۱۶ نتیجه برای صادقیان
آقای حبیب ا... قاسمی، آقای محمود صادقیان، آقای مالک کرد، آقای علیرضا خانعلی زاده،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
: باتولیت گرانیتوئیدی عظیم و بیضی شکل زاهدان، در جنوب این شهر و با روند شمال غربی- جنوب شرقی در فلیشهای کمی دگرگونشده ائوسن (زون فلیش شرق ایران) رخنمون دارد. حجم اصلی این باتولیت را یک مجموعه گسترده حدواسط- اسید با خاستگاه آذرین (I) متشکل از طیف ترکیبی دیوریت- گرانودیوریت و یک مجموعه کم وسعت اسیدی با خاستگاه پوستهای و اختلاطی (H) با ترکیب غالب بیوتیتگرانیتی تشکیل داده است. مجموعه حدواسط- اسید نوع I دارای ماهیت آهکی- قلیایی و متاآلومین، غنی شده از LREE و LILE، فقیرشده از HREE و HFSE است. بیهنجاری منفی از HFSE و بیهنجاری مثبت از LREE، LILE و به ویژه Pb بیانگر، خاستگاه آذرین گوشتهای و به ویژه نقش پوسته اقیانوسی فرورفته سیستان و گوه گوشتهای روی آن در تشکیل ماگمای سازنده این توده و نقش پوسته قارهای (ته نشستهای فلیشی و گریوکی دگرگون شده) در آلایش ماگمای آن است. به علاوه، همین شواهد حاکی از ماهیت آهکی- قلیایی، پرآلومین و خاستگاه پوستهای (ذوب فلیشها و گریوکها) و اختلاطی (اختلاط بخش جدا شده ماگمای نوع I با اسید آناتکتیک پوستهای مذاب) برای بخش اسیدی بیوتیت گرانیتی است. مقادیر فعلی نسبتهای
سه نمونه از سنگهای سازنده این توده از ۷۰۴۹/۰ تا ۷۰۶۵/۰ و نسبتهای
آغازین آنها از ۷۰۴۵/۰ تا ۷۰۴۷/۰ با میانگین ۷۰۴۶/۰متغیّر است. این دادهها مؤیّد خاستگاه ماگمایی نوع I (گوشتهای یا ذوب سنگهای آذرین پوسته تحتانی) برای دیوریتها-گرانودیوریتهاست. نمودارهای مختلف تفریقی محیطهای زمینساختی نیز جایگاه گرانیتوئیدهای قوسهای [کمانهای] آتشفشانی (VAG) را برای تشکیل این توده تأیید میکنند. دایکهایی با ترکیب آندزیت تا داسیت و دقیقاً معادل ترکیب طیف حدواسط- اسید نوع Iدر این توده و دگرگونههای میزبان آن دیده میشوند. این دایکها دارای خاستگاه ماگمایی مشترک با بخش I توده بوده و همزمان با رخداد تشکیل و جایگیری آن، به شکلهای همزمان تا کمی پس از نفوذ جایگزین شدهاند.
آقای حبیب ا.. قاسمی، آقای محمود صادقیان، آقای علیرضا خانعلی زاده، آقای علی تنها ،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
گنبدهای آداکیتی پرسیلیس نئوژن جنوب قوچان در درون بخش شمالی کمان آتشفشانی سنوزوئیک قوچان-اسفراین (واقع در شمال نوار افیولیتی و دگرگونی سبزوار) رخنمون یافته اند. در این نوار آتشفشانی، فعالیتهای ماگمایی از ائوسن (حدود ۴۰ میلیون سال قبل) شروع شده و تا پلیو- پلیستوسن (حدود ۲ میلیون سال قبل) ادامه داشته است. سن سنگهای آتشفشانی این نوار از جنوب (در مجاورت نوار افیولیتی سبزوار) به سوی شمال (در جنوب قوچان) از ائوسن تا پلیو- پلیستوسن تغییر میکند. بخش شمالی این کمان آداکیتی پرسیلیس اساساً از واحدهای آذرآواری و گنبدهای تراکی آندزیتی، آندزیتی، تراکیتی، تراکی داسیتی، داسیتی و ریوداسیتی به سن پلیو- پلیستوسن (۲ تا ۱۱ میلیون سال قبل) تشکیل شده است که غالباً روی یک پی سنگ الیوین بازالتی- بازالتی به سن ائوسن تا میوسن زیرین (۱۹ تا ۲۰ میلیون سال قبل) قرار گرفته است. وجود برونبومهایی از سنگهای آتشفشانی ائوسن، برونبومهای گنایسی، مارنی، سیلتستونی و پلیتی، ظهور و حذف برخی از فازهای کانیها، خوردگی، عدم تعادل شیمیایی فنوکریستها و بافت غربالی از نشانههای رخداد آلایش ماگمایی در این سنگها هستند. نسبتهای ایزوتوپی ۸۷Sr/۸۶Sr این سنگها نیز از ۷۰۴۱/۰ تا ۷۰۵۷/۰ متغیرند و این آلایش را تأیید میکنند. سنگهای سازندهی گنبدهای نئوژن از عناصر نادرخاکی سبک و عناصر لیتوفیل بزرگ یون، غنی شدگی و از عناصر خاکی نادر سنگین تهی شدگی نشان میدهند. بی هنجاری منفی عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) نظیر Nb, P و Ti که از ویژگیهای شاخص محیطهای کمانی است، در نمونههای این گنبدها دیده میشوند. شواهد ژئوشیمیایی موجود در سنگهای این گنبدها حاکی از ماهیت کالکوآلکالن، جایگاه فرورانش کمان قارهای، سنگ منبع اکلوژیتی یا گارنت آمفیبولیتی (حاصل از دگرگونی ورقهی اقیانوسی فرورانده شده سبزوار به عنوان محل خاستگاه ماگما)، سرشت آداکیتی پرسیلیس (HSA) ماگما و نقش تبلور جدایشی، فرایندهای هضم و آلایش ماگمایی طی شکلگیری ماگمای سازنده ی این گنبدهاست. این ماگماهای آداکیتی، آخرین مذابهای حاصل از ذوب بخشی ورقهی اقیانوسی فرورانده شده جوان و داغ نئوتتیس سبزوار و گوه گوشتهای روی آن است که بهصورت گنبدهای آداکیتی نیمه عمیق جایگزین شده و تجلی یافتهاند.
خانم زری بلاغی، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب اله قاسمی، آقای محمد محجّل، آقای مینگو جای،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مجموعهی دگرگون دلبر در جنوب شرقی شاهرود متشکل از انواع شیستها، آمفیبولیتها و گنایسهای با مناظر میگماتیتی به سن اواخر نئوپروتروزوئیک (پرکامبرین) با استفاده از حداقل سه نسل دایک مافیک با سنهای مختلف (پرکامبرین، ژوراسیک، ترشیری) قطع شده است. دایکهای وابسته به ژوراسیک، مجموعه دگرگون پرکامبرین و سنگهای رسوبی تخریبی دگرگون شده تریاس بالایی- ژوراسیک زیرین (معادل با سازند شمشک) را قطع کردهاند ولی در آهکهای ماسهای ژوراسیک میانی و آهکهای کرتاسه زیرین (نئوکومین) ادامه ندارند. آمفیبولهای موجود در این دایکها در گروه کلسیمی قرار داشته و از نوع ادنیت هستند. فشارسنجی براساس میزان آلومینیم موجود در آمفیبول، بیانگر فشارهای ۴ تا ۵ کیلوبار برای تعادل نهایی این کانی است که با اعماق ۱۴ تا ۱۵ کیلومتری جایگزینی این دایکها در پوسته همخوانی دارد. سالسنجی به روش U-Pb روی آپاتیتهای موجود در این دایکها، بازهی زمانی ۱۵۲±۳۵Ma را نشان میدهد که با روابط صحرایی و چینهشناختی کاملاً سازگار است. بر اساس ویژگیهای زمینشیمیایی، این دایکها دارای ماهیت قلیایی آهکی - قلیایی بوده، ماگمای سازنده آنها از ذوب بخشی حدود ۱۵ درصدی یک خاستگاه گوشتهای اسپینل لرزولیتی ریشه گرفته است. این سنگها در یک محیط زمینساختی کششی پشت کمان و در ارتباط با کششهای پوستهی قارهای ایران مرکزی در اثر فرورانش ورقهی اقیانوسی نئوتتیس به زیر آن تشکیل شدهاند. این رویداد از پیامدهای ماگمایی فاز کوهزایی سیمیرین پسین است.
خانم مریم بلاغی اینالو، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب اله قاسمی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
مجموعهی آذرین- دگرگونی دلبر در ۱۳۰ کیلومتری جنوب شرقی بیارجمند، در حاشیهی شمالی منطقهی ایران مرکزی قرار گرفته است. در این مجموعه سنگهای دگرگون مختلف (متاپسامیت، متاگریوک، متاپلیت، مرمر و آمفیبولیت) و تودههای کوچک و بزرگ گرانیتی- لوکوگرانیتی میلونیتی شده رخنمون دارند. شواهد صحرایی و سنگنگاشتی نشان دهندهی تغییر و شکلگیریهای ناشی از افزایش دما و فشار دگرگونی از فیلیتها و میکاشیستها بهسمت گنیسهای گارنتدار در توالی و نیز متاپلیتی و از آمفیبول شیست تا ارتو- آمفیبولیت و گارنت آمفیبولیت در متابازیت هاست. بررسیهای دما- فشارسنجی انجام شده بر اساس شیمی کانیهای گارنت، آمفیبول و پلاژیوکلاز در سنگهای گارنت آمفیبولیتی، گسترههای دمایی ˚C۶۹۳ -۵۲۹ و گسترهی فشار ۹/۱۲-۶/۹ کیلوبار را نشان میدهند که بیانگر شرایط رخساره آمفیبولیت تا آمفیبولیت بالایی و رسیدن به آستانهی ذوب بخشی در گروه متابازیتی است. شواهد صحرایی و ژئوشیمیایی نشان میدهند که سنگ مادر آمفیبولیتها، دایکهای دیابازی و گدازههای بازی- حدواسط بودهاند. ماگمای سازندهی این سنگها از Nb, Ti و Zr تهیشدگی و از Pb و عناصر LILE غنیشدگی داشته و دارای ماهیت آهکی-قلیایی بوده است. این ماگما از گوشتهی لیتوسفری زیر قارهای ریشه گرفته و در حوضهی کششی پشت کمانی اواخر نئوپروتروزوئیک – اوایل کامبرین ایران مرکزی جایگزین شده است.
آقای سید حسین حسینی، آقای محمود صادقیان، آقای جای مینگو، آقای حبیب اله قاسمی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
تودهی گرانیتوئیدی بند هزارچاه بیشتر شامل گرانیت قلیایی و گرانیت است و در سنگهای دگرگون نئوپروتروزوئیک پسین نفوذ کردهاست. کانیهای اصلی تشکیلدهندهی گرانیتها شامل ارتوز، میکروکلین، پلاژیوکلاز، کوارتز و گاهی بیوتیت هستند. پلاژیوکلاز با a.p.f.u. ۷/۲-۵۷/۲= Si، ۲۴/۰-۱/۰=Ca و ۶/۱۲- ۴/۰= An شامل آلبیت و الیگوکلاز است. بیوتیت با
a.p.f.u ۲۲/۶-۳۰/۴= Si، ۱۸۸/۰-۰۲۵/۰ = XMg، غنی از آهن بوده و از نوع سیدروفیلیت است. کلریت با a.p.f.u ۵۳/۵-۴ = Si دارای ۹۱/۰-۸۴/۰ = XFe بوده و از نوع دافنیت و پسودوتورینجیت است. بر اساس شواهد صحرایی و ژئوشیمیایی این گرانیتها از نوع S هستند و به نظر میرسد که از ذوب سنگهای دگرگون متاگریوکی- متاپلیتی در یک محیط زمینساختی حاشیهی فعال قارهای ریشه گرفتهاند. این سنگها احتمالاً در یک جایگاه قوسقارهای و در نتیجهی فرورانش مورب لیتوسفر اقیانوسی پروتتیس به زیر حاشیهی شمالی ابرقارهی گندوانا در ادیکاران-کامبرین زیرین تشکیل شدهاند.
خانم مریم شیبی، آقای علی پاشاپور، اقای محمود صادقیان،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
تودههای گرانیتوئیدی الیگودرز (گل زرد و دره باغ) با سن ژوراسیک میانی، بین سنگهای دگرگونی ناحیهای درجه پایین (اسلیت و فیلیت) جای گرفته و هالهای از سنگهای دگرگون مجاورتی با درجهی پایین تا متوسط (رخساره آلبیت – اپیدوت هورنفلس) را در پیرامون خود ایجاد کرده است. بر اساس بررسیهای دقیق صحرایی، سنگ نگاری و ژئوشیمی، این گرانیتها از نوع S بوده و ترکیب آنها از گرانودیوریت تا گرانیت و لوکوگرانیت تغییر میکند. هستههای کلسیک بلورهای پلاژیوکلاز (An۸۴-۹۱) با منطقهبندی پیچیده، زینوکریستهای آندالوزیت، گارنت خرد شده با ترکیب نسبتاً یکنواخت Alm۷۰Py۲۲Gro۴Sps۴ در مرکز، مجموعهی کانیایی بیوتیتهای کوچک ± سیلیمانیت و کانیهای فرعی زیرکن، مونازیت و آپاتیت در بخشهای گرانودیوریتی شواهدی از کانیهای باقیمانده از ذوب سنگ خاستگاه بوده و در واقع جزء کانیهای رستیتی به حساب میآیند. این ادعا در این پژوهش، براساس بررسیهای دقیق سنگنگاری و شواهد ژئوشیمیایی به خوبی اثبات شده و به نظر میرسد بیشتر تغییرات ترکیبی در گرانودیوریتها به دلیل جدایش کانیهای رستیتی از ماگما و در لوکوگرانیتها به دلیل تبلور تفریقی در مراحل بعدی است. وجود دایکهای مافیک در داخل تودههای نفوذی یاد شده، نشانهای از قرار گرفتن ماگماهای مافیک ناشی از زون فرورانش و عاملی برای تامین گرمای لازم برای ذوب سنگهای پوستهای بوده است.
خانم سکینه شکاری، اقای محمود صادقیان، اقای حبیب الله قاسمی، اقای جای مینگو،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
مجموعه دگرگونی – آذرین شترکوه به سن پروتروزوئیکپایانی (۵۴۸ تا ۵۷۹ میلیونسال پیش) واقع در جنوبشرق شاهرود، طیف متنوعی از پنج گروه ترکیبی متابازیت، متاپلیت، متاگریوک، متاپسامیت و متاکربنات را شامل میشود. متاپلیتهای این مجموعه طیف سنگی متنوعی از فیلیت تا گنیس و میگماتیت را شامل میشوند. شدت دگرگونی در بالاترین درجه، تا مرز ذوببخشی و تشکیل گدازههای گرانیتی پیشرفته است. نتایج دما - فشارسنجی بر شبهپهنهها دمای (۴۵۷ تا ۶۴۱ درجه سانتیگراد و فشار ۶ تا ۱۳ کیلوبار) با شرایط دما - فشار رخسارههای شیستسبز تا آمفیبولیت همخوانی دارد. یافتههایجدید نشان میدهد که دنبالههای رسوبی اولیه (سنگهای مادر مجموعه دگرگونی شترکوه) طی یک نظام کششی – کافتی درون قارهای و در حوضههای دریایی - اقیانوسی تشکیل شدهاند. این حوضهها، طی رخداد کوهزایی کادومین بستهشده، سنگهای آنها دگرگونشده و سپس به صورت آمیزههای زمینساختی یا منشورهای بههم افزوده، بر پوستههای قارهای سرزمینهای مجاور خود رانده شدهاند.
خانم سارا گردیده، اقای حبیب الله قاسمی، اقای محمود صادقیان،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
نوار ماگمایی نئوژنی قوچان- اسفراین (در شمال نوار افیولیتی سبزوار) دربردارنده گنبدهای آداکیتی نئوژن با طیف ترکیبی آندزیت تا ریولیت است که آشکارا سنگهای رسوبی ژوراسیک، مجموعه آتشفشانی- رسوبی ائوسن، سنگهای رسوبی میوسن و حتی گاهی سنگجوش پلیوسن را قطع کردهاند. اصلیترین کانیهای سازنده سنگهای گنبدها را پلاژیوکلاز و آمفیبول تشکیل میدهند که در زمینهای از بافتهای متنوع فلسیتی پورفیری، ریزسنگ پورفیری، غربالی، جریانی و گلومروپورفیری قرار دارند. سرشت آهکی-قلیایی و متاآلومین تا پرآلومین، غنیشدگی از عناصر سنگدوست بزرگ یون (LILE) و عناصرخاکی نادر سنگین (LREE) و تهیشدگی از عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و Y در نمودارهای بهنجار شده به ترکیب گوشته اولیه و کندریت، به همراه مقادیر بالای Na۲O، Al۲O۳، Sr، نسبت بالای Sr/Y، نسبت پایین K۲O/Na۲O و تهیشدگی از عناصر با پتانسیل یونی بالا (HFSE) در این سنگها از نشانههای بارز ماگماهای آداکیتی کمانهای فرورانش جوان است. بهعلاوه، این سنگها دارای نسبتهای ایزوتوپی آغازین ۸۷Sr/۸۶Sr (۷۰۳۹۰/۰ تا ۷۰۵۶۲/۰) و Nd(t) (۸۶/۰- تا ۹۸/۴+) هستند که نشان دهنده خاستگاه آنها از ذوببخشی ورقه اقیانوسی همراه با آلودگی مواد پوستهای است. سن جایگزینی این سنگها در نوار ماگمایی قوچان - اسفراین از طریق سنسنجی U-Pb بر زیرکنهای جدا شده ۲۴/۰± ۸۳/۱۷ تا ۳۴/۰± ۵۰/۸ میلیون سال به دست آمده است. نتایج نشان میدهند که ماگمای مولد آنها از ذوببخشی ورقه اقیانوسی فرورانده شده گارنت آمفیبولیتی/ اکلوژیتی اقیانوس نئوتتیس سبزوار به زیر سنگکره قارهای بینالود در مرحله پس از برخورد پدید آمده است. وجود بیگانه سنگها، خوردگی و عدم تعادل شیمیایی درشتبلورها، بافت غربالی در پلاژیوکلازها و نسبتهای ایزوتوپی Sr-Nd این سنگها، نشانگر عملکرد فرآیندهای تبلور جدایشی همراه با هضم و آلایش پوستهای(AFC) در تشکیل و تکامل سنگهای آذرین این نوار است.
خانم سولماز بلوچی، اقای محمود صادقیان، اقای حبیب ا... قاسمی، اقای جای مینگو، اقای چیولی لی، اقای ژانگ یانبین،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
تودههای نفوذی دیوریتی و دایکهای آلکالی فلدسپار گرانیتی صورتیرنگ منطقه کلاته (شمال غربی شهر خور)، سنگهای مجموعه پیسنگی نئوپروتروزوئیکپایانی جندق- عروسان را قطع کردهاند. بازدیدهای صحرایی، سنگنگاری و بررسیهای زمینشیمیایی بیانگر ماهیت گرانیتوئیدی نوع Iاین تودههای نفوذی، رابطه همزادی آنها با یکدیگر و ماهیت آهکی-قلیایی پتاسیممتوسط تا پتاسیم بالای آنهاست. ماگمای سازنده آنها، از ذوببخشی گوه گوشتهای دگرنهاده دگرنهاد روی پهنه فرورانش ورقه فرورانده نئوتتیس، سرچشمه گرفته است. زایش ماگماهای مورد نظر، در یک محیط کششی پشت کمانی درون ورقه قارهای قرار گرفته بر روی پهنه فرورانش نئوتتیس صورت گرفته است. سنسنجی U-Pb بر زیرکنهای جداشده از این سنگهای دیوریتی و آلکالی فلدسپار گرانیتی نشانگر گستره سنی ۶/۱±۹/۲۱۳ تا ۶/۱±۲۲۱ میلیون سال پیش (تریاس پسین) برای آنهاست. این سنگهای آذرین تظاهرات ماگمایی فاز کوهزادی سیمرین پیشین هستند.
خانم سکینه شکاری، اقای محمود صادقیان، اقای حبیب الله قاسمی، اقای جای مینگو،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
مجموعه دگرگونی - آذرین شترکوه به سن نئوپروتروزوئیکپایانی، در بخش شمالی پهنهساختاری ایرانمرکزی و در
جنوبشرق شاهرود واقع است. این مجموعه توسط تعدادی دایک دیابازی به سن ژوراسیکمیانی قطع شده است. پلاژیوکلاز، پیروکسن و بیوتیت کانیهای اصلی تشکیل دهنده این دایکها هستند. پلاژیوکلازها بیشتر دارای ترکیب آندزینی (Ab۶۹-۵۱An۳۱-۴۹) هستند. پیروکسنها دارای ترکیب En۳۰-۴۵ Fs۲۹-۴۲Wo۲۵-۲۹ و از نوع اوژیت کمکلسیم یا نیمه کلسیمی و بیوتیتها از نوع سرشار از منیزیم هستند. نتایج زمیندما- فشارسنجی با استفاده از شیمی کانی کلینوپیروکسن، دمای ۱۱۰۰ تا۱۲۰۰ درجه سانتیگراد و فشار ۲ تا ۱۰ کیلوبار را نشان میدهند. با توجه به ترکیب شیمیایی کانیها، سرشت ماگمای سازنده این دایکها، آهکی-قلیایی بوده و فوگاسیته اکسیژن طی تشکیل و تبلور کانیهای سازنده آنها نسبتاً کم بوده است. دایکهای مورد نظر، در یک جایگاه زمینساختی کششی موضعی درون قارهای از نوع حوضه کششی پشتکمانی (فرورانش نئوتتیس به زیر پهنه ساختاری ایران مرکزی) تشکیل شدهاند.
خانم مرضیه ویسکرمی، اقای محمود صادقیان، اقای مینگو جای، اقای حبیب الله قاسمی،
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مجموعه دگرگونی ماجراد در کرانه شمالی پهنهساختاری ایرانمرکزی و جنوبشرقی شاهرود، طیف ترکیبی متنوعی شامل متاکربنات، متابازیت (شیستسبز، آمفیبولیت و گارنتآمفیبولیت)، متاپلیت، متاپسامیت و متاریولیت را در برمیگیرد. سنگوالد متابازیتها روانههایبازالتی زیردریایی بوده که در حوضههای کششی درونقارهای نئوپروتروزوئیکپایانی تشکیل شدهاند. ماگماهای سازنده سنگمادر متابازیتها دارای ماهیت قلیایی هستند، که از عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILEs) و عناصر خاکی نادر سبک (LREEs) غنیشدگی و از عناصر با شدت میدان بالا (HFSEs) و عناصر خاکی نادر سنگین (HREEs) تهیشدگی نشانمیدهند و از خاستگاههایی چون بازالتهای جزایر اقیانوسی (OIB) تا بازالتهای پشته های میان اقیانوسی نوع مورب غنی شده (EMORB) سرچشمه گرفتهاند. با توجه به نتایج سنسنجی U-Pb انجام شده بر زیرکنهای استخراجشده از گرانیتوئیدهای قطعکننده مجموعه دگرگونی ماجراد (با سن ۸/۳ ± ۵۵۳ میلیون سال)، این مجموعه دارای سن نئوپروتروزوئیکپایانی است. بر اساس بررسیهای انجامشده میتوان گفت که حوضههای مورد نظر اغلب بهمرحله تشکیل سنگ کره اقیانوسی گسترده نرسیده و بر اثر حاکمشدن نظامتراکمی، بهسرعت بستهشدهاند و مجموعه سنگهایدرگیر در این فرایندها بهصورت منشورهای بههم افزوده بر ورقههایقارهای فراراندهشده و احتمالاً تا مرحله برخورد قاره - قاره پیش رفتهاند.
خانم آسیه فضیلت، آقای محمود صادقیان،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
توده گرانیتی چاهزرد با سن ۲/۳± ۴/۵۳۵ میلیونسال (تعیین شده به روش U-Pbبر روی زیرکن) به درون مجموعه دگرگونی جندق - عروسان نفوذ کرده و طی رخدادهای بعدی بهشدت میلونیتیشدهاست. این توده گرانیتی، برای نخستین بار براساس روش ناهمسانگردی پذیرفتاری مغناطیسی (AMS) بررسی شده است. مقدار میانگین پذیرفتاری مغناطیسی (Km) بیوتیتگرانیتها (سازنده اصلی پیکره توده گرانیتی چاه زرد) µSI ۱۱۲ است. بیوتیت مهمترین حامل مغناطیسی در بیوتیتگرانیتهاست. طی میلونیتزایی، حجم قابلتوجهی از بیوتیتها به مسکوویت تحوّل پیدا کرده و در نتیجه، مقادیر Km سنگهای دربرگیرنده آنها به شدت کاهش یافته است. خطوارهها و برگوارههای مغناطیسی این توده گرانیتی به ترتیب، بیشتر دارای میل و شیب بسیار کمی هستند، شواهد صحرایی نیز این امر را تأیید میکند. خطوارههای مغناطیسی، بیشتر بهسمت شمالغرب آرایش یافتهاند. از آنجا که شدت میلونیتیشدن بسیار زیاد است، ریزساختهای دستخوش تنشهای زمینساختی، بر ریزساختهای ماگمایی غلبه پیدا کرده و آنها را به طور کامل مخدوش کردهاند.
خانم مژگان رضایی، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب الله قاسمی، آقای پاپا دوپائلولامبرینی،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
مجموعه دگرگونی-آذرین نئوپروتروزوئیک پسین در جنوب دوچاه یکی از مجموعههای پیسنگی ایران در جنوبشرق شاهرود و در کرانه شمالی پهنه ساختاری ایران مرکزی واقع شده است. این مجموعه دربردارنده طیف ترکیبی گستردهای از سنگهای دگرگونی چون متابازیت، متاپلیت، متاکربنات و متاپسامیت است که میزبان سنگهای آذرین لوکوگرانیتی و بیوتیتگرانیتی هستند. سنگهای مادر متابازیتها شامل روانههای بازالتی زیردریایی، دسته دایکهای دیابازی و تودههای نفوذی گابرودیوریتی کوچک مقیاس بودهاند که در مسیر یک دگرگونی ناحیهای بارووین فشار بالا، به شیستسبز، آمفیبولیت و گارنتآمفیبولیت دگرگون شدهاند. برآوردهای دما-فشارسنجی بر پایه تجزیه شیمیایی نقطهای آمفیبولها و پلاژیوکلازهای همزیست در این متابازیتها، گستره دمایی ۳۸۷ تا ۶۳۶ درجه سانتیگراد و فشار ۷/۲ تا ۱۱ کیلوبار را برای توقف تبادل و تعادل نهایی آنها مشخص کرده است. این شرایط بیانگر برقرار بودن یک نظام دگرگونی نوع بارووین فشار بالا در رخداد کوهزادی کادومین در سرزمینهای گندوانایی ایران در شرایط دما و فشار رخسارههای شیستسبز تا آمفیبولیت بالایی است.
خانم مژگان رضایی، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب الله قاسمی، آقای پاپادوپائلو لامبرینی،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
متاپلیتهای مجموعه پیسنگی دگرگونی- آذرین دوچاه (واقع در جنوبشرق شاهرود) به سن نئوپروتروزوئیک پسین شامل میکاشیست، گارنتشیست، کلریتوئیدشیست و گارنتگنیس هستند. در بالاترین درجه دگرگونی، متاپلیتها دچار ذوببخشی شدهاند و در آنها گرانیتزایی صورت گرفته است. بخش قابل توجهی از متاپلیتها، اثر نظام زمینساختی تراکمی را به صورت وجود شواهد بارز دگرریختی و میلونیتیشدن شدید نشان میدهند. کلریتهای ثانویه و فنژیتهای موجود در متاپلیتها شواهدی از دگرگونی
پسروندهای هستند که در شرایط دما – فشار رخساره شیست سبز و طی بالازدگی این مجموعه تشکیل شدهاند. دما – فشارسنجی متاپلیتها بیانگر بروز یک نظام دگرگونی پیشرونده نوع بارووین عادی، در ارتباط با رخداد کوهزادی کادومین (نئوپروتروزوئیکپسین) در شرایط دما و فشار رخسارههای شیستسبز تا آمفیبولیتبالایی است.
آقای علی اکبر دعایی، آقای قاسم قربانی، آقای محمود صادقیان،
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
توده گابرودیوریتی پلنگدر در شمالشرق دامغان و در بخششرقی پهنه ساختاری البرز واقع است. سنگهای مورد بررسی به صورت چند توده کوچک گابرودیوریتی و دایکهای دیابازی به سن ژوراسیکمیانی به درون شیل و ماسهسنگها و سنگهای آهکی سازند شمشک نفوذ کردهاند. بررسیهای صحرایی و سنگنگاری شواهدی از جدایش از اولیوینگابرو تا گابرو، پگماتوئید گابرودیوریت و دیوریت را در این توده نفوذی نشان میدهد. نفوذ این توده به درون کربناتهای میزبان با دگرگونی مجاورتی و مرمرزایی همراه بوده است. الیوین، پیروکسن (از نوع اوژیت)، هورنبلند سبز تا قهوهای، پلاژیوکلاز، و بیوتیت کانیهای اصلی، روتیل، اسفن، آپاتیت، مگنتیت و زیرکن کانیهای فرعی و کلریت، اپیدوت، اسفن ثانویه و اکسیدهای آهن کانیهای ثانویه موجود در گابرودیوریتها و فراوردههای جدایشیافته آنها هستند. این سنگها ماهیت قلیایی تا آهکیقلیایی داشته و بر اساس نمودارهای تفکیک محیط زمینساختی، در گستره بازالتهای وابسته به محیطهای کششی درون قارهای (حوضههای پشت کمانی) قرار دارند. بررسی الگوهای فراوانی عناصر خاکینادر و نمودارهای عنکبوتی بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه نشان میدهد که آنها از عناصر خاکینادر سبک (LREE) و عناصر سنگدوست بزرگیون (LILE) غنیشدگی و از عناصر خاکینادر سنگین (HREE) و عناصر با قدرت میدانی بالا (HFSE) تهیشدگی دارند. با توجه به بررسیهای زمینشیمیایی و سنگزایی انجام شده، ماگمای سازنده سنگهای گابرودیوریتی پلنگدر از ذوببخشی درجه پایین حدود ۱۰ درصدی یک منبع گوشتهی سنگکرهای زیرقارهای دگرنهاده با ماهیت اولیه گارنت لرزولیتی در اعماق حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ کیلومتری در یک محیط کششی درونقارهای (حوضه پشت کمانی) ناشی شدهاند. شواهد زمینشیمیایی نشاندهنده آلایش ماگمای تشکیلدهنده سنگهای گابرودیوریتی منطقه پلنگدر با پوستهی بالایی طی صعود ماگما و جایگیری است. این فعالیتهای ماگمایی بخشی از فعالیتهای ماگمایی همزمان با کشش و گسترش حوضه پشت کمانی ژوراسیک البرز بودهاند.
خانم نازنین سرحدی، آقای مهدی رضائی کهخائی، آقای یورو شی، آقای موریل ارمبرت، آقای حبیب الله قاسمی، آقای محمود صادقیان،
دوره ۳۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
توده گرانیتوئیدی گراغه در ۹۰ کیلومتری شمال غرب زاهدان و در شمالغربی ترین بخش از نوار ماگمایی زاهدان- سراوان قرار دارد. این توده بیشتر از سنگهای بیوتیت گرانیت و گرانودیوریت تشکیل شده است. سنگهای تشکیل دهنده بخشهای شمالی و جنوبی توده دارای بافتهای ماگمایی- نیمه ماگمایی هستند. افزون بر آن، این توده دگرشکلیهای دماهای پایین تا بالا چون جوانه زدن و خاموشی صفحه شطرنجی در کوارتز، بافت میرمیکیتی و لغزش در ورقههای بیوتیت را نشان میدهد. برای بررسی ناهمسانگردی مغناطیسی، تعداد ۵۱۹ مغزه جهتدار از ۷۰ ایستگاه تهیه شد. کانی بیوتیت در این توده عامل اصلی ایجاد پذیرفتاری مغناطیسی بوده که مقدار آن در بخشهای مختلف توده متغیر است. میانگین مقادیر پذیرفتاری مغناطیسی مغزههای تهیه شده بین ۱۰ تا µSI ۳۰۱ متغیر است. فاکتور دگرشکلی آنها (P) بین ۸/۰ تا ۵/۱۵ درصد متغیر است. متغیر شکل در بیشتر نمونهها دارای مقادیر مثبت و شکل کلوچهای است. شیب برگوارگیهای مغناطیسی در سراسر توده بطور متوسط ۳۱ تا ۶۰ درجه بوده و روند شمالغرب- جنوبشرق را نشان میدهند. موازی بودن راستایی برگوارگیها با حاشیه توده و وجود سنگهای دگرگونی مجاورتی نشان میدهد که هنگام تزریق ماگما، بیوتیت گرانیت و گرانودیوریت موازی با لایه بندی سنگ میزبان جای گرفتهاند. خطوارههای مغناطیسی با شیب زیاد محل اصلی تزریق ماگما تشکیل دهنده توده گرانیتوئیدی گراغه را نشان می دهند که در مرکز توده قرار دارد؛ و سایر بخشها میتوانند محلهای فرعی ماگمای تغذیه کننده توده باشد. بر پایه شواهد صحرایی و مغناطیسی به دست آمده، به نظر می رسد که ماگمای مادر توده گرانیتوئیدی گراغه بصورت لاکولیت با شیب ۴۵ درجه در راستایی شمالشرق به درون سنگهای میزبان و موازی با لایه بندی آنها جایگیری کرده است.