جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای غفاری

آقای حسین کاظمیان، خانم طناز غفاری کاشانی، آقای سیدمهدی نوریان،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده

در این پژوهش، خاکستر فرار (fly ash) کارخانه فروسیلیس ایران )که به عنوان ضایعات و یک ماده تقریباً بی ارزش و از پسماندهای جامد صنعتی محسوب می­شود( با فرایند هیدروترمال به زئولیت A تبدیل شده است. نوع و کیفیت زئولیت سنتز شده به ترکیب شیمیایی خاکستر فرار (FA)، غلظت محلول سدیم هیدروکسید، و پارامترهای مختلفی نظیر دما، زمان واکنش، و نسبت مایع به جامد بستگی دارد. خاکستر فرار با سدیم هیدروکسید در دمای °C۵۵۰ به مدت یک ساعت ذوب می­شود و پس از حل کردن آن در آب و در شرایط گرمابی ایجاد شده در دمای °C۹۰، به زئولیت A تبدیل می­شود. ظرفیت تبادل یونی (CEC) زئولیت سنتز شده نیز به منظور ارزیابی خواص تبادل یون آن، اندازه­گیری شد.


آقای رحیم دبیری، آقای بهروز کریمی شهرکی، آقای حبیب ملائی، خانم میترا غفاری،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده

تعیین میزان پایداری، تغییرات کانی­شناسی و واکنش­های گرمایی کانی­های سرپانتین، می­تواند در تعیین ساز و کار فرورانش، ماگماتیسم و عمق صفحات فرورونده بسیار راهگشا باشد. طی فرایند فرورانش، واکنش­های گرمایی، باعث آزاد شدن آب کانی­های سرپانتینی می­شود. این امر نقش به سزایی را در فرایندهای آتشفشانی وابسته به فرورانش ایفا می­کند. در این کار پژوهشی، رفتار گرمایی و تغییرات کانی­شناختی کانی لیزاردیت (سرپانتین)، وابسته به منطقه افیولیتی نیریز، در گستره­های گرمایی متفاوت و در فشار جوی، با پراش پرتو X (XRD) و آنالیزهای DTA-TG، مورد بحث و بررسی قرار می­گیرد. بررسی­ها نشان داد که، واکنش­های آبزدایی (Dehydration) لیزاردیت­های طبیعی، که به مدت یک ساعت، در دمای ۱۰۰ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد گرما گرفته­اند، واکنش­های هیدورکسیل زدایی (Dehydroxilation) آنها در گستره دمایی ۵۵۰ تا ۶۹۰ درجه سانتیگراد صورت می­گیرد. لیزاردیت­های طبیعی تا دمای ۵۵۰ درجه سانتیگراد پایدار بوده و در دمای۶۰۰ درجه سانتیگراد به الیوین (فورستریت) تبدیل می­شوند. همچنین در دمای ۷۰۰ درجه سانتیگراد، پیروکسن (انستاتیت) در نتیجه تجزیه لیزاردیت تشکیل می­شود. بین واکنش­های آب زدایی و تبلور، آمورف شدن، در دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد رخ داده و باعث تشکیل مقادیر اندکی آب و سیلیس آزاد شده است.


آقای ساسان غفاری بیجار، آقای محسن آروین، خانم سارا درگاهی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

مجموعه آذرین لار در بخش مرکزی پهنه زمین درز سیستان و در فاصله ۲۲ کیلومتری شمال زاهدان رخنمون دارد. این مجموعه دارای تنوعی از سنگ­های درونی و نیمه­نفوذی تحت اشباع تا اشباع از سیلیس شامل سینیت، نفلین سینیت، شونکینیت، لامپروفیرها و مونزونیت­ها و سنگ­های خروجی شامل توف و برش است. مونزونیت­ها به صورت توده­هایی استوک مانند، در بخش­های جنوب شرقی-جنوبی و شمالی این مجموعه رخنمون دارند. این سنگ­ها با بافت پورفیری و ترکیب کوارتز مونزونیتی و مونزونیتی، دربردارنده فلدسپارهای آلکالن، پلاژیوکلاز، کوارتز، آمفیبول و بیوتیت هستند. مقدار SiO۲، Al۲O۳، K۲O و نسبت K۲O/Na۲O بالا، مونزونیت­های مجموعه آذرین لار را در رده کوارتز مونزونیت­های متالومین اشباع از سیلیس، شوشونیتی و از رده سنگ­های پتاسیم­دار ایالت رومن قرار داده است. کاهش مقدار FeO، CaO، MnO، TiO۲، P۲O۵ و MgO طی تکامل ماگما، بیانگر تفریق کانی­های مافیک، پلاژیوکلازهای کلسیم­دار، آپاتیت و تیتانیت در ماگمای مادر این سنگ­هاست. بررسی­های زمین شیمیایی نشان می­دهد که فرآیند ذوب­بخشی، در قیاس با پدیده تفریق، اثر بیشتری بر زمین­شیمی این سنگ­ها داشته است. سنگ های مونزونیتی در مجموعه آذرین لار دارای غنی­شدگی از عناصر خاکی نادر سبک و عناصر LIL (به جز Ba) و تهی شدگی از عناصر HFS (Nb، Ta، Ti و Zr) هستند. ناهنجاری­های منفی Ba، Nb، Ta و Ti و نسبت Ba/Nb بالا در این سنگ­ها ارتباط آن­ها با فرآیندهای فرورانش را نشان می­دهد. مقدار K۲O و نسبت K۲O/Na۲O بالا، نسبت Sr/Y آداکیتی و ارتباط با جایگاه زمین­ساختی پس از برخوردی، مونزونیت­های مجموعه آذرین لار را در رده آداکیت­های قاره­ای یا آداکیت­های نوع C قرار داده است. الگوی عناصر خاکی نادر، نسبت Nb/Ta پایین و مشابه پوسته و ارتباط مثبت میان نسبت­های Sr/Y و La/Yb بیانگر ذوب پوسته قاره­ای تحتانی و دربردارنده آمفیبول است. غلظت بالای Th، ناهنجاری منفی Ce، نسبت Nb/U مشابه با رسوب­های فرورانده، غلظت بالای Ni و عدد منیزیمی (Mg#) بیش از ۴۵ نشان می­دهد که نه تنها ماگماهایی با برخی ویژگی­های زمین شیمیایی مشابه رسوب­های فرورانده در تشکیل بخش تحتانی پوسته قاره­ای نقش داشته­اند، بلکه بخش تحتانی پوسته قاره­ای نیز ورقه­ای و جدا شده و ماگمای ناشی از ذوب این بخش، طی صعود، برخی ویژگی­های زمین شیمیایی پریدوتیت را به ارث برده­اند.    

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb