO رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد و در دو گروه مجزا قرار می­گیرند. این اکسیدها به ترتیب با کانی­های پیریت با خاستگاه سین ژنتیک و کانی­های کلسیت و دولومیت با خاستگاه اپی ژنتیک است. ارتباط مثبت بین درصد اکسیدهای SiO۲, Al۲O۳,
Na۲O + K۲O و TiO۲ به مراتب ضعیف­تر از گروه­های دیگر است می­باشد؛ که به­دلیل حضور کانی­های رسی، کوارتز و آناتاز با خاستگاه آواری است. براساس نتایج به­دست آمده مقدار عناصرجزئی و نادر جز Cl به اجزای معدنی در زغال­سنگ وابستگی دارند؛ به­طوری که خاستگاه فلزات سنگین، عناصر Rb-V و عناصرSr, Ba, Nb, Ce, Zr, Mo, W, Th, U, Y  به ترتیب به کانی­های سولفیدی، کانی­های رسی و سنگ­مادر وابسته­اند. در زغال­سنگ­های کارمزد تمرکز TiO۲ و اغلب عناصر جزئی و نادر بیشتر از زغال­سنگ­های جهان است.


آقای میثم قلی‌پور، آقای مهرداد براتی، آقای ابراهیم طالع‌فاضل، آقای وراتیسلاو هورای،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

کانسار آهن± آپاتیت لکه­سیاه در ایالت فلززایی بافق- ساغند (ایران مرکزی) و در سنگ­های میزبان ریولیتی قرار گرفته است. کانی­های اصلی در این کانسار مگنتیت و آپاتیت هستند که کانی­های مونازیت و زنوتیم به صورت میانبار درون بلور و شکستگی­های این دو کانی تشکیل شده­اند. کانی­ها با استفاده از روش­های میکروسکوپی و تجزیه ریزکاوالکترونی بررسی شدند. نتایج نشان می­دهد که بلور آپاتیت اولیه بوده و احتمالاً از ماگمای نخستین با ماهیت مافیک تا فرامافیک نهشته شده است. بلورهای آپاتیت دارای منطقه­بندی نامنظم از فازهای تیره و روشن هستند، به­طوری که بخش­های تیره آپاتیت غنی از میانبارهای مونازیت و زنوتیم ثانویه است. این نتایج با فرآیند انحلال- ته­نشینی مجدد سازگار است. طی این فرآیند، بلورهای آپاتیت با سیال­های گرمابی تأخیری که در راستای مرزهای بلوری در حال مهاجرت بوده­اند واکنش داده­ و تهی از عناصر خاکی نادر (REE) شده­اند. همچنین عناصر خاکی نادر دستخوش جدایش ترجیحی شده­اند، به طوری که اغلب عناصر خاکی نادر سبک (LREE) در مونازیت و عناصر نادر سنگین (HREE) در زنوتیم غنی شده­اند.    
خانم سمیه قلی‌پور، آقای فریبرز مسعودی، آقای حسین عزیزی، آقای یوشی‌هیرو آساهار،
دوره ۳۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

زیرکن به‌عنوان یکی از کانی‌های مقاوم در فرآیندهای پس از تبلور می‌تواند آثار رویدادهای زمین‌شناسی را در خود حفظ نماید و از جمله کاربردهای مهم آن تعیین دما، ماهیت و خاستگاه ماگمای سنگ‌ها بر پایه بررسی ریخت شناسی است. بررسی ریخت‌شناسی زیرکن‌های گرانیتوئید کرتاسه و خروجی هم ارز آن در جنوب شرق سقز نشان می‌دهد که اغلب این بلورها از نوع و S۲۵ هستند و میانگین شاخص‌ دما و قلیایی بالایی (به ترتیب ۹/۶۷۲ و ۹/۶۳۷) را دارند. کمترین دمای تبلور محاسبه شده برای زیرکن‌های منطقه بر پایه بررسی ریخت­شناسی، اشباع شدگی Zr و شیمی سنگ کل حدود ۶۰۰ تا ۷۵۰ درجه سانتی‌گراد است. و وجود میانبار‌هایی از آپاتیت و ترکیب کانی‌شناسی نشان می‌دهد که ماگمای این سنگ‌ها به نسبت آبدار بوده است. براساس روند تکاملی گونه‌شناسی، این سنگ‌ها از نوعI  و وابسته به سری آهکی قلیایی هستند که با نتایج زمین شیمی همخوانی دارد و از ماگمای ترکیبی با خاستگاه پوسته و گوشته تشکیل شده‌اند.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb