جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای اوحدی

آقای وحید رضا اوحدی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۱ )
چکیده

استفاده از آهک به عنوان بهبود دهنده خصوصیات مکانیکی خاکها از روشهای بسیار متداول در پروژه های مهندسی است. افزایش مقاومت فشاری و کاهش خصوصیات خمیری به عنوان معیار عملکرد مناسب افزودنی در این فرایند شناخته شده است. این پژوهش نشان می دهد که در فرایند واکنشهای شیمیایی کانی های موجود در خاک و آهک، بخشی از کانی های موجود خصوصا کانی های رسی، به کانی ها و ترکیبات شیمیایی دیگر تبدیل شده و تشکیل این کانی ها و ترکیبات شیمیایی، عامل اصلی پاسخ های متفاوت مکانیکی خاک است. در این بررسی به دو ترکیب شیمیایی شامل ترای کلسیم سیلیکا هایدریت (CSH) و تترا کلسیم آلومینا هایدریت (CAH) و کانی اترینجایت (Ettringite) به عنوان تشکیل شده در این فرایند اشاره شده و شکل گیری آنها با آزمایشات پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی قرار گرفته است.


وحیدرضا اوحدی، امیررضا گودرزی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۳ )
چکیده

هدف اصلی این پژوهش، با توجه به اهمیت مشخصات ریزساختاری کانی‌شناختی و زیربافت در رفتار مهندسی خاک‌های ریزدانه، بررسی تأثیر خصوصیات شیمیائی مایع روزنه‌ای خاک‌های رسی بر تغییر ریزساختار آن است. بدین منظور نخست با استفاده از مخلوط خاک بنتونیت و نمک‌های سدیم با منشأ آنیونی متفاوت، مجموعه‌ای از نمونه‌های مصنوعی خاک- الکترولیت به نسبت ۱:۵۰ تهیه و سپس با آزمایشهای فیزیکی و آزمایشهای SEM و XRD تغییر رفتار خاک بررسی می‌شود.

نتایج آزمایشهای فیزیکی نشان می‌دهد که، با افزایش غلظت الکترولیت، رفتار خاک از نظر تمایل به برهم‌کنش با آب کاملاً تغییر می‌کند. نتایج تصاویر SEM نیز نشان می‌دهد که با حضور کاتیون سدیم و در غلظت‌های کم نمک، نخست ساختار خاک حالت پراکنده و با افزایش بیشتر غلظت نمک به لخته تبدیل می‌شود که ناشی از غلبه نیروهای جاذبه بر نیروهای دافعه بین سطوح رسی است. همچنین با تغییر مایع روزنه‌ای بنتونیت، تغییرات عمده‌ای در موقعیت و شدت قله پراش پرتو X ایجاد می‌شود. بر این اساس، تغییرات ایجاد شده در رفتار مکانیکی را می‌توان به تغییر نیروهای بین سطوح ذرات رسی در مقیاس ریز ساختاری نسبت داد.


آقای وحید رضا اوحدی، خانم هما شفیعی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده

خواص خاک ارتباط مستقیم با نوع کانی ها، مشخصات آب حفره ای، ریز سااختار خااک ،
نحوه قرارگیری ذرات و عوامل زیست محیطی دارد. برای شاناخت مساتقیم ریزسااخت خااک ،
می توان از میکروسکوپ الکترونی روبشی اساتفاده کارد . یکای از روشاهای ارزیاابی سااز و کاار
برهمکنش کانیهای رسی و آلایندههای سنگین فلزی، استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی
روبشی اسات. در ایان مقالاه، روشای بارا ی تهیا ه نمونا ه همگان از مخلاوط معلاس رر بارای
عکسبرداری به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی ارائه شده است. همچنین به دلیل اهمیات
استفاده از نمونه های با حداقل دست خوردگی در تهیه تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشای و
اهمیت روش های آماده سازی نمونه ها، روش هاای مختلاف در تهیا ه نموناه هاایی شاامل اناواع
از خاکهاای آلاوده ارزیاابی (SEM) پیلینگ، روش شکست، و استفاده از رزین در تهیه تصااویر
شده است. نمونه هایی از ایلیت و کائولینیت با غلظتهای مشخص آلاینده سنگین فلزی مخلاوط
شده و پس از تعادل، به نمونهها رزین تزریس شد. سپس با اساتفاده از روش هاای ذکار شاده ، از
نمونهها عکسبرداری شد. در نهایت با مقایسه تصاویر حاصل از روش های نمونهسازی مختلف با
یکدیگر، ارزیابی تاثیر نوع کانی و روش نمونه سازی بر کیفیات تصااویر میکروساک وپ الکترونای ،
برکانیهای رسی حاوی آلاینده سنگین فلزی ارائه شده است. به علاوه تصاویر حاصل، با تصااویر
تهیه شده از نمونه های آماده شده بدون تزریس رزین مقایسه شده اند. براسار آزمایشهای انجاا
شده، معلو شد که تزریس رزین تاثیر چشامگیری بار افازایش کیفیات تصااویر میکرو ساکوپی
نمونه های خاک حاوی آلاینده سنگین فلزی داشته است.


آقای وحید رضا اوحدی، خانم فهیمه رفیعی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده

کائولینیت، به عنوان خاک با حساسیت و قابلیت تورم‌پذیری بسیار کم و مقاومت شیمیایی و کارایی بالا، همراه با دیگر عناصر خاک در بستر مراکز دفن زباله‌های شهری و صنعتی، کاربرد دارد. اینگونه مراکز در معرض آلاینده‌های گوناگون هستند. از این‌رو، بررسی چگونگی و تاثیر برهمکنش کائولینیت و آلودگی ضروری به نظر می‌رسد. در بررسی­های گذشته، ارزیابی تاثیر تغییر ویژگی­های شاره­های نفوذی بر سرشتی­های فیزیکی از دیدگاه ریزساختاری، کمتر بررسی شده­است. بر این اساس در این مقاله، فرایند برهمکنش کائولینیت و آلاینده­های فلزات سنگین بر ریزساختار کانی کائولینیت مورد بررسی قرار گرفته­اند. همچنین تلاش شده است تا ارتباط کیفی موثری بین میزان تغییر سرشتی­های فیزیکی- شیمیایی شاره روزنه­ای و تاثیر آن بر ویژگی­های فیزیکی ریزساختار خاک کائولینیت ارائه شود. بدین منظور، خاک رسی کائولینیت به طور مصنوعی و در شرایط آزمایشگاهی با دو آلاینده فلزی سرب و روی و نیز کاتیون تک ظرفیتی سدیم، آلوده شده است. سپس با آزمایش­های فیزیکی و بررسی­های ریزساختاری، تغییر رفتار خاک مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حدود آتربرگ به عنوان شاخص فیزیکی خاک­ها نشان می‌دهد که با افزایش تراکم­های آلاینده، حد روانی کاهش می‌یابد. در حضور تراکم­های بالای کاتیون­های دو ظرفیتی روی و سرب، به ترتیب، به دلیل شکل‌گیری ساختار لخته­ای و انباشت آب در روزنه­های ایجاد شده، نرخ کاهش حد روانی کمتر است. نتایج تصاویر SEM و میزان تغییرات شدت قله پراش پرتو X نیز تغییر ساختار در ریزبافت خاک و تشکیل ساختار لخته­ای را تایید می‌کنند


آقای وحیدرضا اوحدی، آقای سید ایمان چوبچیان لنگرودی،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده

پراش پرتو ایکس (XRD) از دیرباز برای شناسایی نوع کانی‌های رسی مورد استفاده قرار گرفته است. استفاده از این فناوری در شناخت رفتار ریزساختاری خاک­های رسی نیز بسیار مفید است. از آنجا که شدت و موقعیت قله­های پراش پرتو ایکس کانی­های رسی متناسب با چگونگی قرارگیری پولک­ها و تغییر در ضخامت لایه­ی دوگانه­ی آنها تغییر می­کند، این روش می‌تواند تا حدود زیادی بازگو کننده­ی تغییرات رفتاری خاک­های رسی در شرایط مختلف زیست­محیطی باشد. به این منظور، این مقاله به بررسی تأثیر ظرفیت و غلظت کاتیون­ها بر نتایج پراش پرتو ایکس کانی رسی اسمکتیت (از دیدگاه ریزساختاری) و تناسب آن با چگونگی رسوب‌گذاری و تغییرات نفوذپذیری خاک (که معرف رفتار خاک از دیدگاه درشت‌ساختاری است) می‌پردازد. کاتیون­های مورد استفاده در این پژوهش، کاتیون سدیم به صورت نمک­های NaCl و Na۲CO۳ به عنوان کاتیون تک ظرفیتی و کاتیون­های کلسیم و سرب به صورت نمک­های CaCl۲ و Pb(NO۳)۲ به عنوان کاتیون­های دو ظرفیتی بوده­است. همچنین این تغییرات در مورد سرب افزوده شده به نمونه اسمکتیت حاوی درصدهای مختلف کلسیت (CaCO۳) نیز مورد بررسی قرار گرفته است.  نتایج نشان‌دهنده­ی آن است که بر اثر برهم کنش نمک با کانی رسی، موقعیت و شدت قله­ی اصلی رس ثابت نمی­ماند. این در حالی است که ساختار این نمونه‌ها بر حسب ظرفیت و غلظت نمک موجود در ساختار خاک، به‌طور محسوسی تغییر می‌کند. به‌طور کلی می‌توان گفت با چشم پوشی از واکنش­های پیچیده­ی عوامل موجود در خاک- الکترولیت تعلیقی، حضور غالب یک کاتیون در ساختار خاک سبب تغییر در ساختار خاک می­شود که این تغییر از دیدگاه ریزساختاری (XRD) و نیز درشت‌ساختاری (مانند رسوب‌گذاری) قابل تشخیص است. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که حضور کربنات در افزایش ظرفیت خاک میانگر بیش از حضور یون بی­کربنات در افزایش پتانسیل سطحی رس در فرایند برهم کنش خاک- آلاینده تأثیرگذار است.


آقای وحید رضا اوحدی، آقای محمد امیری،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده

با استفاده از فناوری نانو، امکان دستیابی به ویژگی­هایی از مواد فراهم می­شود، به­طوری­که این ویژگی­ها در مواد با ابعاد بزرگتر قابل مشاهده نیستند. رسهای بنتونیتی به­طور گسترده از کانی رسی مونتموریلونیت (بیش از ۷۶%) و مقدار کمتری از کانیهای دیگر تشکیل شده­اند. مونت­موریلونیت خالص با ابعاد نانو دارای کاربردهای صنعتی متنوعی است که تهیه آن نیز عموماً پرهزینه و زمان ­بر است. این پژوهش با هدف ارائه روشی برای جداسازی بخشی با ابعاد نانوی مونت­موریلونیت از بنتونیت انجام شده­است. روند جداسازی اجزا از طریق آزمایش­های تعیین اندازه­ی ذرات به روش لیزری (PSA)، پراش پرتو ایکس (XRD)، تعیین سطح ویژه (SSA) و بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM) در هر مرحله آنالیز شدند. از مهمترین نتایج این پژوهش می­توان به دستیابی به نانوذرات رسی با سطح ویژه­ی (m۲/g) ۵۲۲,۵۸ و میانگین قطر ۶.۱۳ میکرومتر اشاره کرد. نانوذرات تولیدی در این روش از درجه­ی خلوص مناسبی برخوردار بوده به­طوری­که با توجه به نتایج آزمایش­های ریزساختاری XRD، SEM و PSA، نمونه­ی نانو مونت­موریلونیت به­دست آمده نسبت به نمونه نانو مونت­موریلونیت صنعتی کلوزایت+Na دارای خلوص بیشتر و میانگین قطر ذرات کوچکتری است. همچنین نتایج این پژوهش نشان می­دهد که نمونه­ی نانورس استخراج شده فاقد کربنات و کوارتز است و سطح مخصوص آن حدود ۲۵% نسبت به بنتونیت افزایش یافته­است. روش پیشنهادی برای استخراج نانو مونت­موریلونیت از بنتونیت به واسطه­ی کم هزینه بودن و نیز به­دلیل عدم استفاده از مواد شیمیائی در مراحل خالص­سازی، نمونه مناسبی برای کاربردهای اجرائی و پژوهشی بوده و امکان استفاده از این نانو رس را در بخش­های مختلف صنعت فراهم می­کند.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb