1- دانشگاه تبریز
2- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (124 مشاهده)
چکیده:
کانسار سرب-روی علمکندی در زیرزون تکاب- ماهنشان، در جنوب غرب استان زنجان و شمال غرب ایران قرار دارد. در این مطالعه، زمینشناسی، کانیسازی، دگرسانی، شرایط تکتونیکی، پیوند ماگمایی، شیمی سنگها و کانیهای این معدن مورد بررسی قرار گرفتند. کمپلکس دگرگونی نئوپروتروزوئیک-کامبرین پیشین در منطقه مورد مطالعه شامل آمفیبولیت، گنیس و مرمر است. کانیسازی سرب و روی در سنگ میزبان مرمر به صورت جانشینی، رگچهای، پراکنده، برشی و نواری تشکیل شده است. گالن و اسفالریت مهمترین کانههای معدنی هستند. برای بررسی توزیع عناصر نقره، آرسنیک، کبالت، مس، آهن، منگنز، نیکل، سرب، آنتیموان، قلع و گوگرد در مقاطع تهیه شده از کانیهای گالن، اسفالریت، کالکوپیریت، پیریت و تتراهدریت، از آنالیز الکترون میکروپروب (EPMA) استفاده شده است.
مهمترین عناصر اقتصادی در این کانیها سرب، روی و نقره هستند. در میان کانیهای سولفیدی، گالن دارای بالاترین میزان نقره است (میانگین = 185/0 درصد وزنی). اما با تفاوت زیاد نسبت به کانیهای سولفیدی، تتراهدریت میزبان اصلی نقره (میانگین = 45/10 درصد وزنی) در این معدن است.
دگرسانی سنگ میزبان شامل سیلیسیشدن و کربناتیشدن است. ماگمای اولیه والد آمفیبولیت کالک آلکالن و تولئیتی بود، که بازالتهای میاناقیانوسی (MORB) و بازالتهای قوسی ولکانیکی (VAB) را تشکیل داده و نشان میدهد ماگما از گوشته متاسوماتیزه شده با اجزای فرورانشی در یک قوس آتشفشانی سرچشمه گرفته است.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي