جستجو در مقالات منتشر شده


۱۶ نتیجه برای صادقیان

آقای حبیب ا... قاسمی، آقای محمود صادقیان، آقای مالک کرد، آقای علیرضا خانعلی زاده،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده

:  باتولیت گرانیتوئیدی عظیم و بیضی شکل زاهدان، در جنوب این شهر و با روند شمال غربی- جنوب شرقی در فلیش­های کمی دگرگون­شده ائوسن (زون فلیش شرق ایران) رخنمون دارد. حجم اصلی این باتولیت را یک مجموعه گسترده حدواسط- اسید با خاستگاه آذرین (I) متشکل از طیف ترکیبی دیوریت- گرانودیوریت و یک مجموعه کم وسعت اسیدی با خاستگاه پوسته­ای و اختلاطی (H) با ترکیب غالب بیوتیت­گرانیتی تشکیل داده است. مجموعه حدواسط- اسید نوع I دارای ماهیت آهکی- قلیایی و متاآلومین، غنی شده از LREE و LILE، فقیرشده از HREE و HFSE است. بی­هنجاری منفی از HFSE و بی­هنجاری مثبت از LREE، LILE و به ویژه Pb بیانگر، خاستگاه آذرین گوشته‌ای و به ویژه نقش پوسته اقیانوسی فرورفته سیستان و گوه گوشته­ای روی آن در تشکیل ماگمای سازنده این توده و نقش پوسته قاره­ای (ته نشست­های فلیشی و گریوکی دگرگون شده) در آلایش ماگمای آن است. به علاوه، همین شواهد حاکی از ماهیت آهکی- قلیایی، پرآلومین و خاستگاه پوسته­ای (ذوب فلیش­ها و گریوک­ها) و اختلاطی (اختلاط بخش جدا شده ماگمای نوع I با اسید آناتکتیک پوسته­ای مذاب) برای بخش اسیدی بیوتیت گرانیتی است. مقادیر فعلی نسبت­هایAWT IMAGEسه نمونه از سنگ­های سازنده این توده از ۷۰۴۹/۰ تا ۷۰۶۵/۰ و نسبت­هایAWT IMAGEآغازین آن­ها از ۷۰۴۵/۰ تا ۷۰۴۷/۰ با میانگین ۷۰۴۶/۰متغیّر است. این داده‌ها مؤیّد خاستگاه ماگمایی نوع I (گوشته­ای یا ذوب سنگ­های آذرین پوسته تحتانی) برای دیوریت­ها-گرانودیوریت­هاست. نمودار­های مختلف تفریقی محیط­های زمین­ساختی نیز جایگاه گرانیتوئیدهای قوس­های [کمان­های] آتشفشانی (VAG)  را برای تشکیل این توده تأیید می­کنند. دایک­هایی با ترکیب آندزیت تا داسیت و دقیقاً معادل ترکیب طیف حدواسط- اسید نوع  Iدر این توده و دگرگونه­های میزبان آن دیده می­شوند. این دایک­ها دارای خاستگاه ماگمایی مشترک با بخش I توده بوده و همزمان با رخداد تشکیل و جایگیری آن، به شکل­های همزمان تا کمی پس از نفوذ جایگزین ­شده­اند.


آقای حبیب ا.. قاسمی، آقای محمود صادقیان، آقای علیرضا خانعلی زاده، آقای علی تنها ،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده

گنبدهای آداکیتی پرسیلیس نئوژن جنوب قوچان در درون بخش شمالی کمان آتشفشانی سنوزوئیک قوچان-اسفراین (واقع در شمال نوار افیولیتی و دگرگونی سبزوار) رخنمون یافته اند. در این نوار آتشفشانی، فعالیت­های ماگمایی از ائوسن (حدود ۴۰ میلیون سال قبل) شروع شده و تا پلیو- پلیستوسن (حدود ۲ میلیون سال قبل) ادامه داشته است. سن سنگ­های آتشفشانی این نوار از جنوب (در مجاورت نوار افیولیتی سبزوار) به سوی شمال (در جنوب قوچان) از ائوسن تا پلیو- پلیستوسن تغییر می­کند. بخش شمالی این کمان آداکیتی پرسیلیس اساساً از واحدهای آذرآواری و گنبدهای تراکی آندزیتی، آندزیتی، تراکیتی، تراکی داسیتی، داسیتی و ریوداسیتی به سن پلیو- پلیستوسن (۲ تا ۱۱ میلیون سال قبل) تشکیل شده است که غالباً روی یک پی سنگ الیوین بازالتی- بازالتی به سن ائوسن تا میوسن زیرین (۱۹ تا ۲۰ میلیون سال قبل) قرار گرفته است. وجود برونبوم­هایی از سنگ­های آتشفشانی ائوسن، برونبوم­های گنایسی، مارنی، سیلتستونی و پلیتی، ظهور و حذف برخی از فازهای کانی­ها، خوردگی، عدم تعادل شیمیایی فنوکریست­ها و بافت غربالی از نشانه­های رخداد آلایش ماگمایی در این سنگ­ها هستند. نسبت­های ایزوتوپی ۸۷Sr/۸۶Sr این سنگ­ها نیز از ۷۰۴۱/۰ تا ۷۰۵۷/۰ متغیرند و این آلایش را تأیید می­کنند. سنگ­های سازنده­­ی گنبدهای نئوژن از عناصر نادرخاکی سبک و عناصر لیتوفیل بزرگ یون، غنی شدگی و از عناصر خاکی نادر سنگین تهی شدگی نشان می­دهند. بی هنجاری منفی عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) نظیر Nb, P و Ti که از ویژگی­های شاخص محیط­های کمانی است، در نمونه­های این گنبدها دیده می­شوند. شواهد ژئوشیمیایی موجود در سنگ­های این گنبدها حاکی از ماهیت کالکوآلکالن، جایگاه فرورانش کمان قاره­ای، سنگ منبع اکلوژیتی یا گارنت آمفیبولیتی (حاصل از دگرگونی ورقه­ی اقیانوسی فرورانده شده سبزوار به عنوان محل خاستگاه ماگما)، سرشت آداکیتی پرسیلیس (HSA) ماگما و نقش تبلور جدایشی، فرایندهای هضم و آلایش ماگمایی طی شکل­گیری ماگمای سازنده ی این گنبدهاست. این ماگماهای آداکیتی، آخرین مذاب­های حاصل از ذوب بخشی ورقه­ی اقیانوسی فرورانده شده جوان و داغ نئوتتیس سبزوار و گوه گوشته­ای روی آن است که به­صورت گنبدهای آداکیتی نیمه عمیق جایگزین شده و تجلی یافته­اند.


خانم زری بلاغی، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب اله قاسمی، آقای محمد محجّل، آقای مینگو جای،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

مجموعه­ی دگرگون دلبر در جنوب شرقی شاهرود متشکل از انواع شیست­ها، آمفیبولیت­ها و گنایس­های با مناظر میگماتیتی به سن اواخر نئوپروتروزوئیک (پرکامبرین) با استفاده از حداقل سه نسل دایک مافیک با سن­های مختلف (پرکامبرین، ژوراسیک، ترشیری) قطع شده است. دایک­های وابسته به ژوراسیک، مجموعه دگرگون پرکامبرین و سنگ­های رسوبی تخریبی دگرگون شده تریاس بالایی- ژوراسیک زیرین (معادل با سازند شمشک) را قطع کرده­اند ولی در آهک­های ماسه­ای ژوراسیک میانی و آهک­های کرتاسه زیرین (نئوکومین) ادامه ندارند. آمفیبول­های موجود در این دایک­ها در گروه کلسیمی قرار داشته و از نوع ادنیت هستند. فشارسنجی براساس میزان آلومینیم موجود در آمفیبول، بیانگر فشارهای ۴ تا ۵ کیلوبار برای تعادل نهایی این کانی است که با اعماق ۱۴ تا ۱۵ کیلومتری جایگزینی این دایک­ها در پوسته همخوانی دارد. سال­سنجی به روش U-Pb روی آپاتیت­های موجود در این دایک­ها، بازه­ی زمانی ۱۵۲±۳۵Ma را نشان می­دهد که با روابط صحرایی و چینه­شناختی کاملاً سازگار است. بر اساس ویژگی­های زمین­شیمیایی، این دایک­ها دارای ماهیت قلیایی آهکی - قلیایی بوده، ماگمای سازنده آن­ها از ذوب بخشی حدود ۱۵ درصدی یک خاستگاه گوشته­ای اسپینل لرزولیتی ریشه گرفته است. این سنگ­ها در یک محیط زمین­ساختی کششی پشت کمان و در ارتباط با کشش­های پوسته­ی­ قاره­ای ایران مرکزی در اثر فرورانش ورقه­ی­ اقیانوسی نئوتتیس به زیر آن تشکیل شده­اند. این رویداد از پیامدهای ماگمایی فاز کوهزایی سیمیرین پسین است.


خانم مریم بلاغی اینالو، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب اله قاسمی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

مجموعه­ی آذرین- دگرگونی دلبر در ۱۳۰ کیلومتری جنوب شرقی بیارجمند، در حاشیه­ی شمالی منطقه­ی ایران مرکزی قرار گرفته است. در این مجموعه سنگ­های دگرگون مختلف (متاپسامیت، متاگری­وک، متاپلیت، مرمر و آمفیبولیت) و توده­های کوچک و بزرگ گرانیتی- لوکوگرانیتی میلونیتی شده رخنمون دارند. شواهد صحرایی و سنگ­نگاشتی نشان دهنده­ی تغییر و شکل­گیری­های ناشی از افزایش دما و فشار دگرگونی از فیلیت­ها و میکاشیست­ها به­سمت گنیس­های گارنت­دار در توالی و نیز متاپلیتی و از آمفیبول شیست تا ارتو- آمفیبولیت و گارنت آمفیبولیت در متابازیت هاست. بررسی­های دما- فشارسنجی انجام شده بر اساس شیمی کانی­های گارنت، آمفیبول و پلاژیوکلاز در سنگ­های گارنت آمفیبولیتی، گستره­های دمایی ˚C۶۹۳ -۵۲۹ و گستره­ی فشار ۹/۱۲-۶/۹ کیلوبار را نشان می­دهند که بیانگر شرایط رخساره آمفیبولیت تا آمفیبولیت بالایی و رسیدن به آستانه­ی ذوب بخشی در گروه متابازیتی است. شواهد صحرایی و ژئوشیمیایی نشان می­دهند که سنگ­ مادر آمفیبولیت­ها، دایک­های دیابازی و گدازه­های بازی- حدواسط بوده­اند. ماگمای سازنده­ی این سنگ­ها از Nb, Ti و Zr تهی­شدگی و از Pb و عناصر LILE غنی­شدگی داشته و دارای ماهیت آهکی-قلیایی بوده است. این ماگما از گوشته­ی لیتوسفری زیر قاره­ای ریشه گرفته و در حوضه­ی کششی پشت کمانی اواخر نئوپروتروزوئیک – اوایل کامبرین ایران مرکزی جایگزین شده است.


آقای سید حسین حسینی، آقای محمود صادقیان، آقای جای مینگو، آقای حبیب اله قاسمی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

توده­ی گرانیتوئیدی بند هزارچاه بیشتر شامل ­گرانیت قلیایی و گرانیت است و در سنگ­های دگرگون نئوپروتروزوئیک پسین نفوذ کرده­است. کانی­های اصلی تشکیل­دهنده­ی گرانیت­ها شامل ارتوز، میکروکلین، پلاژیوکلاز، کوارتز و گاهی بیوتیت هستند. پلاژیوکلاز با a.p.f.u. ۷/۲-۵۷/۲= Si، ۲۴/۰-۱/۰=Ca  و ۶/۱۲- ۴/۰= An شامل آلبیت و الیگوکلاز است. بیوتیت­ با
a.p.f.u ۲۲/۶-۳۰/۴= Si، ۱۸۸/۰-۰۲۵/۰ = XMg، غنی از آهن بوده و از نوع سیدروفیلیت­ است. کلریت با a.p.f.u  ۵۳/۵-۴ = Si دارای ۹۱/۰-۸۴/۰ = XFe بوده و از نوع دافنیت و پسودوتورینجیت ­است. بر اساس شواهد صحرایی و ژئوشیمیایی این گرانیت­ها از نوع S هستند ­و به نظر می­رسد که از ذوب سنگ­های دگرگون متاگری­وکی- متاپلیتی در یک محیط زمین­ساختی حاشیه­ی فعال قاره­ای ریشه ­گرفته­اند. این سنگ­ها احتمالاً در یک جایگاه قوس­قاره­ای و در نتیجه­ی فرورانش مورب لیتوسفر اقیانوسی پروتتیس به زیر حاشیه­ی شمالی ابرقاره­ی گندوانا در ادیکاران-کامبرین زیرین تشکیل شده­اند.     


خانم مریم شیبی، آقای علی پاشاپور، اقای محمود صادقیان،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

توده­های گرانیتوئیدی الیگودرز (گل زرد و دره باغ) با سن ژوراسیک میانی، بین سنگ‌های دگرگونی ناحیه‌ای درجه پایین (اسلیت و فیلیت) جای گرفته و هاله‌ای از سنگ‌های دگرگون مجاورتی با درجه­ی پایین تا متوسط (رخساره آلبیت – اپیدوت هورنفلس) را در پیرامون خود ایجاد کرده است. بر اساس بررسی­های دقیق صحرایی، سنگ نگاری و ژئوشیمی، این گرانیت­ها از نوع S بوده و ترکیب آن­ها از گرانودیوریت تا گرانیت و لوکوگرانیت تغییر می‌کند. هسته‌های کلسیک بلورهای پلاژیوکلاز (An۸۴-۹۱) با منطقه‌بندی پیچیده، زینوکریست­های آندالوزیت، گارنت خرد شده با ترکیب نسبتاً یکنواخت Alm۷۰Py۲۲Gro۴Sps۴ در مرکز، مجموعه­ی کانیایی بیوتیت­های کوچک ± سیلیمانیت و کانی­های فرعی زیرکن، مونازیت و آپاتیت در بخش­های گرانودیوریتی شواهدی از کانی­های باقی‌مانده از ذوب سنگ خاستگاه بوده و در واقع جزء کانی­های رستیتی به حساب می‌آیند. این ادعا در این پژوهش، براساس بررسی­های دقیق سنگ­نگاری و شواهد ژئوشیمیایی به خوبی اثبات شده و به نظر می‌رسد بیشتر تغییرات ترکیبی در گرانودیوریت­ها به دلیل جدایش کانی­های رستیتی از ماگما و در لوکوگرانیت­ها به دلیل تبلور تفریقی در مراحل بعدی است. وجود دایک­های مافیک در داخل توده­های نفوذی یاد شده، نشانه­ای از قرار گرفتن ماگماهای مافیک ناشی از زون فرورانش و عاملی برای تامین گرمای لازم برای ذوب سنگ­های پوسته‌ای بوده است.     


خانم سکینه شکاری، اقای محمود صادقیان، اقای حبیب الله قاسمی، اقای جای مینگو،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

مجموعه دگرگونی – آذرین شترکوه به سن پروتروزوئیک­پایانی (۵۴۸ تا ۵۷۹ میلیون­سال پیش) واقع در جنوب­شرق شاهرود، طیف متنوعی از پنج گروه ترکیبی متابازیت، متاپلیت، متاگری­وک، متاپسامیت و متاکربنات را شامل می­شود. متاپلیت­های این مجموعه طیف سنگی متنوعی از فیلیت تا گنیس و میگماتیت را شامل می­شوند. شدت دگرگونی در بالاترین درجه، تا مرز ذوب­بخشی و تشکیل گدازه­های گرانیتی پیش­رفته است. نتایج دما - فشارسنجی بر شبه­پهنه­ها دمای (۴۵۷ تا ۶۴۱ درجه سانتیگراد و فشار ۶ تا ۱۳ کیلوبار) با شرایط دما - فشار رخساره­های شیست­سبز تا آمفیبولیت همخوانی دارد. یافته­های­جدید نشان می­دهد که دنباله­های رسوبی اولیه (سنگ­های ­مادر مجموعه دگرگونی شترکوه) طی یک نظام کششی – کافتی درون قاره­ای و در حوضه­های دریایی - اقیانوسی تشکیل شده­اند. این حوضه­ها، طی رخداد کوهزایی کادومین بسته­شده، سنگ­های آنها دگرگون­شده­ و سپس به صورت آمیزه­های زمین­ساختی یا منشورهای به­هم افزوده، بر پوسته­های قاره­ای سرزمین­های مجاور خود رانده شده­اند.     
خانم سارا گردیده، اقای حبیب الله قاسمی، اقای محمود صادقیان،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

نوار ماگمایی نئوژنی قوچان- اسفراین (در شمال نوار افیولیتی سبزوار) دربردارنده گنبد­های آداکیتی نئوژن با طیف ترکیبی آندزیت تا ریولیت است که آشکارا سنگ­های رسوبی ژوراسیک، مجموعه آتشفشانی- رسوبی ائوسن، سنگ­های رسوبی میوسن و حتی گاهی سنگ­جوش پلیوسن را قطع کرده­اند. اصلی­ترین کانی­های سازنده سنگ­های گنبدها را پلاژیوکلاز و آمفیبول تشکیل می­دهند که در زمینه­ای از بافت­های متنوع فلسیتی پورفیری، ریزسنگ پورفیری، غربالی، جریانی و گلومروپورفیری قرار دارند. سرشت آهکی-قلیایی و متاآلومین تا پرآلومین، غنی­شدگی از عناصر سنگ­دوست بزرگ یون (LILE) و عناصرخاکی نادر سنگین (LREE) و تهی­شدگی از عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و Y در نمودارهای بهنجار شده به ترکیب گوشته اولیه و کندریت، به همراه مقادیر بالای Na۲O، Al۲O۳، Sr، نسبت بالای Sr/Y، نسبت پایین K۲O/Na۲O و تهی­شدگی از عناصر با پتانسیل یونی بالا (HFSE) در این سنگ­ها از نشانه­های بارز ماگماهای آداکیتی کمان­های فرورانش جوان است. به­علاوه، این سنگ­ها دارای نسبت­های ایزوتوپی آغازین ۸۷Sr/۸۶Sr (۷۰۳۹۰/۰ تا ۷۰۵۶۲/۰) و Nd(t) (۸۶/۰- تا ۹۸/۴+) هستند که نشان دهنده خاستگاه آنها از ذوب­بخشی ورقه اقیانوسی همراه با آلودگی مواد پوسته­ای است. سن جایگزینی این سنگ­ها در نوار ماگمایی قوچان - اسفراین از طریق سن­سنجی U-Pb بر زیرکن­های جدا شده ۲۴/۰± ۸۳/۱۷ تا ۳۴/۰± ۵۰/۸ میلیون سال به دست آمده است. نتایج نشان می­دهند که ماگمای مولد آن­ها از ذوب­بخشی ورقه اقیانوسی فرورانده شده گارنت آمفیبولیتی/ اکلوژیتی اقیانوس نئوتتیس سبزوار به زیر سنگ­کره قاره­ای بینالود در مرحله پس از برخورد پدید آمده است. وجود بیگانه سنگ­ها، خوردگی و عدم تعادل شیمیایی درشت­بلورها، بافت غربالی در پلاژیوکلازها و نسبت­های ایزوتوپی Sr-Nd این سنگ­ها، نشانگر عملکرد فرآیندهای تبلور جدایشی همراه با هضم و آلایش پوسته­ای(AFC) در تشکیل و تکامل سنگ­های آذرین این نوار است.     
خانم سولماز بلوچی، اقای محمود صادقیان، اقای حبیب ا... قاسمی، اقای جای مینگو، اقای چیولی لی، اقای ژانگ یانبین،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

توده­های نفوذی دیوریتی و دایک­های آلکالی فلدسپار گرانیتی صورتی­رنگ منطقه کلاته (شمال­ غربی شهر خور)، سنگ­های مجموعه پی­سنگی نئوپروتروزوئیک­پایانی جندق- عروسان را قطع کرده­اند. بازدیدهای صحرایی، سنگ­نگاری و بررسی­های زمین­شیمیایی بیانگر ماهیت گرانیتوئیدی نوع  Iاین توده­های نفوذی، رابطه همزادی آن­ها با یکدیگر و ماهیت آهکی-قلیایی پتاسیم­متوسط تا پتاسیم ­بالای آن­هاست. ماگمای سازنده آن­ها، از ذوب­بخشی گوه گوشته­ای دگرنهاده دگرنهاد روی پهنه فرورانش ورقه فرورانده نئوتتیس، سرچشمه گرفته­ است. زایش ماگماهای مورد نظر، در یک محیط کششی پشت کمانی درون ورقه قاره­ای قرار گرفته بر روی پهنه فرورانش نئوتتیس صورت گرفته است. سن­سنجی U-Pb بر زیرکن­های جداشده از این سنگ­های دیوریتی و آلکالی فلدسپار گرانیتی نشانگر گستره سنی ۶/۱±۹/۲۱۳ تا ۶/۱±۲۲۱ میلیون سال پیش (تریاس­ پسین) برای آن­هاست. این سنگ­های آذرین تظاهرات ماگمایی فاز کوهزادی سیمرین پیشین هستند.      
خانم سکینه شکاری، اقای محمود صادقیان، اقای حبیب الله قاسمی، اقای جای مینگو،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

مجموعه دگرگونی - آذرین شترکوه به سن نئوپروتروزوئیک­پایانی، در بخش ­شمالی پهنه­ساختاری ایران­مرکزی و در
جنوب­شرق شاهرود واقع است. این مجموعه توسط تعدادی دایک دیابازی به سن ژوراسیک­میانی قطع شده است. پلاژیوکلاز، پیروکسن و بیوتیت کانی­های اصلی تشکیل دهنده این دایک­ها هستند. پلاژیوکلازها بیشتر دارای ترکیب آندزینی (
Ab۶۹-۵۱An۳۱-۴۹) هستند. پیروکسن­ها دارای ترکیب En۳۰-۴۵ Fs۲۹-۴۲Wo۲۵-۲۹ و از نوع اوژیت کم­کلسیم یا نیمه کلسیمی و بیوتیت­ها از نوع سرشار از منیزیم هستند. نتایج زمین‌دما- فشارسنجی با استفاده از شیمی کانی کلینوپیروکسن، دمای ۱۱۰۰ تا۱۲۰۰ درجه سانتی­گراد و فشار ۲ تا ۱۰ کیلوبار را نشان می­دهند. با توجه به ترکیب شیمیایی کانی­ها، سرشت ماگمای سازنده این دایک­ها، آهکی-قلیایی بوده و فوگاسیته اکسیژن طی تشکیل و تبلور کانی­های سازنده آنها نسبتاً کم بوده است. دایک­های مورد نظر، در یک جایگاه زمین­ساختی کششی موضعی درون قاره­ای از نوع حوضه کششی پشت­کمانی (فرورانش نئوتتیس به زیر پهنه ساختاری ایران مرکزی) تشکیل شده­اند.    
خانم مرضیه ویس‌کرمی، اقای محمود صادقیان، اقای مینگو جای، اقای حبیب الله قاسمی،
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده

مجموعه دگرگونی ماجراد در کرانه شمالی پهنه­ساختاری ایران­مرکزی و جنوب­شرقی شاهرود، طیف ترکیبی متنوعی شامل متاکربنات، متابازیت (شیست­سبز، آمفیبولیت و گارنت­آمفیبولیت)، متاپلیت، متاپسامیت و متاریولیت را در برمی­گیرد. سنگ­والد متابازیت­ها روانه­های­بازالتی زیردریایی بوده که در حوضه­های کششی درون­قاره­ای نئوپروتروزوئیک­پایانی تشکیل شده­اند. ماگماهای سازنده سنگ­­مادر متابازیت­ها دارای ماهیت قلیایی هستند، که از عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILEs) و عناصر خاکی نادر سبک (LREEs) غنی­شدگی و از عناصر با شدت میدان بالا (HFSEs) و عناصر خاکی نادر سنگین (HREEs) تهی­شدگی نشان­می­دهند و از خاستگاه­هایی چون بازالت­های جزایر اقیانوسی (OIB) تا بازالت­­های پشته های میان اقیانوسی نوع مورب غنی شده (EMORB) سرچشمه گرفته­اند. با توجه به نتایج سن­سنجی U-Pb انجام شده بر زیرکن­های استخراج­شده از گرانیتوئیدهای قطع­کننده مجموعه دگرگونی ماجراد (با سن ۸/۳ ± ۵۵۳ میلیون سال)، این مجموعه دارای سن نئوپروتروزوئیک­پایانی است. بر اساس بررسی­های انجام­شده می­توان گفت که حوضه­های مورد نظر اغلب به­مرحله تشکیل سنگ کره ­اقیانوسی گسترده نرسیده و بر اثر حاکم­شدن نظام­تراکمی، به­سرعت بسته­شده­اند و مجموعه سنگ­های­درگیر در این فرایندها به­صورت منشورهای به­هم افزوده بر ورقه­های­قاره­ای فرارانده­شده­ و احتمالاً تا مرحله برخورد قاره - قاره پیش ­رفته­اند.     
خانم آسیه فضیلت، آقای محمود صادقیان،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

توده گرانیتی چاه­زرد با سن ۲/۳± ۴/۵۳۵ میلیون­سال (تعیین شده به روش  U-Pbبر روی زیرکن) به­ درون مجموعه دگرگونی جندق - عروسان نفوذ کرده و طی رخدادهای ­بعدی به­شدت میلونیتی­شده­است. این توده گرانیتی، برای نخستین بار براساس روش ناهمسانگردی پذیرفتاری مغناطیسی (AMS) بررسی شده است. مقدار میانگین پذیرفتاری مغناطیسی (Km) بیوتیت­گرانیت­ها (سازنده اصلی پیکره توده گرانیتی چاه زرد) µSI ۱۱۲ است. بیوتیت مهمترین حامل ­مغناطیسی در بیوتیت­گرانیت­هاست. طی میلونیت­زایی، حجم قابل­توجهی از بیوتیت­ها به مسکوویت تحوّل پیدا کرده و در نتیجه، مقادیر Km سنگ­های دربرگیرنده آنها به شدت کاهش یافته است. خطواره­ها و برگواره­های مغناطیسی این توده گرانیتی به ترتیب، بیشتر دارای میل و شیب بسیار کمی هستند، شواهد صحرایی نیز این امر را تأیید می­کند. خطواره­های مغناطیسی، بیشتر به­سمت شمال­غرب آرایش یافته­اند. از آن­جا که شدت میلونیتی­شدن بسیار زیاد است، ریزساخت­های دستخوش تنش­های زمین­ساختی، بر ریزساخت­های ماگمایی غلبه پیدا کرده و آن­ها را به طور کامل مخدوش کرده­اند.
خانم مژگان رضایی، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب الله قاسمی، آقای پاپا دوپائلولامبرینی،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

مجموعه­ دگرگونی-آذرین نئوپروتروزوئیک پسین در جنوب دوچاه یکی از مجموعه­های پی­سنگی ایران در جنوب­شرق شاهرود و در کرانه شمالی پهنه ساختاری ایران مرکزی واقع شده است. این مجموعه دربردارنده طیف ترکیبی گسترده­ای از سنگ­های دگرگونی چون متابازیت­، متاپلیت­، متاکربنات و متاپسامیت­ است که میزبان سنگ­های آذرین لوکوگرانیتی و بیوتیت­گرانیتی هستند. سنگ­های­ مادر متابازیت­ها شامل روانه­های ­بازالتی زیردریایی، دسته دایک­های دیابازی و توده­های نفوذی گابرودیوریتی کوچک مقیاس بوده­اند که در مسیر یک دگرگونی ناحیه­ای بارووین فشار بالا، به شیست­سبز، آمفیبولیت و گارنت­آمفیبولیت دگرگون­ شده­اند. برآوردهای دما-فشارسنجی بر پایه تجزیه شیمیایی نقطه­ای آمفیبول­ها و پلاژیوکلاز­های همزیست در این متابازیت­ها، گستره دمایی ۳۸۷ تا ۶۳۶ درجه سانتیگراد و فشار ۷/۲  تا ۱۱ کیلوبار را برای توقف تبادل و تعادل نهایی آنها مشخص کرده است. این شرایط بیانگر برقرار بودن یک نظام دگرگونی نوع بارووین فشار بالا در رخداد کوهزادی کادومین در سرزمین­های گندوانایی ایران در شرایط دما و فشار رخساره­های شیست­سبز تا آمفیبولیت بالایی است.     
خانم مژگان رضایی، آقای محمود صادقیان، آقای حبیب الله قاسمی، آقای پاپادوپائلو لامبرینی،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

متاپلیت­های مجموعه پی­سنگی دگرگونی- آذرین دوچاه (واقع در جنوب­شرق شاهرود) به سن نئوپروتروزوئیک پسین شامل میکاشیست، گارنت­شیست، کلریتوئید­شیست و گارنت­گنیس هستند. در بالاترین درجه دگرگونی، متاپلیت­ها دچار ذوب­بخشی شده­اند و در آن­ها گرانیت­زایی صورت گرفته است. بخش قابل توجهی از متاپلیت­ها، اثر نظام زمین­ساختی تراکمی را به صورت وجود شواهد بارز دگرریختی و میلونیتی­شدن شدید نشان می­دهند. کلریت­های ثانویه و فنژیت­های موجود در متاپلیت­ها شواهدی از دگرگونی­
پسرونده­ای هستند که در شرایط دما – فشار
رخساره شیست سبز و طی بالازدگی این مجموعه تشکیل شده­اند. دما – فشارسنجی متاپلیت­ها بیانگر بروز یک نظام دگرگونی پیشرونده نوع بارووین عادی، در ارتباط با رخداد کوهزادی کادومین (نئوپروتروزوئیک­پسین) در شرایط دما و فشار رخساره­های شیست­سبز تا آمفیبولیت­بالایی است.     
آقای علی اکبر دعایی، آقای قاسم قربانی، آقای محمود صادقیان،
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

توده گابرودیوریتی پلنگ­در در شمال­­شرق دامغان و در بخش­شرقی پهنه ساختاری البرز واقع است. سنگ­های مورد بررسی به صورت چند توده­ کوچک گابرودیوریتی و دایک­های دیابازی به سن ژوراسیک­­میانی به درون شیل و ماسه­سنگ­ها و سنگ­های آهکی سازند شمشک نفوذ کرده­اند. بررسی‎های صحرایی و سنگ­نگاری شواهدی از جدایش از اولیوین­گابرو تا گابرو، پگماتوئید گابرودیوریت و دیوریت را در این توده نفوذی نشان می­دهد. نفوذ این توده به درون کربنات­های میزبان با دگرگونی مجاورتی و مرمرزایی همراه بوده است. الیوین، پیروکسن (از نوع اوژیت)، هورنبلند سبز تا قهوه­ای، پلاژیوکلاز، و بیوتیت کانی­های اصلی، روتیل، اسفن، آپاتیت، مگنتیت و زیرکن کانی­های فرعی و کلریت، اپیدوت، اسفن ثانویه و اکسیدهای آهن کانی­های ثانویه موجود در گابرودیوریت­ها و فراورده­های جدایش­یافته آنها هستند. این سنگ­ها ماهیت قلیایی تا آهکی­قلیایی داشته و بر اساس نمودارهای تفکیک محیط زمینساختی، در گستره بازالتهای وابسته به محیط­های کششی درون قاره‎ای (حوضه­های پشت کمانی) قرار دارند. بررسی الگوهای فراوانی عناصر خاکی­نادر و نمودارهای عنکبوتی بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه نشان‎ می­دهد که آنها از عناصر خاکی­نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ­دوست بزرگ­یون (LILE) غنی­شدگی و از عناصر خاکی­نادر سنگین (HREE) و عناصر با قدرت ­میدانی بالا (HFSE) تهی­شدگی دارند. با توجه به بررسی­های زمین­شیمیایی و سنگ­زایی انجام شده، ماگمای سازنده سنگ‎های گابرودیوریتی پلنگ­در از ذوب­بخشی درجه پایین حدود ۱۰ درصدی یک منبع گوشته­ی سنگ­کره­ای زیرقاره­ای دگرنهاده با ماهیت اولیه گارنت ­لرزولیتی در اعماق حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ کیلومتری در یک محیط کششی درون­قاره‎ای (حوضه پشت کمانی) ناشی شده­اند. شواهد زمین­شیمیایی نشان­دهنده آلایش ماگمای تشکیل­دهنده‌ سنگهای گابرودیوریتی منطقه پلنگ­در با پوسته­ی بالایی طی صعود ماگما و جایگیری است. این فعالیت­های ماگمایی بخشی از فعالیت­های ماگمایی همزمان با کشش و گسترش حوضه پشت کمانی ژوراسیک البرز بوده­اند.
خانم نازنین سرحدی، آقای مهدی رضائی کهخائی، آقای یورو شی، آقای موریل ارمبرت، آقای حبیب الله قاسمی، آقای محمود صادقیان،
دوره ۳۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

توده گرانیتوئیدی گراغه در ۹۰ کیلومتری شمال غرب زاهدان و در شمال­غربی ترین بخش از نوار ماگمایی زاهدان- سراوان قرار دارد. این توده بیشتر از سنگ­های بیوتیت گرانیت و گرانودیوریت تشکیل شده است. سنگ­های تشکیل دهنده بخش­های شمالی و جنوبی توده دارای بافت­های ماگمایی- نیمه ماگمایی هستند. افزون بر آن، این توده دگرشکلی­های دماهای پایین تا بالا چون جوانه زدن و خاموشی صفحه شطرنجی در کوارتز، بافت میرمیکیتی و لغزش در ورقه­های بیوتیت را نشان می­دهد. برای بررسی ناهمسانگردی مغناطیسی، تعداد ۵۱۹ مغزه جهت­دار از ۷۰ ایستگاه تهیه شد. کانی بیوتیت در این توده عامل اصلی ایجاد پذیرفتاری مغناطیسی بوده که مقدار آن در بخش­های مختلف توده متغیر است. میانگین مقادیر پذیرفتاری مغناطیسی مغزه­های تهیه شده بین ۱۰ تا µSI ۳۰۱ متغیر است. فاکتور دگرشکلی آن­ها (P) بین ۸/۰ تا ۵/۱۵ درصد متغیر است. متغیر شکل در بیشتر نمونه­ها دارای مقادیر مثبت و شکل کلوچه­ای است. شیب برگوارگی­های مغناطیسی در سراسر توده بطور متوسط ۳۱ تا ۶۰ درجه بوده و روند شمال­غرب- جنوب­شرق را نشان می­دهند. موازی بودن راستایی برگوارگی­ها با حاشیه توده و وجود سنگ­های دگرگونی مجاورتی نشان می­دهد که هنگام تزریق ماگما، بیوتیت گرانیت و گرانودیوریت موازی با لایه بندی سنگ میزبان جای گرفته­اند. خطواره­های مغناطیسی با شیب زیاد محل­ اصلی تزریق ماگما تشکیل دهنده توده گرانیتوئیدی گراغه را نشان می دهند که در مرکز توده قرار دارد؛ و سایر بخش­ها می­توانند محل­های فرعی ماگمای تغذیه کننده توده باشد. بر پایه شواهد صحرایی و مغناطیسی به دست آمده، به نظر می رسد که ماگمای مادر توده گرانیتوئیدی گراغه بصورت لاکولیت با شیب ۴۵ درجه در راستایی شمال­شرق به درون سنگ­های میزبان و موازی با لایه بندی آنها جایگیری کرده است.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb