دوره 22، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 430-419 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

The formation mechanism of tourmaline nodules in Boroujerd area (Dehgah-Sarsakhti). www.ijcm.ir 2014; 22 (3) :419-430
URL: http://ijcm.ir/article-1-224-fa.html
طهماسبی زهرا. سازوکار شکل گیری ندول‌های تورمالین در منطقه‌ی بروجرد (دهگاه-سرسختی). مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران. 1393; 22 (3) :419-430

URL: http://ijcm.ir/article-1-224-fa.html


دانشگاه لرستان
چکیده:   (3897 مشاهده)

بر اساس مشاهدات صحرایی، سنگ میزبان گرهک­های تورمالین منطقه­ی دهگاه، از دایک­های اسیدی (آپلیت­ها) و در منطقه سرسختی، از مونزوگرانیت­ها تشکیل شده­اند. در این مناطق، گرهک­ها از تورمالین، کوارتز و فلدسپار قلیایی به وجود آمده­اند با این تفاوت که میزان کانی­های روشن در گرهک­های دهگاه کمتر است. بیهنجاری منفی Eu، غنی شدگی از LREE، کاهش HREE و الگوی جدایش یافته از عناصر نادر خاکی در سنگ­های میزبان این دو منطقه دلالت بر خاستگاه ماگمای مولد آن­ها از ذوب بخشی متاپلیت­ها دارد. وجود منطقه بندی، داشتن ترکیب شورلیت - دراویت تورمالین­ها، انباشت گرهک­ها در سقف توده و کاهش فراوانی آن­ها با افزایش عمق، نسبت پایین Fe/Fe+Mg در برخی از گرهک­ها (دراویت)، وجود هاله­ی روشن و شکاف­های مو مانند پیرامون گرهک­های سرسختی از جمله شواهدی است که جدایش شاره به­وجود آورنده­ی آن­ها به آرامی رخ داده و با شاره سنگ درونگیر (متاپلیت­ها) واکنش داده و در یک شرایط ماگمایی – گرمابی شکل گرفته اند. در حالی که تورمالین­های دهگاه با داشتن ترکیب شورلیت، سنگ میزبان با ساخت صفحه­ای (آپلیت)، عدم منطقه بندی، نبود هاله­ی روشن و عدم وجود شکاف­های مومانند نشان می­دهند که شاره­ی ماگمایی بوردار با شاره­ی درونگیر (متاپلیت­ها) واکنش نداده و به سرعت در دایک های اسیدی میزبان با شریط کاملاً ماگمایی تزریق و منجر به تبلور گرهک­های تورمالین شده است. بنابراین رفتار و سرعت متفاوت بور در سیستم­های ماگمایی- گرمابی، فاکتور اصلی انباشت تورمالین و تشکیل گرهک در این دو منطقه بوده است.

متن کامل [PDF 2368 kb]   (808 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Crystallography and Mineralogy

Designed & Developed by : Yektaweb