۴ نتیجه برای میرمحمدی
آقای علی امامعلی پور، آقای میرصالح میرمحمدی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
کانسار بوکسیت– لاتریت حیدرآباد در فاصلهی ۶۳ کیلومتری جنوب خاوری شهرستان ارومیه واقع شده است. این نهشتهی معدنی به شکل لایهای هم شیب در میان واحدهای کربناتی (آهکی- دولومیتی) پرمین بالایی و تریاس زیرین جای گرفته است، اگرچه در امتداد خود دارای جابهجایی زمینساختی است. ضخامت افق مورد بررسی ۱۵ تا ۲۰ متر و در راستای خاوری- باختری در حدود ۵/۳ کیلومتر گسترش دارد. کانسار از دو بخش تیره رنگ غنی از هماتیت و کرندوم (افق بالایی) و روشن غنی از آلومینوسیلیکاتهای ورقهای (افق پائینی) با گذر تدریجی تشکیل یافته و بافتهای پیزولیتی، گرهکی، اووئیدی و تودهای در آن شایع است. بر اساس بررسی میکروسکوپی و آنالیزXRD، هماتیت، دیاسپور، کلریتوئید و کرندوم کانیهای اصلی تشکیلدهنده هستند. کلریت، روتیل، مگنتیت و پیریت در مقادیر کم یافت میشوند. نبود بوهمیت، کائولینیت و سایر کانیهای دیگر رسی و نیز فراوانی کرندوم، کلریتوئید، کلریت و روتیل افق بوکسیت- لاتریت حیدرآباد را از کانسارهای بوکسیتی دیگر واقع در کمربند Irano-Himalayan در شمال باختری ایران متمایز میکند. شواهد زمینشناسی و کانیشناسی حاکی از این است که تاثیر یک رخداد دگرگونی گرمایی پس از فرآیند بوکسیتی شدن مسئول پیدایش این مجموعه کانیهای شاخص بوده است. بر پایهی شواهد زمینشناسی، ویژگیهای کانیشناسی و شیمیایی، سنگ خاستگاه (مادر) احتمالی برای کانسار حیدرآباد، دایک- سیلهای مافیک (دیابازی) پیشنهاد میشود. بهدلیل انباشت قابل توجه کانیهای با سختی بالاتر از ۶ (در گسترهی ۹۲-۵۶ درصد)، این نهشته معدنی را میتوان بهعنوان پتانسیلی در کاربردهای ساینده معرفی کرد.
آقای مهدی آزادی، آقای میرصالح میرمحمدی، آقای اردشیر هزارخانی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
کانسار مس پورفیری کهنگ در استان اصفهان و در بخش میانی کمربند ماگمایی ارومیه – دختر واقع شده است. بنا بر بررسی صحرایی و سنگنگاری مقاطع نازک و مغزهها، سنگهای آذرین بخش شرقی، این کانسار از نظر ارتباط با کانیسازی به سه دسته درونگیر، کنترلکننده کانیسازی و دایکهای عقیم پس از کانیسازی تقسیم میشوند. کوارتزدیوریتها بیش از ۷۰ درصد از بدنه اصلی توده آذرین کنترلکننده کانیسازی را تشکیل دادهاند. زمینشیمی سنگهای خروجی و نفوذی نشان میدهد که این سنگها از یک ماگمای آهکی- قلیایی واحد تشکیل شدهاند که در نتیجه تبلور جدایشی، تنوع سنگی مشاهده شده در سنگهای آذرین را به وجود آوردهاند. میزان SiO۲ در سنگهای مورد بررسی بین ۴۹ تا ۶۷ درصد تغییر میکند و با افزایش آن در سنگها مقدار Na۲O و K۲O به طور خطی افزایش و میزان Fe۲O۳، MgO، CaO، Al۲O۳ و TiO۲ به طور خطی کاهش مییابند. عناصر Rb، Th، Ba و La نیز با افزایش SiO۲ بهصورت خطی افزایش وSc، Yb، Ni و Y کاهش مییابند. دگرسانیهای مشاهده شده به بیشتر پتاسیک، فیلیک، کوارتز – سریسیت، پروپیلیتیک و آرژیلیک هستند. دگرسانی پتاسی مشاهده شده در اعماق کمتر از ۷۳۰ متر بهصورت بیوتیتی بوده و فاقد فلدسپار قلیایی است؛ در حالی که، دگرسانی پتاسی نوعی برای اولین بار در عمق ۷۳۰ متری در گمانهی ۶۶ مشاهده شد و حاوی کوارتز، فلدسپار قلیایی و بیوتیت ثانویه است. بررسی میانبارهای شاری بر روی رگههای کوارتزی کانهدار در زون پتاسی ثابت میکند که شارههای شور حاوی همبافتهای کلریدی، عامل حمل فلز مس و کانیسازی پورفیری در حداقل دمای ۴۱۵ درجهی سانتیگراد، فشار ۳۴۰ بار و عمق ۳/۱ کیلومتر است. سرد شدن شارهها علاوه بر فرایند جوشش که در رگههای A۲ و B مشاهده میشود، عوامل اصلی کننده کنترل تهنشست کالکوپیریت در کانسار مس پورفیری کهنگ هستند.
اقای فرهاد محرمی گرگری، اقای سید محمد پورمعافی، اقای منصور قربانی، اقای میرصالح میرمحمدی،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
گنبد نیمه ژرف کیامکی در فاصلهی ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان جلفا (استان آذربایجان شرقی) واقع شده است. سنگهای این گنبد ترکیب چیره داسیتی داشته ولی با فاصله از کیامکی، در کمان معروف به قلنج بافت و ترکیب گرانودیوریتی نشان می دهند. مقادیر SiO۲ آنها برابر ۷۳-۶۴ درصد وزنی و عدد منیزیم آنها در بازهی ۵۷-۲۷ تغییر میکند. بر پایهی ویژگیهای ژئوشیمیایی، این سنگها از نوع آداکیتهای پرسیلیس رده بندی می شوند. در نمودارهای هارکر روندهای جدایشی عناصر مختلف نسبت به SiO۲ نمود داشته و در عین حال روند عمومی خطی سنگهای مورد بررسی میتواند نشانگر خاستگاه یکسان آنها باشد. در نمودارهای عنکبوتی چند عنصری، سنگهای منطقه به مانند سنگهای وابستهبه فرورانش حاشیه فعال قاره ای، به صورت مشخص از عناصر لیتوفیل با شعاع یونی بزرگ (LILE) غنی شدگی و از Nb و HFSE تهی شدگی نشان می دهند. بر اساس سرشتیهای ژئوشیمیایی؛ مثل مقادیر Th و نسبتهای Th/Sm، Th/Ce، Th/Yb و ایزوتوپی Sr و Nd، محیط تشکیل این گنبد پسا برخورد بوده و با مدل زایشی ناشی از ذوب بخشی سنگهای مافیک پوستهی قارهای ضخیم شده، سازگارتر است. با توجه به مدل زایشی و محیط تشکیل این سنگها، سن میوسن پایانی گنبد مورد بررسی و سن بستهشدن میوسن تحتانی و قبل از آن برای نئوتیتس، نمیتوان پیدایش این سنگها را به طور مستقیم در ارتباط با فرایندهای ژئودینامیکی نئوتتیس در ارتباط دانست.
خانم فاطمه زعیمنیا، اقای علی کنعانیان، اقای میرصالح میرمحمدی، اقای علی امامعلی پور،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
مجموعه افیولیتی خوی در شمال غرب ایران دارای کانسارهای متعدد کرومیتی است که از نظر بافتی، زمینشیمیایی و کانیهای همراه متفاوت هستند. کرومیتیتهای خوی بر اساس Cr# به دو گروه کلی کرومیتیتهای غنی از Cr (Cr#>۶/۰) و غنی از Al (Cr# < ۶/۰) تقسیم میشوند. از نظر تراکم عناصر گروه پلاتین، کرومیتیتهای غنی از Cr دارای مقادیر بیشتری از عناصر گروه پلاتین (PGE) و میانبارهای بسیار کوچکی از کانیهای گروه پلاتین (PGM) هستند. درحالیکه، کرومیتیتهای غنی از Al تهی شدهتر از PGE و فاقد PGM به صورت میانبار هستند. بررسیهای زمینشیمیایی و طیفسنجی رامان بر میانبارهای کانیهای گروه پلاتین مشخص کرد که در کرومیتیتهای غنی از Cr خوی لاوریت و به مقدار کمتر ایرارسیت وجود دارد. تراکم PGE در کرومیتیتهای غنی از Cr و غنی از Al نشان میدهد که گروه نخست به احتمال زیاد در محیط قوس و گروه دوم در حوضههای پشت قوس تشکیل شدهاند.